Canlı blog | Partilerin milletvekili sayısı belli oldu

Canlı blog | Partilerin milletvekili sayısı belli oldu

Saat 17.00 itibariyle oy verme işlemi sona erdi. Bütün merkezlerde oy sayma işlemi sürüyor.

Seçmenler, 24 Haziran Cumhurbaşkanı Seçimi ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi için bugün sandığa gitti.

Oy verme işlemi saat 17.00’de sona erdi ve oyların sayımına geçildi. YSK, saat 18.45’te yayın yasağını kaldırdı.

Anadolu Ajansı’nın (AA) verilerine göre, katılım oranı yüzde 87.20 oldu. Seçim günün dakika dakika gelişmeleri şöyle:

24.40: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Huber Köşkü’nde seçim otobüsünden halka seslendiği sırada küçük bir çocuğun ayağının kapana sıkışması nedeniyle konuşmasını kısa kesti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hastaneye giderek yaralı çocuğu ziyaret etti. Ankara’daki balkon konuşmasını yarın yapacağı ve bu geceyi İstanbul’da geçireceği açıklanan Erdoğan karar değiştirdi. Ankara’ya doğru yola çıkan Erdoğan balkon konuşması yapacak.

24.20: Seçim sonuçlarını değerlendiren SAADET Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “Bugün gördüğümüz neticeden çok daha iyisini beklerdik. Ama demokrasilerde milletin tercihi neyse ona saygı duyulur. Burada işimizi bırakıyor değiliz. Bundan sonra çalışmalarımıza inşallah daha büyük gayretle devam edeceğiz” dedi.

24.05: Seçim sonuçlarının büyük oranda açıklanması, kesin olmayan sonuçlara göre HDP’nin yüzde 10 barajının geçtiğinin televizyonlarda yayımlanması ile birlikte Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu’daki birçok merkezde, partililer sokağa dökülerek kutlama yaptı.


24.00: İstanbul’da Ümraniye, Sultanbeyli ve Esenler HDP ilçe binalarına, Ankara’da ise HDP Keçiören ve Batıkent ilçe binalarına saldırılar oldu. HDP yöneticileri, içeride mahsur kalanlar olduğunu, polisi aramalarına karşın herhangi bir müdahalede bulunulmadığını açıkladı.


23.50: AA’nın verilerine göre oyların yüzde 99,7’si sayıldı. Partilere göre dağılım şöyle:

%            Milletvekili Sayısı

AK Parti:    42,3         291

CHP:          22,8          146

HDP:         11,40         67

MHP:         11,21         49

İYİ Parti:  10,14       47


23.40: CHP bahçesinde bekleyenlerin sayısı sonuçların AA tarafından ilan edilmesinin ardından arttı. YSK’nin sonuçları ilan etmediğini söyleyen partililerle karşı karşıya gelenler, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun aşağıya inerek açıklama yapmasını talep ediyor. “İnce Başkan” sloganları atanlardan bazıları ise CHP Genel Merkezi yerine YSK’nın önüne gitmeyi talep ediyor. Protestoların hedefi olan parti yöneticilerinden kimse henüz açıklama yapmadı.

23.30: AK Partililer ile MHP’lilerin, CHP Genel Merkezi’nin önünden rabia ve bozkurt işaretleri yaparak ve korna çalarak konvoy halinde geçmesi gerilime neden oldu. İki grup arasındaki gerilime, CHP Genel Merkezinin önündeki az sayıdaki polis engel olmaya çalıştı. Arabalardan CHP’li gençlere pet şişe vebenzeri cisimler fırlatılırken, CHP’li gençler de ellerindeki pet şişeleri atarak karşılık verdi.


23.10: CHP genel merkezi bahçesinde toplananlar “İnce Başkan” sloganları eşliğinde genel merkez binası içerisine girmeye başladı. Genel merkezde YSK’ya ve AA’ya protesto var.


23.06:  Devlet Bahçeli’den ilk açıklama: Tarihi bir gün yaşıyoruz. Cumhur ittifakının zaferini gururla idrak ve ifade ediyoruz. Seçim tamamlanmış, sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu demokratik olgunluğa saygımız tamdır. Katılımın yüksek olması sevindiricidir. Türkiye resmen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçmiştir. Recep Tayyip Erdoğan yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir. Seçim ilk turda sonuçlanmış, kriz bekleyenler şaşkınlığa uğradı. Partimiz tüm karanlık senaryoları aşarak, çok değerli bir milletvekili sayısına ulaşmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi tarihi bir sonuca ulaşmıştır. Milletimiz MHP’yi hem TBMM’nin kilit partisi yapmış hem de denge ve denetleme görevi vererek kritik bir rol biçmiştir.

22.33: Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapıyor..: Seçimlerin gayri resmi sonuçları belli oldu. Buna göre milletimiz şahsımıza cumhurbaşkanlığı ve yürütme görevini verdi. Aynı zamanda Cumhur İttifakı’na Meclis’te çoğunluk görevini verdi.


22.30: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulunduğu Tarabya Köşkü’nde ilk tebrikleri kabul ediyor. Yakınındakilerin Erdoğan’ı tebrik etmesinin cep telefonu kamerasına yansıyan görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.


22.25: Eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu, attığı tweetle Erdoğan’ı tebrik etti. Davutoğlu, “Aziz milletimizin oylarıyla şekillenen seçim sonuçları ülkemize hayırlı olsun. Cumhurbaşkanımız Erdogan’ı ve parti teşkilatımızı seçim zaferi için tebrik ediyorum” dedi.

22.15: Başbakan Binali Yıldırım, Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak, 24 Haziran seçimleri nedeniyle tebrik etti.

22.06: CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan: Kimse gelin güvey olmasın, erken davul zurna çalması. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalmıştır, rakamlar büyük olasılıkla gösteriyor. 59 milyon oydan 18 milyonu sisteme girmiş durumda. Görevlilerimizin getirdiği sandık sonucu yüzde 39. Buna göre oy oranları şöyle: İnce 33,65, Erdoğan 51.77, Akşener 8,8, Demirtaş yüzde 4.6, Perinçek 0.21…Yüzde 51.77 oyla şimdiden kimse cumhurbaşkanı seçildim diye kendisini ilan etmesin.

22.00: CHP Milletvekili Haluk Pekşen: Biraz önce aldığımız bilgiye göre, YSK’nin resmi verisi sayılı oy açısından yüzde 56.7.  İnce’nin yüzde 40, Erdoğan’ın yüzde 44. AA yaklaşık 20 dakikadır veri girişini durdurdu.

21.55:  HDP’nin barajı aşması üzerine, Van ve Hakkari’de kutlamalar yapılıyor. Cadde ve sokaklara çıkan partililer, şehir turu düzenleyip, sevinç gösterilerinde bulundu.

21:40: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan açıklama: “Parti verilerimiz uyarınca seçim ikinci tura kalıyor. Sandıkları ıslak imzalı tutanakları almadan ve görevi tamamlamadan terketmeyiniz.”

21.35: AK Parti İstanbul İl Başkanlığı, Huber’deki Cumhurbaşkanlığı köşkü ve Erdoğan’ın Kısıklı’daki evinin önünde kalabalıklar toplanmaya başladı.

21.25: Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Twitter adresinden seçime ilişkin yaptığı açıklamada, “Sandık görevlisi arkadaşlarım; an itibariyle YSK’nın sisteminde sandıkların yüzde 37’si açılmış gözükmektedir. Televizyonlarda ise Anadolu Ajansı kaynaklı sandıkların yüzde 85’inin açıldığı yönünde haberler yapılmakta/sonuç açıklanmaktadır. Sandıkları terk etmeyin” çağrısı yaptı.

21:15: İstanbul caddelerinde AK Partililer kutlama konvoyları oluşturdu.

21:05: AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal açıklama yaptı. Sonuçlar hiçbir şüpheye mahal olmadan açıklanıyor. Her partinin temsilcilerinin elinde ıslak imzalı sonuçlar var. Türkiye bir hukuk devletidir, kurumların meşruiyetini sorgulamak, itibarsızlaştırma birliğimize zarar verir. Bazı kurumlarımızın hedef alınarak, tehdit edilmesi ve kendi tabanlarının tahrik edilmesi ve çıkacak ağır sonuçlar unutmamalıdır. Bu siyasilerin ve adayların sorumluluğudur. AK Parti iktidar olmanın sorumluğuyla davranıyor ve tüm oylar iktidarın sorumluğu altındadır ve tüm oylar AK Parti’nin namusudur. Tekrardan bazı siyasi partileri ve adayları uyarıyorum, bu tahrik, şaibe ve itibarsızlaştırma ülkemiz için son derece olumsuz sonuçlar doğurabilir. AA’nın, milli ajansımızın hedefe konulması kabul edilemez. AA ıslak imzalı tutanakları alıyor ve giriyor. Bu ağır tahrik kabul edilemez. Seçimler sonuçlanmadan AA ve YSK üzerinden tahrik kabul edilemez.

20:51: Oylar sayıldıkça AK Parti’nin oy oranı düşmeye devam ediyor. Yüzde 54’lerde olan AK Parti, sayılan oy oranı yüzde 75’e çıkınca yüzde 42’ye düştü.

20.44: AA’nın verilerine, sandıkların yüzde 93.78’si açıldı. HDP, yüzde 11.03 oy oranı ile seçim barajını geçiyor

DEMİRTAŞ’IN SANDIĞINDAN ERDOĞAN VE PERİNÇEK’E OY ÇIKMADI

20.32: Tutuklu olarak cezaevinde bulunan HDP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ın oy kullandığı sandıkta CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, 87 oyla birinci oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Doğu Perinçek’e hiç oyun çıkmadığı sandıkta, İYİ Parti adayı Meral Akşener’e 37 oyla ikinci alırken; Demirtaş, 35 oy ile üçüncü sırada yer aldı.

20.25: Ankara’da Yüksek Seçim Kurulu, önüne gitmek isteyen bir gruba polis izin vermedi.

AKŞENER: SANDIKLARA SON ANA KADAR SAHİP ÇIKIYORUZ

20.13: AA’nın verilerini eleştiren Meral Akşener, “AA’nın manipülatif sonuçlarından bağımsız, sandıklara son ana kadar sahip çıkıyoruz. Islak imzalı ve mühürlü nüshaları alana kadar sandık başında bekliyoruz” dedi.

Seçim günün dakika dakika gelişmeleri şöyle:

İNCE’NİN SANDIĞINDAN ERDOĞAN BİRİNCİ ÇIKTI

19.55: CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin, oyunu memleketi Yalova’da kullandı. İnce’nin oy kullandığı ve toplam 380 seçmenin bulunduğu 1118 No’lu sandıkta oy sayma işlemleri tamamlandı.

344 seçmenin oy kullandığı sandıkta, Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’a 167, Muharrem İnce’ye 144, İYİ Parti’nin Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener’e 23, HDP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’a  4, Vatan Partisi’nin Cumhurbaşkanı Adayı Doğu Perinçek’e 1 oy çıktı. 5 oy da geçersiz sayıldı.

Milletvekilliği seçiminde ise AK Parti’ye 138, CHP’ye 116, İYİ Parti’ye 45, MHP’ye 23 ,HDP’ye 11, HÜDA PAR’a 2, Saadet Partisi’ne 1, Vatan Partisi’ne 1 oy çıktı. Cumhur İttifakı’na ise 3 oy çıktı. 4 oy da geçersiz sayıldı.

PAYLAN: HDP BARAJI RAHATLIKLA GEÇİYOR

19.44: HDP milletvekilli Garo Paylan, partisinin elindeki verileri açıkladı. Paylan, “HDP’nin elindeki verilere göre barajı rahatlıkla geçiyoruz. Sandık görevlilerimiz asla moralini bozmadan oylarınıza sahip çıkmaya devam etsinler” dedi.

ÖZDAĞ: BU UTANÇ AA’YA YETER

19.36: İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, AA’nın geçtiği sonuçlarla ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Özdağ, “Anadolu Ajansı beklediğimiz manipülasyonu yapıyor. Aynı şeyi referandumda da yaşamıştık. İnanmayın ve bekleyin. Bu utanç AA’ya yeter” ifadelerini kullandı.

