Bismil’in müdavim kuşları gelmeye başladı

Bismil’in müdavim kuşları gelmeye başladı

Bismil’in müdavim kuşu, baharın müjdecisi leylekler hayranlık uyandıran görüntüleriyle Bismil semalarında görülmeye başladı.

Dünyanın sayılı leylek kolonisine ev sahipliği yapan, zengin fauna ve florasıyla önemli bir kuş gözlemciliği potansiyeline sahip Diyarbakır’ın Bismil ilçesine, bahar başlangıcıyla leylekler gelmeye başladı. Bismil’e her yıl Şubat ayının sonunda gelen ve yörede halk tarafından bereketin simgesi, baharın müjdecisi olarak nitelendirilen leylek popülasyonunun diğer müdavimleri de Mart ayının sonlarına doğru gelmeye başladı. 

‘BAHARIN MÜJDECİSİ’

Şubat ayının sonunda gelmeye başlayan ve yıllarca aynı yuvayı kullandıkları bilinen leylekler, daha önce yüksek gerilim direkleri üzerinde yaptıkları yuvalarını döndüklerinde tekrar onarır, çalı çırpıyla sağlamlaştırırlar. 

‘BEREKETİN SİMGESİ’

Bismil'de sulu tarımın yapılmasından ötürü toprakta çıkan solucan ve toprağa zarar veren haşerelerle beslenen leylekler, kurdukları bu doğal döngüyle toprağı koruyup daha verimli hale getirdiklerinden, halk tarafından bereketin simgesi olarak kabul edilir. 

Bismil-Batman karayolu ve Dicle Nehri vadisi boyunca yüksek gerilim direkleri üzerinde konaklayan ve renkli görüntüleriyle görenleri kendine hayran kılan leylekler, yaklaşık altı ay boyunca bu bölgede konaklar ve Ağustos ayının sonlarında sürü halinde Nil Nehri’ne doğru göç ederler.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.