73 yaşındaki Barış Annesine hapis cezası

73 yaşındaki Barış Annesine hapis cezası

Diyarbakır’da 73 yaşındaki Hayriye Türkekul’a 6 yıl 3 ay hapis ceza verildi.

Hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Barış annesi Hayriye Türkekul’a  6 yıl 3 ay hapis ceza verildi.

Duruşma, iddia makamının önceki duruşmada sunduğu esas hakkındaki mütalaayı tekrarlamasıyla başladı.

Savcı, Türkekul’un katıldığı basın açıklamaları, eylem ve etkinlikler ile açlık grevlerini suç unsuru olarak göstererek,  2019 yılında açlık grevine giren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’e destek için girdiği açlık grevi ve Rosa Kadın Derneği'ne üye olmasını “örgüt üyeliğine” gerekçe yaptı.

Avukat Mehdi Özdemir, müvekkili Türkekul'un suçsuz olduğunu belirterek, beraat talebinde bulundu. Türkekul da önceki savunmasını yinelediğini belirterek, beraat talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, savcılık mütalaasını esas alarak, Türkekul’a 6 yıl 3 ay hapis ceza verdi.

Rûdaw’a konuşan Hayriye Türkekul’un avukatı Mehdi Özdemir, müvekkilinin katıldığı basın açıklaması gibi barışçıl eylemler, resmi üye olduğu bir derneğin faaliyetlerinde yer alması ve  cezaevindeki bir yakınının ziyarette bulunmasının suç olarak kabul edildiğini belirterek,  “Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edilmesi, bu hakkın suç olarak kabul edilmesi ve mahkumiyet kararı verilmesi bu kararın hukuka aykırı olduğunu bize göstermektedir" şeklinde karara tepki gösterdi.

Avukat Mehdi Özdemir, müvekkili Hayriye Türkekul’a verilen 6 yıl 3 ay hapis cezası kararını İstinaf Mahkemesine taşıyarak, kararın bozulması yönünde itiraz başvurusunda bulunduklarını söyledi.

Avukat Mehdi Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

“Müvekkilim 2018 yılında uzun süre devam eden açlık grevlerine ilişkin basın açıklamalarına bir yakının cezaevinde olması ve aynı zamanda açlık grevine katılmış olmasından kaynaklı katılım göstermiştir. Barışçıl nitelikte düzenlenen ve herhangi bir suçlama konusu yapılmayan, basın açıklamalarına katılım sağlamak bugün görülen davada mahkumiyet kararına dayanarak oluşturulmuştur.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.