Esad'dan Erdoğan'la görüşme 'şartı'

Esad'dan Erdoğan'la görüşme 'şartı'

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, orta ve uzun vadede Türkiye'nin Suriye'den çıkmasını beklediklerini söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye’nin çıkarlarının gerektirmesi halinde Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşebileceğini söyledi. İtalyan televizyonu Rai News 24 ile kapsamlı bir söyleşi gerçekleştiren Esad, iç savaşta gelinen noktayı değerlendirdi. Ankara’nın politikalarına bir dizi eleştiri yönelten Esad’ın egemenlik konusunda herhangi bir pazarlık yapılmayacağını vurgulaması, Erdoğan’la olası görüşmeye de ‘Suriye’nin çıkarları’ şerhini düşmesi dikkat çekti.

Esad, ‘Rusya’nın Türkiye’yle Suriye toprakları üzerinde pazarlık yaptığına’ ilişkin soruya yanıtında, Rusya’nın uluslararası hukuk çerçevesinde terörle mücadele ettiğini söyledi. Esad, “Türkiye ile pazarlık yapmaları Türk işgalini destekleme demek değildir. Onlar, Türklere Suriye’den çıkmaları gerektiği ikna etmek konusunda bir rol oynamayı istediler. Onlar Türkleri desteklemiyorlar. ‘Bu iyi bir gerçekliktir ve Suriye’nin bunu kabul edilmesi gerekiyor’ diyemiyorlar. Bunu söylemiyorlar” dedi.

Rusya’nın ‘ABD ve Batı’nın olumsuz rolü nedeniyle Türkiye ve Kürtlerle denge sağlamak için müdahale ettiğini’ söyleyen Esad, “Gelecekteyse tutumları çok nettir: Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğü. Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüyse Türk işgaliyle çelişmektedir. Bu da çok açık ve nettir” diye konuştu.

Esad, “Egemenlik konusunda Ruslar da pazarlık etmeyecektir” deyip ekledi: “Kısa vadeli durumla ilgili pazarlık olabilir, lakin, uzun vadeli veya orta vadeli ise Türkiye’nin çekip gitmesi gerekiyor. Bunda şüphe yoktur.”

Suriye lideri, “Uzun vadede Sayın Erdoğan’la görüşme planı var mı?” sorusuna yanıtındaysa Erdoğan’a sert eleştiriler yöneltip, ‘Suriye’nin çıkarları’ vurgusu yaparak yanıt verdi. Suriye devlet ajansı SANA’nın aktarımıyla, Esad’ın bu soruya yanıtı şöyle oldu: “Günlerden bir gün, eğer bu durumla karşı karşıya kalırsam onur duymayacağım, bu gibi çıkarcı İslamcılarla işbirliğinden nefret duyacağım. Müslüman değiller, İslamcılar. Bu da başka bir terim, siyasi terim. Lakin, ben her zaman söylüyorum, görevimin duygularımla hiçbir ilişkisi yoktur. Yaptıklarımla mutlu veya mutsuz olmamla da, görevim Suriye’nin çıkarlarıyla ilgilidir. Dolayısıyla, bu çıkarlar neredeyse oraya yönelirim.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.