İNCE: ERDOĞAN’IN YÜKSEK OLDUĞU YERLERE ÖNCELİK VERİLİYOR

19.32: CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, AA’nın verilerini eleştirdi. İnce, “Anadolu Ajansı manipülasyon yapıyor, Erdoğan’ın yüksek oy aldığı yerlerin sonuçlarını öncelikli veriyor. Sandık görevlilerimize sesleniyorum moralinizi bozup asla sandıkları terk etmeyin” dedi.

ERDOĞAN, OY KULLANDIĞI SANDIKTAN BİRİNCİ ÇIKTI

19.30: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da oy kullandığı sandıkta sayım işlemi bitti. Erdoğan’a 188 oy çıkan sandıkta, CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce 103 oy, İYİ Parti lideri Meral Akşener 23 oy, HDP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş 9 oy, Saadet Partisi Cumhurbaşkanı Adayı Temel Karamollaoğlu’na 3 oy, Vatan Partisi Cumhurbaşkanı Adayı Doğu Perinçek’e 3 oy aldı.

İstanbul’da oy kullanan bir diğer aday İYİ Genel Başkanı Meral Akşener’in oy kullandığı sandıkta ise Erdoğan’a 175, Muharrem İnce’ye 115, Akşener’e 32, Doğu Perinçek’e 2, Selahattin Demirtaş’a ise 2 oy çıktı.

OYLARIN GÖTÜRÜLDÜĞÜ ADLİYEDE YANGIN ÇIKTI

19.24: Niğde’de seçim çuvallarının götürüldüğü Niğde Adliyesi’nin bodrum katında yangın çıktı.

HDP: MANİPÜLATİF SONUÇLARA İTİBAR ETMEYİN

19.17: HDP’den seçim sonuçlarıyla ilgili yapılan açıklamada, AA ve TRT’ye tepki gösterildi. Açıklamada, “Televizyonlarda ilan edilen manipülatif Anadolu Ajansı ve TRT sonuçlarına itibar etmeyelim. Sandık başlarını terk etmeyelim, son ana kadar oylarımızı koruyalım” denildi

TEZCAN: AA, MİLLETLE PAZARLIK YAPIYOR

19.14: CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü, AA’nın verileriyle ilgili açıklama yaptı. Tezcan, “Anadolu Ajansı’nın hangi sonuçlarla çıkacağını biliyorduk. Yüzde 70.72’yle başladılar. Bu gösteriyor ki Anadolu Ajansı yüzde 70 başlayacak, yüzde 51’e fit olacak. Milletle pazarlık yapıyorlar. Adım adım izliyoruz Erdoğan’ın oyu hiçbir zaman yüzde 48’in üzerine çıkmadı. Bu çok açık bir manipülasyondur” dedi.

CHP: ERDOĞAN YÜZDE 45, İNCE YÜZDE 41

18.58: CHP’nin verilerinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 45, Muharrem İnce yüzde 41 civarında.

ERDOĞDU: AA REFERANDUM HİLESİNİN AYNISINI YAPYOR

18.47: CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğan, Anadolu Ajansı’nın (AA) ilk verileriyle ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Erdoğdu, “Anadolu Ajansı referandum hilesinin aynısını yapıyor… Açıklanana sonuçlara kesinlikle inanmayın… Sandık başlarından ayrılmayın…” ifadelerini kullandı.


18.36: İYİ Parti Genel Merkezi önüne kurulan dev ekrandan FOX TV izleniyor. Seçim sonuçlarının açıklanmasını bekleyen kimi partililer genel merkezin içinde kimileri de dışarıda bekliyor. İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’in birazdan genel merkeze gelerek seçim sonuçlarını burada takip edeceği belirtildi.

18.30: YSK, saat 21.00’de sona erecek yayın yasağının, saat 18.45’te kaldırılacağını açıkladı.

CHP’DE HEYECANLI BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

18.30: CHP Genel Merkezi’nde çok sayıda partili ve seçmen sonuçların açıklanmasını bekliyor. Heyecanın hakim olduğu merkezde bekleyenler oy tahminlerinin yanı sıra oy sayımına dikkat edilmesi hakkında konuşuyor.

Anadolu Ajansı’nın açıklayacağı sonuçlara güvenmediklerini ifade eden partililer seçim güvenliği için çalışan Adil Seçim Platformu aracılığıyla sonuçların takip edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum