Dede, Hakkari bölgesinde uygulanan yasakları Soylu'ya sordu

Dede, Hakkari bölgesinde uygulanan yasakları Soylu'ya sordu

HDP Hakkari Milletvekili Dr. Sait Dede, Hakkari ve ilçelerinde bulunan bazı köy ve mezralarda uygulanan yasakları TBMM gündemine taşıdı.

Yüksekova Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Dr. Sait Dede, Hakkari ve ilçeleri sınırlarında bulunan bazı alanlara uygulanan yasaklarla ilgili TBMM Genel Kurulu’na soru önergesi verdi.

Çukurca ve Hakkari’de boşaltılan bazı köylere giriş çıkışlarda mağduriyet yaşandığını belirten Dede, uygulanan ambargoları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Dede soru önergesinde, “Cumhurbaşkanı tarafından çeşitli defalar Hakkâri merkezde gerçekleştirilen mitinglerde yapılan yayla ve benzeri yasakların kaldırılacağı yönündeki açıklamaların aksine mevcut uygulamalarla Hakkâri merkezde artık mahallelere dahi giriş yapılamamaktadır. Hakkâri kent merkezinde bulunan TOKİ konutları ve Otluca köyüne ulaşımı sağlayan Kırkkonutlar yolu ve Karşıyaka Mahallesinden Yeni Mahalleye ve yine Halilan bölgesine ulaşımı sağlayan güzergâh, Hakkâri valiliği tarafından yola koyulan büyük kayalar ve bilinçli olarak dökülen hafriyatlardan dolayı kapatılmış durumdadır” ifadelerini kullandı.

Dede, önergesinde şu bilgilere yer verdi:

“Hakkari-Şırnak Karayolunun 45. kilometresinde bulunan Şine (Tarak) Köprüsü üzerinde kurulu güvenlik noktası Gelyê Marûnis dediğimiz Kavaklı (Marûnis) köyü ve mezralarına gidecek olan yurttaşlarımıza yönelik birçok hak ihlali yapmaktadır. Kavaklı bölgesi olarak bilinen vadide sırasıyla; Çeltik (Keha Hemzo) mezarası, Armutlu (Hare) mezrası, Çaltepe (Kutos) mezrası, Kavaklı (Marunis) köyü ve Yoncalı (Anitos) yerleşim yerleri bulunmaktadır. Vadide daha önceden bulunan Piro Bemero köprüsünün askerler tarafından yıkılmasından sonra tek güzergah olan Şine Köprüsü güzergahı kalmıştır. Geniş bir vadiye ulaşım sadece bu noktadan yapılmaktadır. Köprü üzerinde kurulu karakol hukuksuz uygulamalarıyla uzun zamandır bölge insanını mağdur etmektedir. Seyahat yasağı ve yiyecek ambargosu bu hukuk dışı uygulamalardan başlıcasıdır. Karakol tarafından plakası belli tek bir minibüsün sabah gidiş ve akşamüzeri de dönüş olmak üzere Köylere ve mezralara gitmesine izin verilmekte bunun dışında hiçbir aracın geçişine izin verilmemektedir. Minibüs içinde bulunan yolcuların beraberlerinde götürebilecekleri gıda ve erzaklar daha önceden karakol tarafından belirlenen sınırların üzerindeyse bu erzakların geçişine izin verilmemektedir.”

Vekil Dede, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

1) Hakkâri merkezde birçok mahalleye ulaşımın keyfi olarak engellendiği konusunda bir bilginiz var mı? Yolların kapatılmasının sebebi belli karakol noktalarından zorunlu geçişi mi sağlamak?

2) Hakkâri’de yapılan uygulamalar hukuka uygun mu? Yasaları açıkça çiğneyenlere karşı bir müeyyideniz olacak mı?

3) Şine Karakol noktasından Çeltik (Keha Hemzo), Armutlu (Harê), Çaltepe (Kutos) ve yakınanlarındaki mezralara gidecekler için sadece bir minibüsün sabah 08.00’de bölgeye giriş ve 16.00’da da çıkış yapmasına izin verilmekte, bu araç dışında herhangi bir aracın geçişine izin verilmemektedir. Birçok köy ve mezranın bulunduğu ve belli bir nüfus yoğunluğuna sahip bölgede günde sadece bir minibüste bulunan 15 kişiye seyahat hakkı tanıyan uygulamadan haberdar mısınız? Buna ilişkin bir soruşturmanız olacak mı?

4) Piro Bemero Köprüsünün yıkılarak vadiye tek bir geçiş noktasının bırakıldığından haberdar mısınız? Köprü yol ve alternatif güzergâhların tahrip edilmesinde amaçlanan kamu yararı nedir?

5) Bölgeye ambargo uygulandığından, çeşitli gıdaların bir nevi karneye bağlandığından bakanlığınız haberdar mı?

6) Elde edilen tarımsal ürünler araç yasağı yüzünden pazara ulaştırılamamakta ve böylece üreticinin zarar görmektedir. İdarenin kusursuz sorumluluğu ilkesi gereğince üreticilerin mağduriyetini gidermeye yönelik bir çalışmanız var mı?

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.