ABD Senatosu'nun soykırım kararına TBMM kınaması

ABD Senatosu'nun soykırım kararına TBMM kınaması

TBMM Başkanlığı, ABD Senatosu'nda Ermeni soykırımının tanınması kararını kınadı. Kınama bildirisi Ak Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti gruplarının oylarıyla kabul edildi, HDP bildiriye destek vermedi.

ABD Senatosu’nun Ermeni soykırımının tanınması yönünde aldığı karara karşı TBMM Başkanlığı kınama bildirisi yayınladı. Bildiri, TBMM Genel Kurulunda Ak Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti gruplarının oylarıyla kabul edildi. HDP bildiriye destek vermedi.

HDP’nin Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç imzasıyla yaptığı açıklamada “Hazırlanmış olan Başkanlık tezkeresine destek vermiyoruz” denildi. Açıklamada şöyle devam edildi:

“Çünkü tarihteki bu ‘Büyük Felaket’le yüzleşmenin yolunun çeşitli ülke Meclislerinde alınan bu tür kararlardan geçmediğini düşünüyoruz. Ne ABD Kongresi’nin kabul ettiği yasa ne burada hazırlanan bildiri hakikati bulmaya ve yaraları sarmaya hizmet ediyor. Böyle büyük bir acının uluslararası iktidar manevralarına malzeme kılınmasına yönelik girişimleri doğru bulmuyoruz. Yapmamız gereken böyle manevraları engelleyecek şartları yaratmaktır. Bu mümkündür ve gereklidir. Biz Ermeni halkının yaşadığı büyük acıyla ilgili bütün hususların bu ülkede özgürce araştırılmasını ve tartışılmasını istiyoruz. Bunu yapamadığımız sürece başka mecraların bu amaçla kullanılacağı açıktır. Bu sorun ve bu acılar bizimdir, tartışacak olanlar da bizleriz. Yüzleşebilirsek yaraları iyileştirebiliriz. Özgür tartışmanın ve acıları paylaşmanın toplumsal barış için hayati önem taşıdığına inanıyoruz. Bu Meclis bunun için öncülük yapabilir, yapmalıdır da. Bu konuda her türlü katkıyı sunmaya ve sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.”

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.