Barış Nöbeti: 271 tutuklunun tahliyesi ertelendi

Barış Nöbeti: 271 tutuklunun tahliyesi ertelendi

İHD’nin Barış Nöbeti eyleminde, en az 271 tutuklunun tahliyesinin ertelendiğine dikkat çekilerek, İdare ve Gözlem Kurulları’nın iptal edilmesi talep edildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nin, her ayın ilk Cuma günü gerçekleştirdiği Barış Nöbeti, bu hafta İdare ve Gözlem Kurulları tarafından ilginç gerekçelerle infazları yakılan tutuklular için tutuldu. İHD Ankara Şube’sinde tutulan nöbette,  “Hukuksuz ve keyfi infaz yakmalara son verilsin” pankartı açıldı.

Nöbet eylemi öncesi konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, İdare ve Gözlem Kurulu kararları ile tahliyesi engellenen çok sayıda tutuklunun kendilerine başvuruda bulunduğunu, tahliyesi ertelenen tutuklular arasında sağlık durumu ağır olan hasta tutuklularında olduğunu söyledi. 

‘HUKUKİ DEĞİL’

İdari ve Gözlem Kurulu uygulamasının devreye konulduğu günden bu yana en az 271 tutuklunun tahliyesinin engellendiği bilgisini veren Çevirmen, çoğu tutuklunun tahliyesinin 6’şar ay ve 3’er aylık periyotlarla engellendiğini belirtti. Çevirmen, “Çoğu mahpus hakkında tahliye tarihlerine kadar iyi halli iken tahliye tarihinden hemen önce yapılan değerlendirmede ‘iyi halli değildir’ şeklinde karar veriliyor. Ayrıca İdare ve Gözlem Kurulunun mahpuslarla ilgili değerlendirmelerde, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce aldıkları disiplin cezalarını da gerekçe göstererek iyi olmadıklarına karar vermesi ‘geçmişe yürüme yasağı’ ilkesine aykırıdır” dedi. 

‘İGK’LER İPTAL EDİLSİN’

Çevirmen, İdare ve Gözlem Kurulları’nın tutukluların iyi halli olup olmadığına dair karar verirken, soyut ve sübjektif yorumlarda bulunduklarını söyleyerek, “Mahpusların tahliyelerinin engellenmesi, umut hakkını ortadan kaldırmakta ve hem mahpusları hem de ailelerini olumsuz etkilemektedir. İnsan Hakları Derneği olarak mahpusların özgürlüğünü engelleyen İdare ve Gözlem Kurullarının iptal edilmesini, tahliye tarihleri gelenlerin bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz” diye konuştu. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.