Hakkari'de Berivanlar ve Teleferik

Hakkari'de Berivanlar ve Teleferik

Çukurca'ya bağlı Taşbaşı köyü sakinleri tarlaları ve koyunları için hergün tehlikeye aldırmadan teleferikle Zap suyunu geçmek zorunda kalıyorlar.

HABER MERKEZİ / Hakkari'nin Çukurca karayolunun üzerine kurulu Taşbaşı köyü sakinleri tarlaları ve koyunları için hergün tehlikeye aldırmadan teleferikle Zap suyunu geçmek zorunda kalıyorlar. 

Zap suyunun birçok noktasında köprü eksikliği nedeniyle kurulan teleferikler bir yandan az da olsa vatandaşların ulaşımlarını kolaylaştırırken bir yandan da tehlike saçıyor.  

Hakkari-Çukurca karayolunda her 10 kilometrede bir rastlanan teleferikler karayolu üzerinde kurulu bulunan köylerde yaşayan vatandaşların tarım ve hayvancılık yaptıkları bölgelere ulaşabilmeleri için kullanılıyor.

BERİVANLARIN ULAŞIM ARACI: TELEFERİK 

Hakkari merkeze 40 kilometre mesafede bulunan Taşbaşı köyü sakinleri her gün sabah 04.00'te köylerinden 5 kilometre mesafede bulunan ve koyunlarının bulunduğu bölgeye (Derava Melafê) ulaşmak için Zap suyu üzerinde kurulu bulunan teleferiği kullanmak zorunda kalıyor.

TELEFERİĞİ KULLANMAKTAN BAŞKA ÇARE YOK

Koyunları sağmaya giden Bêrivan'lardan Kevser Çiftçi Zap suyunu geçmek için başka çareleri olmadığı için tehlikeli de olsa teleferiği kullanmak zorunda olduklarını belirterek, “Bölgede bu noktaya benzer bir çok yerde ulaşım teleferikle sağlanıyor. Biz alıştık artık bu zorluklara ancak yine de bir köprü kurulmasını istiyoruz. Ekinlerimiz, beslediğimiz hayvanlar hep Zap'ın öte tarafında.”dedi.

TELEFERİKLER DE OLMAZSA? 

İbrahim Çiftçi isimli vatandaş ise söz konusu bölgeye bir köprü kurulması için birkaç kez başvuru yaptıklarını ama sonuç alamadıklarını belirterek, “Bu rezaleti yıllardır çekiyoruz. Hep yapacağız yapacağız dediler ama bir şey yok. Bu teleferikler de olmasa bölgede ne hayvancılık yapılabilir ne de tarım.”dedi.

GEREKLİ KOLAYLIKLAR SAĞLANMALI 

Devlethan Kaya isimli vatandaş ise yetkililerin bu duruma daha fazla seyirci kalmamalarını isteyerek, “Bizler burada sadece tarım ve hayvancılıkla uğraşabiliriz. Tek geçim kaynağımız bu. Tarım ve hayvancılık yapmamız için kolaylıklar sağlanmazsa bu işi nasıl daha fazla yapabiliriz ki? Devletin biran önce vatandaşının geçim kaynakları önündeki engelleri kaldırması ve gerekli kolaylıkları sağlaması gerekiyor. Buraya en azından bir asma köprü yapılmasını istiyoruz.”dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.