Beştaş: Kürtler herkese Serok demez, bunu en iyi Erdoğan bilir

Beştaş: Kürtler herkese Serok demez, bunu en iyi Erdoğan bilir

HDP’li Meral Danış Beştaş, Meclis’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretine dair değerlendirmelerde bulundu.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş TBMM’de açıklama yaparak gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da düzenlediği programlara dair konuşan HDP’li Beştaş, “Sivas'tan Konya'ya Trabzon'a birçok otobüs ve minibüs Diyarbakır’a taşındı. Dün Diyarbakır mitinginde Diyarbakırlılar sayılamayacak kadar azdı. İyi bir turizm faaliyeti de oldu, esnaflar belki bundan faydalanmıştır. Erdoğan'ın Diyarbakır mitingleri artık psikolojik işkenceye dönüştü” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinden Diyarbakırlıların mutlu olmadığını belirten HDP’li Beştaş, “Daha dün Çelebi kendi partisine katılırken bütün Türkiye kadınlarına, Kürt toplumuna çocuk yapmak üzerinden kafatasçı bir anlayışla ırkçılık ilan edildi, iki gün sonra Diyarbakır’a gidip aşk ilan ediyor. Yani bu tezatı ifade etmeye gerek yok. Kürt düşmanı olduğunu da itiraf etti” dedi.

Erdoğan’ın HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile Eş Genel Başkan Mithat Sancar’ı hedef almasına da tepki gösteren Beştaş, “Farkında mı bilmiyorum ama yaptıklarının anlamını yorum yapılamayacak kadar ciddi bir panik içindeler” diye konuştu.

Diyarbakır Cezaevi’nin kapatılmasına ilişkin “müjde” verildiğini belirten HDP’li Beştaş,

“Peki hakikaten Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi kapatılınca Türkiye’de işkence mi bitti, hayır. Türkiye’nin her yerini cezaevi yaptılar. Şu anda 10 binlerce Kürt Türkiye’nin her yerinde cezaevinde tutuluyor” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:

“İşkence sistematik bir şekilde devam ettiriliyor. Son birkaç ayda 62 cenaze çıktı cezaevlerinden. Diyarbakırlıların bunlara karnı tok, boş lafları ciddiye almazlar. Sadece Diyarbakır'da büyük bir cezaevi kampüsü var. Ben hem avukat hem de milletvekili olarak ziyarete gittiğimde uçsuz bucaksız bir alan, A tipinden alfabenin birçok harfinde tipler var, bu da yetmiyor güvenlikli, bu da yetmiyor kadın cezaevi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır mesajlarıyla partisini hedef aldığını ve hakaret ettiğini belirten HDP’li Beştaş, “Yani aşktan söz ediyor. Ya siz kim aşk kim? İhale aşkı derseniz anlarız, yurtdışına gönderdiğiniz paralara duyduğunuz aşk deseniz anlarız. Bavullara doldurduğunuz dolarlara duyduğunuz aşk olsa anlarız, 5’li çetelere duyduğunuz aşk tabii ki konuşulabilir. Ama nasıl bir ırk ataması yapıyor. Hakikaten bunu tartışmayı bile zul kabul ediyoruz” dedi ve şöyle devam etti:

“Demirtaş’ı Kürt olduğu, muhalif olduğu, Kürt meselesinin demokratik çözümünü savunduğu için yargılıyor. 4 Kasım 2016'dan beri rehin tutuyor ve hala onun üzerinden siyaset yapmaya devam ediyor. Allah akıl fikir versin. Diyarbakırlıları Diyarbakır'da yaşayan, büyüyen, mesleğini yapan Demirtaş'ı anlatmak için Diyarbakırlıları toplamış. Tabii orada Diyarbakırlı varsa. Ama HDP’nin programını, tüzüğünü, halklar bahçesi olduğunu en iyi Erdoğan ve AKP biliyor. Bizim parti programımızda hiç kimse yeteri kadar Kürt, Türk, Ermeni, Arap olmakla itham etmek gibi ırkçı bir söylemi duymayacaklar, kafatasçı söylemi duymayacaklar. Partimizi bu kadar özgün yapan en önemli özelliğimiz de her milletten, inanıştan, aidiyetten insanların birbirinin kimliğini sormadan demokratik mücadeleyi ortak platformda vermektir. 

İktidarın Alevilere yönelik Meclis’e getirdiği düzenlemeye de tepki gösteren HDP’li Beştaş, “Alevileri doğrudan ilgilendiren düzenlemeler Cumhurbaşkanı kararları ile kültür bakanlığına bağlı Alevi Bektaşi başkanlığına bağlı bir cemevi kurulacak. Yönetimi kendileri belirleyecekler, dedeleri de maaşa bağlayacaklar teklife göre. Bu Alevileri tamamıyla kontrol altına almaya çalışan, onların taleplerini görmezden gelen folklorik öğeye indirmekten başka bir şey değil. Cemevlerine adeta bir kayyım ataması niteliğini de taşıyor” diye konuştu.

HDP’li Beştaş açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Ahmet Türk, bir gazeteci arkadaşımıza Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini söyledi. Bu konuda neler söylersiniz” sorusuna Beştaş şu yanıtı verdi:

“HDP olarak bizim isim düzeyinde bir tartışmamız yok. Bunu daha önce de yaptığımızı açıklamalarda ifade ettik. Biz cumhurbaşkanlığı adaylığının ilkeler temelinde Türkiye’de demokratikleşmeyi sağlayacak ve tabii tartışarak, müzakere ile olabileceğini her zaman ifade ettik. Hala da o noktayız. Gündemimizde temel ittifak güçlerimizle nasıl bir strateji ve nasıl bir aday profilinde buluşacağımızı tartışıyoruz. Yani ittifakın kendi adayını nasıl oluşturalım, profili nasıl belirleyelim konusunu tartışıyoruz. Sevgili Ahmet abi kişisel bir sohbette bunu söylemiş mi söylememiş mi bilmiyorum. Bu konuda bir beyanda bulunmadı. Bunu kişisel bir sohbette söylemiş olsa bile kendisi bizimle aynı fikirde. Cumhurbaşkanlığı konusunda ittifak güçleriyle konuşuyor ve bizim isim düzeyinde bir gündemimiz yok.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır’da kullandığı, “Genç kızımız Kürtçe karşılama yaptı. Serok Erdoğan diye seslendi” ifadeleri hatırlatılan Beştaş, Erdoğan’ın sözlerini şu şekilde değerlendirdi:

“Herhalde bazı kavramları bazı yerlerden okuyorlar, anlamını biliyorlar mı bilmiyorum. Kürtler herkese Serok demezler, bunu en iyi Kürtler bilir. Erdoğan’a karşı yanıtı seçimlerde verecek. Son anketler ve kamuoyu araştırmaları durumu ortaya koyuyor. Bence o da bir mizansen, daha önce çalışılmış bir hakaret.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum