Buldan Pazarcık'ta: Enkaz altında çocuk seslerinin gelmesi kader değildir

Buldan Pazarcık'ta: Enkaz altında çocuk seslerinin gelmesi kader değildir

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, deprem felaketinin AK Parti’nin ülkeyi nasıl yönettiğinin fotoğrafı olduğunu belirterek, “Enkazın altında insanların çocuklarının seslerinin gelmesi bir kader değildir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, depremin merkez üssü Maraş'ın Pazarcık ilçesini ziyaret etti. Buldan, ilk olarak Fatih Mahallesi'nde bulunan depremzedeleri ziyaret etti. Burada Silopi Belediyesi'nin kurduğu çadırda halkla bir araya geldi. Ziyaretler sırasında açıklama yapan Buldan, deprem felaketinde yaşamını yitirenlere başsağlığı dileyerek sözlerine başladı. Buldan, “Öncelikle hepimize geçmiş olsun. Pazarcık halkı başta olmak üzere depremden, bu afetten zarar gören bütün insanlarımıza, halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Büyük bir felaket yaşandı, bunun ardından 5’inci günde bu felaketin tablosunu, ağır yaralarını, bize yaşatmış olduklarını daha net görüyoruz” dedi. 

Ağır bir tablonun olduğuna dikkat çeken Buldan, “Çok ağır hasarlar var. İnsanlar yakınlarını kaybetti, hepimiz yakınlarını kaybettik. Yaşamını yitirenlere bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum, yaralı olan halkımıza acil şifalar diliyorum. Enkazın altında olan insanlarımızın da 5’inci günde bir mucize de olsa yeniden hayata tutunmaları için, yeniden yaşayabilmeleri için en kısa zamanda kurtarılmalarını temenni ediyorum. Çok zor bir süreçte geçiyoruz. Ancak bu zor zamanda bizleri ayakta tutan dayanışmadır, insanlıktır, bir birimizin elini tutmaktır, vicdanlarına dokunmaktır. 5’inci günde sadece bir şeyin çok önemli olduğunu gördük. Yıkım var, afet var ancak insanlık da var” diye konuştu. 

HER YERDE AYNI MANZARA 

Felaketin yaşandığı ilk günden beri deprem bölgelerinin tamamına gitmeye çalıştıklarını dile getiren Buldan, “İnsanlarımızın yanında olmaya çalıştık, yaraları birlikte sarmaya çalıştık. İlk gün Diyarbakır’da, ikinci gün Adıyaman’a gittim. Adıyaman da Pazarcık gibi çok ağır bir hasar görmüştü, büyük bir yıkım yaşanmıştı. Ancak bunun yanında kaderine terk edilen, insanların acılarıyla baş başa bırakıldığı bir kent vardı. Tıpkı burası gibi. Adıyaman’da da Maraş’ta da Hatay’da da deprem bölgesi olan her yerde aynı manzarayla karşılaştığımızı belirtmek istiyorum” diye belirtti. 

‘İLK GÜNÜ GÜN MÜDAHALE OLMAMASI KADER DEĞİL’ 

İnsanların depremin ilk iki günü kaderine terk edildiğini söyleyen Buldan, “Enkazın altından insanlar çocuklarının, kardeşlerinin, annelerinin, babalarının seslerini duymasına rağmen kurtarılamadı. Bu fotoğraf Türkiye tarihine geçti. Bu fotoğraf, AKP iktidarının yönettiği bir ülkede kötü bir fotoğraf olarak insanların beyinlerinde yerini aldı. AKP hükümeti ortağıyla birlikte bu felaketin yaşandığı günden beri insanları kaderleriyle baş başa bırakıtı. Depremin, doğal afetlerin, felaketlerin bir kader olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, insanları kendi kaderleriyle baş başa bıraktı aslında. İmar affı çıkarmak bir kader değildir. Enkazın altında insanların çocuklarının seslerinin gelmesi bir kader değildir. İlk iki günde hiçbir şekilde müdahalenin yapılmaması da bir kader değildir. Bütün bunlar iktidarın bu ülkeyi nasıl yönettiğinin bir fotoğrafıdır” şeklinde konuştu. 

DEPREM VERGİLERİ NEREYE HARCANDI?

