Çavuşoğlu: Rusya ile dostluğumuz birilerini kıskandırıyor

Çavuşoğlu: Rusya ile dostluğumuz birilerini kıskandırıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ortak basın toplantısında Rusya'dan 'stratejik ortak' olarak söz edip "Bu yakın iş birliği ve dostluk birilerini kıskandırmıyor değil" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Moskova’da biraraya geldi.

Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin her zaman iyi olacağını belirterek “Bu yakın iş birliği ve dostluk birilerini kıskandırmıyor değil” ifadelerini kullandı.

‘RUSYA BİZİM İÇİN STRATEJİK ORTAK’

İlişkilerimizi her alanda en üst düzeye çıkarmak için yoğun gayret sarf ediyoruz. Liderlerimiz sık sık bir araya geliyorlar” diyen Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: “Bu yakın iş birliği ve dostluk bazı kişileri de kıskandırmıyor da değil. İlişkilerimiz, birilerini kıskandırıyor olabilir. Rusya bizim için stratejik bir ortaktır. Lavrov’un söylediği gibi enerjiden tarıma turizmden savunma sanayine kadar ilişkilerimiz gelişiyor. Önümüzdeki süreç için de somut projeler ortaya koyuyoruz. Halklar arasındaki temaslar ve kültürel ilişkiler önemli. Ticaretimizin artması da ilişkilerimizin geldiği noktanın bir göstergesi. Bu sene 6 milyon civarında Rus dostumuzu Türkiye’de ağırlamaktan mutlu olacağız.”

‘SURİYE’DE ANAYASA KOMİSYONU ÖNEMLİ’

Toplantıda öne çıkan konu Suriye olurken, Dışişleri Bakanı da “Bugün Suriye’yi konuştuk. Bir taraftan Astana’yı devam ettirmek için diğer taraftan siyasi süreç için birlikte çalışmamız ve çabalarımızı arttırmamız lazım. Bir an önce anayasa komisyonunun çalışmalara başlaması Suriye’nin geleceği için önemlidir. Soçi formatındaki üçlü liderler zirvesi önümüzdeki günlerde İran’da gerçekleşecek” dedi.

‘İDLİB’DE ASKERİ ÇÖZÜM, SURİYE’NİN GELECEĞİ AÇISINDAN FELAKET OLUR’

Çavuşoğlu İdlib’de askeri çözüm ihtimaline de değindi; “İdlib bölgesinin çatışmasızlık alanı olarak korunması, Suriye için, terörle mücadele için ve insani bakımdan çok önemlidir. Bu konuda askerlerimiz ve istihbaratımız bir arada nasıl çalışabiliriz bunları görüşmeye devam ediyorlar” dedi. Dışişleri Bakanı ‘İdlib’de bazı radikal grupların sivil halkı rahatsız ettiğini’ belirtip, “Teröristlerle diğer insanları ayırt etmemiz lazım. Bizim için terör örgütlerinin hepsi aynıdır. Burada askeri bir çözüm felaket olur. Suriye’nin geleceği açısından felaket olur” açıklamasında bulundu.

‘VİZE İSTİŞARE MEKANİZMASI KURULACAK’

Lavrov ise iki ülke arasında vize konusunda istişare mekanizması kurulacağını da açıkladı. “Ticaretimiz arasındaki engellerin kaldırılması konusunda mutabakat sağladık. Gelecek yıl turizm yılı olacak Türkiye ve Rusya arasında” diyen Lavrov, “Vize konusunda istişare mekanizması oluşturulacak” ifadelerini kullandı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.