Ali Babacan: Ahmet Davutoğlu beraber çalışma teklifinde bulundu

Ali Babacan: Ahmet Davutoğlu beraber çalışma teklifinde bulundu

Yeni parti kurmaya hazırlanan Ali Babacan, Abdullah Gül'ün parti içinde yer almadığını ancak çalışmalara destek verdiğini söyledi.

Yeni parti kurma çalışmaları yürüten eski bakan Ali Babacan, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün partide yer almadığını söyledi. Babacan, “Abdullah Gül çalışmalarımıza destek veriyor. Ayda bir iki defa oturuyoruz. Bilgisi ve tecrübesiyle çalışmalarımıza dışarıdan destek veriyor. Ama nihai kararları biz veriyoruz” dedi.

AK Parti’den istifa eden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun birlikte hareket etme teklifinde bulunduğunu aktaran Babacan, “Ahmet Bey daha önce başladı çalışmaya. Belli metot ve önceliklerle başlattı. Beraber çalışma teklifinde bulundu. İl başkanlarını belirlemişti. Düzenli toplantılar yapıyordu. Önemli olan parti içi demokrasinin işliyor olması. Ortak akılla başlaması. Bütün çalışmalara beyaz sayfalarla başlıyoruz” diye konuştu.

‘KURULUŞTAKİ DEĞERLERİN ÖRSELENMESİ HEPİMİZİ RAHATSIZ ETTİ’

Ali Babacan, Habertürk Televizyonu’nda Fatih Altaylı’nın programına katıldı. AK Parti’den neden istifa ettiği sorulan Ali Babacan, “Kuruluşta önemli prensipler, değerler vardı. İnsan haklarına önem veriyorduk. Türkiye’de demokrasinin iyi işlemediğinden şikayet ediyorduk. Bu değerleri yeniden canlandırmak için yen bir siyaset olarak AK Parti çıktı. Daha sonra farklar oluşmaya başladı” dedi.

“2011-2012’de başlayan, 2013 yılında başlangıç değerler ve ilkeler arasında farklılıklar oluştu” diyen Babacan, “Hukukun üstünlüğü, insan hakları ve demokrasi diyorsak bunlar evrensel ilkeler. Bunların zaman içerisinde örselenmesi hepimizi rahatsız ettik. Baktık ki düzelme olmuyor” ifadelerini kullandı.

2019’a kadar parti içinde mücadele ettiklerini belirten Babacan, “Sadece değerlerde değil ilkelerde de sapma meydana geldi. Türikye’de her alanda sorunlar büyüdü. Neredeyse ülkenin karanlık tünele girdiğini gördük. Üzerimizde ciddi sorumluluk hissettik” diye konuştu.

‘CUMHURBAŞKANI AYRILMAMI İSTEMEDİ’

Fatih Altaylı’nın “Partiden dışlandığınızı hissettiniz m? Bütün buna rağmen parti bağrına basıyor muydu sizi?” sorusuna Ali Babacan, şu yanıtı verdi:

“Sayın Cumhurbaşkanımız benim ayrılmamı istemedi. Bir toplumsal ve ahlak sorumluluk olarak bunu hissettik. Türkiye’nin başarılı dönemlerinde bir miktar katkısı olarak insanlar olarak içinde bulunduğumuz durum biz üzdü. Bu problemler çözmek için yen bir iddiayla ortaya çıkmak. Bir süre mevcut düzene zarar veririz korkusuyla hareket ettik. Bunun vebalinden korktuk. Bize derlerdi ki, ‘Bütün problemler görüyordunuz, niye bir şey yapmadınız, geri durdunuz’. Bu büyük bir vebaldi açıkçası.”

‘İÇİNDE OLDUĞUMUZ DÖNEMDEKİ SORUMLULUKTAN KAÇAMAYIZ’

AK Parti içinde yer alması nedeniyle geçmiş dönemle ilgili eleştiriler yapıldığı hatırlatılan Babacan, “Sorumlu olduğumuz dönemdeki sorumluluktan kaçamayız. Günahıyla sevabıyla içinde olduğu dönem. Türkiye’de parti disiplini ile parti içi demokrasi arasında ciddi ikilem söz konusu. Parti içi demokrasi, özeleştiri mekanizmaları çalıştırılmayabiliyor. Siyasi Partiler Yasası’nda mutlaka parti içi özeleştiri, demokrasiyi işletecek bazı mekanizmaları, süreçler mecbur hale getirilmeli. Bu kültürün değişmesi lazım” dedi.

‘REFERANDUM SÜRECİNDE ‘BU SİSTEMİ SAVUNAMAM’ DEDİM’

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş için yapılan anayasa referandumu sürecinde neden çalışmalara katılmadığı sorulan Babacan, şunları söyledi:

“2007 anayasa oylaması olağanüstü şartlarda yapıldı. Anayasa değişikliği rahat tartışılamadı. Parti içinde ve Meclis’te de rahat tartışılamadı. O dönemde benden kampanyaya katılmam istedi, ben ‘Bunu savunamam’ dedim. Başkanlık sistemiyle nasıl yürütülecek Türkiye? Sistem baktık ki ekonomik krizlerle anılmaya başlandı. O günkü kampanyaların en önemli söylemi ‘koalisyon kalkacak’tı. Şimdi ittifaklar konuşuluyor.”

‘EKONOMİK PROGRAMLARIN KARŞILIĞI YOK’

Hükümetin açıkladığı ekonomik programları yeterli bulmadığını belirten Ali Babacan, “Doğrusu karşılığı yok. Bunun arkasındaki teknik, perspektif ve güven maalesef yok. Türkiye’ye öngörülebilirlik getirmekten uzak” dedi.

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yeni partide yer alıp almadığı yönündeki soru üzerine Babacan, “Abdullah Bey’le kaygılarımız aynı. Ancak Cumhurbaşkanlığından ayrıldıktan sonra ‘Ben artık aktif siyasette yokum’ dedi. ‘Bundan sonra yenden bir partide olmam’ dedi. Kendisi bize destek veriyor. Dışarıdan bilgi ve tecrübesiyle destek veriyor. Biz de bundan memnunuz” ifadelerini kullandı.

“Ama nihai kararları biz veriyoruz” diyen Babacan, “Kendisine söyledim: ‘Bu işte olacaksanız başımızda siz olacaksınız’ dedim. ‘Hayır, bu işi siz yapacaksınız’ dedi. Partimiz farklı kesimlerin üzerinde ittifak kurulacağı bir çizgiyi oluşturmak amacında. Farklı siyasi görüşlerden gelen insanların uygulanabilecek ve gerçekçi olan yen bir Türkiye tasarımı. Bu ana akım siyasi bir çalışma olacak” şeklinde konuştu.

Yeni parti kuracağı belirtilen ve AK Parti’den ayrılan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kendisine birlikte çalışmayı teklif ettiği iddiası sorulan Ali Babacan, “Öncelikle bu işin tamamen kadro hareket olmasını istiyoruz. Bugüne kadar bir tane il başkanı belirlemedik. Ortak kararla il başkanlarının belirlenmesi lazım. Ahmet Bey daha önce başladı çalışmaya. Belli metot ve önceliklerle başlattı. Beraber çalışma teklifinde bulundu. İl başkanlarını belirlemişti. Düzenli toplantılar yapıyordu. Önemli olan parti içi demokrasinin işliyor olması. Ortak akılla başlaması. Bütün çalışmalara beyaz sayfalarla başlıyoruz” dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.