“20 yıl boyunca deprem vergileri nereye harcandı?” sorusu sorulduğunda, “Gerekli yerlere harcama yapılıyor” cevabı verildiğini hatırlatan Buldan, “Bu harcamanın nereye yapıldığının hesabını, bu ülkenin halklarına vermek zorundadır. O vergiler depremlerde, doğal afetlerde kullanılmak için toplandı ancak bugün nereye harcandığını, açıklamayan bir iktidar var. Kendi yandaşlarına, kendi çetelerine para akıtırken, bu doğal afetlerin, bu ülkenin doğal afetlere hazırlıklı olmadığını bizlere gösteren ve bu paraların harcandığı yerlerin, kendi keyfine göre kullanıldığının bir göstergesiydi. Parlamentoda bütün bunları sorduğumuzda, hiçbir cevap vermediklerini de gördük. Çünkü verecek cevapları yok. Onların tek terdi, tek anlayışı, tek zihniyeti kendileridir, koltuklarıdır, iktidarlarıdır. Bunun dışında halkı, halkın geleceğini düşünen bir zihniyete sahip değiller” ifadelerini kullandı. 

Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Acımızın çok büyük olduğu ve öfkemizin de büyük olduğu bir süreçteyiz. Bu doğal afet karşısında çok şey yapılabilinirdi. Ancak onların yaptığı tek şey, Olağanüstü Hal (OHAL) ilanıyla birlikte sosyal medya kısıtlaması yapmak, insanlara yardım yapanlara öfke duymak, hakaret etmek, parmak sallamaktan başka bir şey değildi. Bunu 5 gün içinde bir kez daha gördük. Bu ülkenin cumhurbaşkanı, 3 gündür doğal afetin, depremin yaşandığı yerleri geziyor ve her açıklamada yardım edenlere, seferberlik ilan edenlere hakaret etmekten, parmak sallamaktan başka bir şey yapmıyor. Çünkü ne söyleyecek, ne sorulacak sorulara cevap verecek durumları kalmadı. AKP iktidarı enkazın altında kaldı. Belki bizler canlarımızı yitirdik, sevdiklerimizi yitirdik ama esas enkazın altında kalan AKP ve küçük ortağıdır. Bunun başka bir açıklaması yok. 

DAYANIŞMA HEPİMİZİ YAŞATIR

Biz HDP olarak, depremin yaşandığı andan itibaren, bütün kurullarımızla beraber, milletvekili arkadaşlarımızla birlikte, depremin yaşandığı her yerde olmaya çalıştık, yaraları sarmaya çalıştık ve hala bunu devam ettiriyoruz. Elimizde kalan 6 belediyemizle birlikte, bakın iki ilçe, 4 belde belediyemizle, bu küçük belediyemizle, bütün depremzedelerin yanında olmaya çalıştık. Hala arkadaşlarımız bu yardımları, kısıtlı olanaklarımıza rağmen yapmaya çalışıyor. Çünkü bütün belediyelerimiz, hırsız, talancı kayyımlara emanet edildi. Belediye başkanlarımız görevden alındı, onların yerine talancı ve hırsız kayyımlar göreve getirildi. Belediyelerimiz elimizde olsaydı, bugün bu yaşanan tabloyla karşı karşıya kalmayacaktık. Ancak yine de bütün kurullarımızla, elimizde kalan 6 belediyemizle, milletvekili arkadaşlarımızla, gönüllü yoldaşlarımızla, hep birlitke bu yaraları sarmaya devam edeceğiz. Acımızın çok büyük olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bir kez daha yaşamını yitiren bütün halkımıza başsağlığı diliyorum, yakınlarına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Hastanelerde tedavi altında olan bütün insanlarımıza acil şifalar diliyorum. Dayanışma hepimizi yaşatır. Dayanışmayı devam ettireceğiz.”

YURTTAŞLARI ZİYARET ETTİ

Buldan, beraberindeki heyetle birlikte yıkımın olduğu mahallelerde yurttaşları ziyaret etti. Daha sonra partisi ve yöre dernekleri öncülüğünde başlatılan kampanya kapsamında yardımların toplandığı alana geçti. Buldan, burada da yurttaşları dinledi. 

YEMEK DAĞITIMINA KATILDI 

Silopiy Belediyesi çadırında yemek dağıtımına katılan Buldan, Alevi Kültür Derneği Pazarcık Şubesi’ni ziyaret etti. Yurttaşların sorunlarını dinleyen Buldan, yaşanan sorunların giderilmesi için partisinin Kriz Koordinasyon Merkezi’nin harekete geçeceğini söyledi. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum