'Güç iktidar sahiplerini yanıltabilir'

'Güç iktidar sahiplerini yanıltabilir'

"Kendini güçlü hisseden çoğunluk yani iktidar, erken seçim kararı alabilir. Ancak kendini güçlü hissetmek bazen iktidar sahiplerini yanıltabilir... Ömür boyu başkanlık demokratik sistemlerde olamaz..."

Sabah yazarı Mehmet Barlas, bugünkü köşesinde MHP lideri Bahçeli’nin erken seçim çıkışını değerlendirdi. Barlas’ın kendini güçlü hisseden iktidar erken seçime gider başlıklı yazısındaki değerlendirmeleri özetle şöyle:

“Erken seçim parlamentoda çoğunluğa sahip siyasi partilere tanınan bir imtiyazdır… Kendini güçlü hisseden çoğunluk yani iktidar, erken seçim kararı alabilir. Ancak kendini güçlü hissetmek bazen iktidar sahiplerini yanıltabilir.
Buna son örnek İngiltere’nin Muhafazakâr Başbakanı May’in erken seçimde gerilemesidir.

Bizde de erken seçimler siyasi tabloya farklı sonuçlar yansıtmıştır.
Mesela Turgut Özal erken seçimle gücünü artırmıştır. Aynı şekilde AK Parti de 6 Haziran seçimindeki gerilemesini 1 Kasım seçimi ile telafi edip yine tek başına iktidar olmuştur.
Buna karşı üçlü koalisyonu bir erken seçim çağrısı ile bozan Bahçeli’nin bu kararı, AK Parti’yi tek başına iktidara taşımıştır.

Başkanlık sisteminde ise erken seçim söz konusu olmaz. Seçilmiş başkanlar görev sürelerinin sonuna kadar iktidar sahibidirler. Çin benzeri istisnalar dışında ömür boyu başkanlık demokratik sistemlerde olamaz. Mesela ABD’de Franklin D. Roosevelt’ten sonra başkanlık süresi iki dönemle yani sekiz yılla sınırlandırılmıştır.

MHP lideri Bahçeli’nin çağrısı ile gündeme gelen erken seçim, doğal olarak siyasette fırtınalar yaratacaktır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bahçeli arasında yapılacak görüşmeden ne sonuç çıkacak bilemiyoruz. Ancak gerek Erdoğan’ın AK Parti lideri ve gerek Bahçeli’nin MHP lideri olarak, kendilerini güçlü hissettikleri kesindir. Bunu, partili kitlelerin sergiledikleri heyecanlı sevgi gösterilerinden de anladıklarını söyleyebiliriz.

Bu arada erken seçim ihtimaline ilk tepki TÜSİAD’dan geldi. TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, iş dünyası olarak erken seçimi doğru bulmadıklarını belirterek, “2018’in yapısal reformlar ve enflasyonla mücadele yılı olmasını bekliyorduk” dedi.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.