Erdoğan'dan Sudan açıklaması: Normal demokratik süreç çalışmalı

Erdoğan'dan Sudan açıklaması: Normal demokratik süreç çalışmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine Sudan'da yaşanan askeri darbeyi değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Burkina Faso Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore ile Beştepe’de bir araya geldi. Görüşmelerin ardından Erdoğan ve Kabore ortak açıklama yaptı.

Sudan’da yaşanan askeri darbe ve Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in tutuklanmasıyla ilgili soru üzerine Kabore, “Darbeleri destekleyemeyiz. Demokratik sistem içerisinde darbeler yargılanır. Şu anda gerekli tüm bilgilere ulaşmış değiliz. Fakat bu darbenin başarılı olduğu söyleniyor. Biz, herhangi bir darbe girişimini kınıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Belediye başkanlığımdan bu yana sandıkla gelen ve darbeyle muhatap olan bir insanım. Onun için de darbenin ne olduğunu, neler katıp neler götürebileceğini bilen birisiyim. Ne yazık ki, bu dünya bir garip dünya. Darbeye karşı olduklarını söyleyenlerin darbecilerle daha sonra koyun koyuna nasıl oturduklarını görüyoruz. Bunun için herhalde ülke isimi saymama gerek yok, hepiniz biliyorsunuz” diye konuştu.

Ömer El Beşir’in durumuyla ilgili kesin bir bilgi olmadığını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Sudan bizim köklü ilişkilerimizin olduğu bir ülke. Bu ilişkilerin devamından yanayız. Temennim odur ki, suhuletle bir kardeşlik ağı içerisinde Sudan bu işi başarmalı ve normal demokratik süreci çalıştırmaya girmelidir. Şu anda çok değişik haberler gelmektedir. Sayın Ömer Beşir’le ilgili evinde midir yahut başka yerde midir, bunlar hakkında sağlıklı bir bilgi vermemiz söz konusu değil. Milli uzlaşı temelinde ve barış içinde Sudan’ın bu süreci atlatması en önemli temennimdir. Çünkü bu ülkeler, bu tür darbelerden çok çekti ve her darbe çok ciddi bir kan kaybıdır. Bu kayba dost, kardeş Sudan’ın muhatap olmasını istemem.” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.