Erdoğan: Libya yönetiminden davet gelirse asker gönderme hakkı doğar

Erdoğan: Libya yönetiminden davet gelirse asker gönderme hakkı doğar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin asker gönderme çağrısı yapması durumunda asker gönderilip gönderilmeyeceği soruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un S-400 sistemleriyle ilgili açıklamasını eleştirdi. Erdoğan, “Hava savunma sistemlerimizi çeşitlendirmek istiyoruz. Bundan kimsenin rahatsız olmaması lazım. Sağ olsun NATO Genel Sekreteri de bunu ifade etti. Macron kalkıp ‘Bir NATO üyesi nasıl S-400 alır’ dedi. Sana mı soracağım?” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT Haber canlı yayınında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasındaki deniz yetki alanı anlaşmasına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kaddafi döneminde bununla ilgili bir adım atmıştık. Fakat Kaddafi’nin ölümü sebebiyle devam etmemişti. Bu mutabakat muhtırasıyla Türkiye esasında uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullandı. Bir sondaj gemisi daha alacağız. Sadece Akdeniz’de değil, Karadeniz’de hatta uluslararası sularda da bu çalışmaları sürdüreceğiz” dedi.

“Yunanistan, Mısır, İsrail ve GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) bu bölgeden Türkiye’nin onayı olmadan doğal gaz hattı kuramaz” diyen Erdoğan, “Biz Doğu Akdeniz’de aslında en uzun kıyı şeridine sahip ülkeyiz, bunlar bunu da görmüyor. Harita çok net, çok şeyleri de açıkça ortaya koyuyor. Bu bizim için tarihe kayıt düşmektir ve tarihe kayıt düşüyoruz. İçeride ve dışarıda bundan çok rahatsız olanlar var” ifadelerini kullandı.

‘LİBYA’YA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE AÇIĞIZ’

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin asker gönderme çağrısı yapması durumunda asker gönderilip gönderilmeyeceği sorulan Erdoğan, şu yanıtı verdi:

“Böylesine bir çağrı Türkiye’ye bu hakkı tanır. Libya halkından, yönetiminden böyle bir davet geldiği anda bizim için bir hak doğurur. Birleşmiş Milletler, Libya’ya silah satışına yönelik ambargo uyguluyor. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin çağrısı karşısında asker gönderme faaliyeti bu kapsamda yorumlanamaz. Böyle bir davet gelmesi durumunda Türkiye nasıl bir inisiyatif üstleneceğine kendisi karar verecektir, bir yerlerden izin almayız. Kaldı ki Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır Hafter’e her türlü askeri destek sağlayarak Birleşmiş Milletler kararını deliyor. Türkiye, Libya’da faaliyet gösteren gemileri, şirketleri ve insani yardım kuruluşlarını koruma hakkına sahiptir. Örneğin İtalya, Misrata’da kurduğu hastaneyi korumak için bir miktar asker bulunduruyor. Türkiye dışına asker gönderilmesi koşulları ve mevzuatımız bakımından atılması gereken adımlarımız var. Türkiye ile Libya arasındaki askeri işbirliği mutabakat muhtırası iki ülke arasında eğitim ve teknik destek konularında işbirliğine yöneliktir. Biz bu konunda Libya’ya her türlü desteği vermeye açığız.”

‘PUTİN’LE HAFTER KONUSUNU GÖRÜŞECEĞİM’

Libya’daki gelişmeleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ele almak istediğini dile getiren Erdoğan, “Sayın Putin ile bir görüşme talebim var. Önümüzdeki ayın 8’inde Türkiye’de olacak. Ondan önce bu görüşmemizi yapalım. Çünkü Hafter konusu istiyorum ki Rusya ile münasebetlerde yeni bir Suriye doğurmasın. Ocaktaki görüşme ayrı, TürkAkım projesinin açılışını yapacağız. Putin ile Libya ve Hafter konusuyla ilgili telefonda görüşeceğim” dedi.

‘ABD VE RUSYA, TERÖRİSTLERİ BURALARDAN ÇIKARAMADI’

Rusya ve ABD’nin Suriye konusundaki anlaşmalara uymadığını söyleyen Erdoğan, “Biz bütün bu bölgedeki teröristlerin buralardan boşaltılmasını hem Rusya’dan hem ABD’den istedik. 120 ve 150 saatlik anlaşmalarımız oldu. Onlar bu saatlerde boşaltılacağını söyledi. Ama ne Rusya ne ABD bunu gerçekleştirebildi. Biz de tabi kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz dedik. Bizim hedefimiz Tel Abyad ile Rasulayn arasına 1 milyon insan yerleştirmek. Güvenli bölge planlamamız bu” şeklinde konuştu.

‘BUNLAR KARŞILARINDA DİK DURAN LİDER GÖRMEDİLER’

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili açıklamasına tepki gösteren Erdoğan, “Biz S-400’den vazgeçemeyiz. Bizim için o sayfa kapandı. Biz hava savunma sistemlerimizi çeşitlendirmek istiyoruz. Bundan kimsenin rahatsız olmaması lazım. Sağ olsun NATO Genel Sekreteri de bunu ifade etti. Macron kalkıp ‘Bir NATO üyesi nasıl S-400 alır’ dedi. Sana mı soracağım? Bunlar bugüne kadar karşılarında dik duran liderler görmediler” ifadelerini kullandı.

‘BAKARSIN YÜZÜNE GÜLER, SANKİ BAŞINDA BU MUSİBETLER YOK’

Fransa’da hükümete yönelik protestolara da değinen Erdoğan, “Kadın, erkek ayırt etmeksizin polislerin onları yerlerde sürüklediğini görüyoruz. Şu ana kadar çok ciddi sayıda yaralı var. Sarı Yeleklilerin taleplerinin yerine getirildiğine dair herhangi bir şey de yok. Bu Fransa’da bir şeyin sinyalini veriyor. Seçim belki de 2022’yi bulmayacak. Dışarıyla uğraşmaktan iç sorunlarıyla meşgul olamıyorlar. Bu oralarda olduğu zaman haklarıdır, yapabilirler. Türkiye’de teröre karşı böyle bir adım atılsa ‘Yapamazsınız, sizde şiddet var.’ Buralarda olursa meşru, Türkiye’de olduğu zaman gayrimeşrudur” dedi.

Fransa’nın Mali’ye asker gönderdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Sadece burada kalmıyor, gidiyor Mali’ye, oraya da müdahale ediyor. Neymiş çağırmış da onun için gitmişler. Bunları kendisine söylediğim için söylüyorum. Mali’de ne işin var senin? Biz elbette NATO müttefikimiz Fransa’nın güvenlik ve istikrarını önemsiyoruz. Sayın Macron ile anlaştığımız ve anlaşamadığımız konular var. Örneğin NATO ile ilgili açıklamaların yanlış olduğunu kendisine de bizzat söyledim. Bu yaklaşım tarzı doğru değil. Bundan sonra olsa yine söylerim.”

“Sizi nasıl karşıladı, karşılaşmanız nasıldı?” sorusuna Erdoğan, “Nevi şahsına münhasır bir arkadaş, bakarsın güler filan. Yani sanki başında bu tür musibetler yok. O yoluna biz yolumuza” yanıtını verdi.

‘GELİN DÖVİZDEN KENDİ PARAMIZA DÖNELİM’

Dövizleri olanlara Türk Lirası’na geçme çağrısı yapan Erdoğan, “Gelin dövizden kendi paramıza dönelim. Kendi paramız artık güven veriyor. Bunun bereketini göreceğiz. Ekonomide toparlanma dönemi başladı. Hedefimiz tek haneli enflasyonu yakalamak. Faizde de yine aynı şekilde tek haneli rakamı yakalayacağız. 2020’de buna ulaşacağız. Gelin cebimizde kendi paramızı taşıyalım. Daha istikrarlı bir Türk parası sayesinde enflasyonun kalıcı tek hanelere düştüğünü göreceksiniz. Düşük faiz ve düşük enflasyon” diye konuştu. (Kaynak: TRT Haber)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.