Hakkari'de artan çekirgeler ekinleri tehdit ediyor!

Hakkari'de artan çekirgeler ekinleri tehdit ediyor!

Hakkari'nin Çevizdibi köyünde ortaya çıkan çekirgeler, ekili alanlara büyük zarar veriyor. Bölgede araştırma yapan ziraat mühendisleri doğal dengenin bozulmasından kaynaklı çekirge sayısında artış yaşandığını söyledi.

Hakkari'de doğal dengenin bozulmasından kaynaklı bazı bölgelerde üreyen normalin üzerinde bir sayıda üreyen çekirgeler, bölgede yetiştirilen ekinleri yiyor.

Geçtiğimiz yıllarda Çukurca ilçesine bağlı Gündeş (Gûndek) köyünde ortaya çıkan çekirgeler bu kez de merkeze bağlı Çevizdibi (Bêtkar) köyünde ortaya çıktı. Baharın ilk günlerinden itibaren ortaya çıkan çekirgeler ekinleri tüketmeye başladı. 

'NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ'

Yol boyunca köylülerin ektiği domates, biber, fasulye gibi sebzeler boy vermeden çekirgeler tarafından tüketilmesi nedeniyle köylüler zor günler geçiriyor. Ne yapacaklarını bilemez bir halde olduklarını belirten köylülerden Mehmet Tahir Engin yetkililerden yardım beklediklerini belirtti.

Tarlasındaki ekinleri yok olduğunu söyleyen Engin, “Aslında Hakkari kent merkezine yaşıyoruz. Ama yaşanan ekonomik krizden dolayı köydeki arazilerimize bir şeyler ekerek ailemizin geçimini yapmaya karar verdik. Bu nedenle bahar ile birlikte köydeki tarlalarımızı ekmeye başladık. Ektiklerimiz filizlenir filizlenmez çekirgeler tarafından yeniliyor. Yaşanan bu soruna bir çare istiyoruz” dedi.

c1-068.jpg

'BİZİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR'

Köyde ekin işlerinin yanı sıra arıcılık da yapan Engin, bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle otlaklar ve meraların çok zayıf olduğunu, bu nedenle arıların besleneceği çiçeklerin de boy vermediğini söyledi. 

Arıların da zarar görmemesi için çekirgelere karşı ilaçlı mücadele edemediğini belirten Engin, “Bu konuya çözüm olması için Tarım İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduk ama maalesef şu ana kadar bu konuda hiçbir gelişme olmadı. Bu kış çok soğuk ve uzun geçti. Bu nedenle arılarımızın yarısından fazlası telef oldu. Kalan arılar da çok zayıf.  Arılardan istediğimiz verimi alamayacağız. Çünkü kovanlar hala boş. Geçtiğimiz yıllara nazaran aynı bölgedeki arılar şu ana kadar kovanını üçüncü katını bile işlemiş ve bitirmek üzereydi. Ama bu yıl arılar daha birinci kovanları bile doldurmuş değil. Bu nedenle bizi gerçekten çok zor günler bekliyor” diye konuştu. 

'DOĞAL DENGE BOZULDU'

Bölgede inceleme yapan Ziraat mühendisleri yaşananları; durumun bölgede havanın giderek kirlenmesi, doğal dengenin giderek bozulması ve bu tahribatın yarattığı kuraklıktan kaynaklandığını söyledi.

c2-056.jpg

c3-040.jpg

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.