Batman'a gelen minik Êzidî’ler umutlarını resmediyor

Batman'a gelen minik Êzidî’ler umutlarını resmediyor

İnsanlık düşmanı IŞİD çetelerinin zulmünden aileleriyle birlikte Şengal’den kaçmak zorunda kalarak Batman’a sığınan ve üzerlerinde halen o vahşice saldırıların kahır dolu psikolojisini atamayan onlarca Êzidî çocuğu resimlerle terapi edilmeye çalışılıyor.

CİVAN DEĞER'in haberi

Batman’a gelen Êzidî çocukları Musa Anter Halkevinde resim öğretmenleri eşliğinde hayallerini resmederek üzerlerindeki savaş psikolojisini atmaya çalışıyor.

Daha oyun çağında ve birçoğu savaşın ne olduğunu bilmeden bir anda başka bir memlekete gelen Êzidî çocukları, her ne kadar yabancı olmadıkları bir kültürle buluşsalar da hayal ettiklerini resim aracılığıyla aktararak yüreklerindeki güzellikleri insanlığa ders verecek tarzda sunuyor.

haberinfotograflari.gif

Êzidî çocukları, yaşları daha küçük olmasına rağmen çizdikleri resimlerle doğa ve insanlıkla ne kadar barışık olduklarını çizgileri aracılığıyla anlatmaya çalışıyor.

Onların çizdiği birbirinden güzel ve şiir tadındaki resimleri gördüğümde uğradıkları saldırılara karşı durmamak ve lanet okumamak için insanlığımdan şüphe etmem gerektiği kanısına varıyorum.

Onlarcası, belki de yüzlercesi katledildi kanlı katil elleriyle. Susuzluktan ve açlıktan kavurucu güneşin altında yaşama gözlerini yumanlar oldu dünyanın gözü önünde. Halen ölüm tehdidi altında binlerce Êzdî çocukları var…

Evet, kurtulabilenler gelebildi ve belki şimdilik zalimlerin zehir dolu kanlı pençelerine rehin düşmediler, ama onlar kadar masum ve günahsız binlerce Êzidî çocuğu ya Şengal dağlarında mahsur kaldı ya da pasaportları olmadığı için sınırın diğer tarafında bekletildi minik yürekleriyle.

Gelenler ise Batman belediyesi tarafından görevlendirilen gönüllü resim öğretmenleri eşliğinde çizdikleri birbirinden güzel resimlerle avunuyor.

14 aylık çocuğunu sınırda bırakıp kaçtı

IŞİD terörünün saldırıları karşısında canlarını kurtarmak için Irak’ın Musul kentinden kaçan Êzidî ailenin 14 aylık, Aydın isimli bebekleri pasaportu olmadığı için sınırdan geçemedi.

“2 ÇOCUĞUMU VE EŞİMİ KURTARDIM AMA 14 AYLIK ÇOCUĞUM ORADA KALDI”

IŞİD’ın işgalinden önce Musul’da elektrik mühendisi olarak görev yaptığını ifade eden Süleyman Hesen, pasaportu olmadığı için 14 aylık çocuğunu sınırdan geçiremediğini söyledi.

Süleyman Hesen, “IŞİD saldırılarından canımızı kurtarmak için kaçtığımızda Türkiye sınırına geldik. Benim, eşimin ve diğer 2 çocuğumun pasaportu olduğu için bizi bıraktılar. Ama 14 aylık çocuğumun pasaportu olmadığı için izin vermediler. Ben de çocuğumuzu orada kalan kardeşimin yanına bırakarak kaçmak zorunda kaldım” dedi.

“FACEBOOKTA ARACILIĞIYLA TANIŞTIĞIMIZ ÊZİDÎ AİLENİN YANINA SIĞINDIK"

IŞİD saldırıları başladığında, daha önceden facebook aracılığıyla tanıştığı Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Kumgeçit köyündeki bir ailenin yanına sığındıklarını aktaran Süleyman Hesen, bundan sonra kesinlikle Irak’a geri dönmeyeceğinin altını çizdi.

“DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARININ HÂKİM OLDUĞU BİR ÜLKEYE GİDECEĞİM”

Irak’taki savaşın bitmesi durumunda geri dönmeyeceğini anlatan Süleyman Hesen şöyle dedi:

Sınırda kalan çocuğumu aldığımda Türkiye’de de kalmayacağım. Irak’ta savaş bitse bile kesinlikle geri dönmeyeceğim. Avrupa’da demokrasi ve insan haklarının hâkim olduğu bir ülkeye yerleşeceğim. Artik korkusuz ve özgürce yaşamak istiyorum. Oğlumu aldığımda Almanya’da yaşayan kardeşlerimin yanında gideceğim ve artım Avrupa’dan başka bir yerde yaşamayacağım.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.