Dede, Türfent'in raporunu Adalet Bakanı Gül'e sordu

Dede, Türfent'in raporunu Adalet Bakanı Gül'e sordu

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Van F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Nedim Türfent'in raporunu Bakan Gül'e sordu.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, 12 Mayıs 2016’dan bu yana Van F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan gazeteci Nedim Türfent'in cezaevi yerleşkesinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin gönderdiği ve medyaya yansıyan raporuyla ilgili, Adelet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından cevaplandırılması üzere TBMM'ye soru önergesi sundu. 

Önergede raporun yayınlanmasından bugüne cezaevi yönetiminden ve Adalet Bakanlığı’ndan raporda bahsi geçen ihlallere yönelik bir açıklama yapılmadığını belirten Dede, Bakan Gül'e şu soruları yöneltti:

  1. Gazeteci Nedim Türfent’in Van F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporunun, kamuoyuyla paylaşılmasından sonra, bakanlığınız tarafından başlatılan bir inceleme var mıdır?
  2. Raporda; tutuklu ve hükümlülere dayatıldığı söylenen tarafsızlık dilekçesinin amacı nedir? 5275 Sayılı Kanun’a ve Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmeliğe aykırı olarak uygulamada yer alan bağımsız veya tarafsız olarak tabir edilen bu koğuşların özelliği nedir, açıkça hukuka aykırı olan bu uygulamanın amacı nedir? Bu koğuşlara alınan tutuklu ve hükümlülere 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve 5726 sayılı Tanık Koruma Kanununa göre gizli tanıklık müessesi mi dayatılmaktadır? Irk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, doğum, felsefi inanç, milli veya sosyal köken ve siyasi veya diğer fikir yahut düşünceleri ile ekonomik güçleri ve diğer toplumsal konumları yönünden ayırım yapılmaksızın ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınmaksızın uygulanması gereken infaz hükümlerinin açıkça ihlali anlamına gelen bu uygulamaya ilişkin bir inceleme başlatacak mısınız?
  3. Hükümlüler 5275 sayılı yasanın 62 maddesinin 1.fıkrasına göre, mahkemelerce yasaklanmamış olması koşuluyla süreli ve süresiz yayınlardan bedelini ödeyerek yararlanma hakkına sahipken yapılan keyfi uygulamalara ilişkin bir soruşturmanız olacak mı? 5275 sayılı yasanın 62.maddesinin 4.fıkrasının; Anayasanın 28. 29. ve 30. Maddelerine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. Maddesine aykırılığını gidermek ve aynı kanunun aynı maddesinin 1.fıkrasında yarattığı çelişkiyi ortadan kaldırmak için bir yasal çalışmanız var mı?

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.