30 soruda Alp Altınörs

30 soruda Alp Altınörs

HDP Samsun 1. sıra milletvekili adayı Alp Altınörs'den "30 Soru" cevapları.

GENEL SORULAR

1-Üç kelimede kendinizi anlatır mısınız?

İnsan, Emek, İsyan

2-Üç kelimede hayatı yorumlar mısınız?

Çelişki, mücadele, çelişki

3-Bir süper kahraman olsaydınız ilk kimin yakasına yapışırdınız?

Mao’nun da dediği gibi “gerçek kahraman kitlelerdir”, devrimci siyasetçiler sadece bu büyük gücü açığa çıkarmak ve zalimlere karşı birleştirmek için bir rol oynayabilirler, asla kendileri kahraman olamazlar.

4-Ne zaman başınızı huzurla yastığa koyuyorsunuz?

Yeni bir insana HDP'yi anlatabildiğim zaman.

5-Ne zaman uyuyamıyorsunuz?

Günü boş geçirdiğimde

6-Sizin kıyametiniz ne zaman kopar?

Bir çocuk vurulduğunda

7- İsminizi seçme şansınız  olsa hangi İsmi alırdınız?

İsmimle mutluyum

8- Ne için yaşıyorsunuz?

Özgürlük

9-Ne için ölürsünüz?

Yaşam gerekçem için

10-Siz hangi doğa olayısınız?

Hasan Hüseyin Korkmazgil'in Yolcu şiirinde betimlediği “Nehirin akışı” gibi olmak isterim

11-Ölmeden önce mutlaka görmek istediğiniz bir yer var mı? Neresi?

Yüksekova. Çünkü dillere destandır.

12-Ne olduktan sonra hayata gözlerinizi huzurlu kapatırsınız?

Ortadoğu sosyalist federasyonu kurulduğu zaman.

13-Şu anki ruh haliniz?

Umutlu

14-Size keyif veren kötü huyunuz hangisi?

Sosyal medyada zaman harcamak

15-Sizi sıkıntıya sokan iyi huyunuz var mı? Hangisi?

Doğruculuk

16- Çok şey anlatan en çok sevdiğiniz  bir mısra veya dörtlük?

Elbet bir bildiği var bu çocukların

Kolay değil öyle genç ölmek

17-En sevdiğiniz özdeyiş, deyim ya da atasözü?

Erken kalkan devrimi yapar” (Meksika halk deyişi)

18-Sizin için en kutsal değer nedir?

Yaşamını inandığı dava uğruna feda edenler

19- Nerede yaşamak isterdiniz?

Mücadelenin çağırdığı yerde

20- En çok sevdiğiniz kelime nedir?

Sağanak

21-En çok nefret ettiğiniz kelime nedir?

Ölüm

22- Mutluluğun resmini bir sözcükle çizebilirsiniz?

Paylaşmaktır.

23- Bu aralar hangi şarkıyı dinlemeyi önerirsiniz?

--“Gururla bakıyorum dünyaya” -Ahmet Kaya

24- HDP’yi üç kelimede anlatın dersek?

Dört olsa? Özgürlük, emek, kadın, doğa.

25- Kobanê denince aklınıza ne geliyor?

6 Ekim gecesinin karanlığı, Rojava'nın bunu alt eden aydınlığı.

IŞİD şehre girdiğinde, elinde silahıyla cepheye giden PYD Eşbaşkanı Sn. Asya Abdullah.

Dünyanın dört bir yanından IŞİD'e karşı savaşmaya giden enternasyonal savaşçılar.

Kobanê'ye giderek Türk halkına mesaj olan arkadaşım, yoldaşım Suphi Nejat Ağırnaslı (Paramaz Kızılbaş).

KİŞİYE ÖZEL SORULAR

26- Samsun HDP milletvekili adayı olarak Samsun’daki çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Aday listeleri açıklandığı günden bu yana Samsun'dayız. 9 Yeni Yaşam adayı olarak halk içerisinde etkin bir çalışmayı yürütüyoruz. Toplumda HDP'ye yönelik algının oldukça olumlu olduğunu taban çalışmalarımızda görüyoruz. Halkımızın kapısı, gönlü bize açık. Önyargıları kırdığımız oranda pek çok insanın oy sözü verdiğini de görebiliyoruz. Yaptığımız halk toplantısına katılan 400'e yakın insan, kendi çevrelerinde bu çalışmayı yürütüyorlar, keza çatkapı ev ziyaretlerimiz de oluyor. Genelde alınan tepkiler olumlu. Halkımız HDP'yi tanıyor, Eş Genel Başkanlarımızı biliyor, barajı aşmamızı istiyor.

27- Geçmişten bu yana Karadeniz ile Kürtler arasında bir karşıtlık-düşmanlık oluşturulmak istendi. Gerçekten böyle bir şey var mıydı?

Egemen sınıflar ancak yoksulları bölerek, ayrıştırarak bu sömürü ve soygun saltanatını sürdürebilirler. Bahse konu bölgeler, Türkiye'nin en yoksul iki bölgesidir. Ama her ikisi birbirine yabancı kılınmış. Yer isimleri en çok değiştirilen, tarımı en çok yıkıma uğratılan, işsizliğin en yüksek, ücretlerin en düşük olduğu iki bölge halklarının birbirine düşmanlığı manasızdır. Aslında bu aşılabilir. Yoksulların derdi, tasası benzerdir.

Karadeniz insanını peşinen ırkçı-faşist ilan eden yaklaşımın da ne kadar yanlış olduğu çalışmalarımızda açığa çıkıyor. Tabanda HDP'ye bakışta böyle bir katı yargı yok. Karadeniz insanı da değişim ve demokrasi istiyor, AKP'nin ekonomi politikalarına tepki yaygın, özellikle tarımın yıkıma uğratılmasını sorguluyor halk. Kürt halkına karşı örgütlenen önyargılar yavaş yavaş çözülmeye başlamış. Aslında dokunup tartışmaya başladığınızda değiştirmek mümkün. Ayrıca Kürtlerin misafirperverliğine bir hayranlığın olduğunu da mutlaka söylemeliyiz.

28- Tüm halkları ve ezilenleri temsil etmeye talip HDP’nin Samsun milletvekili adayısınız. Samsun’da HDP’ye ilgi ne durumda?

Samsun halkını Meclis'te temsil etmeye aday olduk. Ortaya koyduğumuz iddia, partimizin genel iddiasıyla birleşince, halkta belli bir karşılığı oluştu. Önyargılarla, “ama”larla başlyan sohbetler, “siz de diğer partiler gibi seçilince bizi unutur musunuz?” sorusuna evriliyor. Bizimle birlikte, ya da bizim dışımızda yüzlerce insan, HDP'ye oy toplamak için çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığımız 10 bin civarındaki oyun çok üstündeyiz şu anda. Kazanmak için gerekli oyları ev ev sokak sokak toplamaya çalışıyoruz.

29- Samsunluların HDP’den talepleri nelerdir? Samsunlulara özel bir mesajınız var mı?

Samsun’un en temel sorununun işsizlik ve yoksulluk olduğunu saptıyoruz. Sokaktaki insanın bakışı da bu. İşsizliğin arka planında da tarımın yıkıma uğratılması yatıyor. HDP'nin Türkiye'yi yeniden tarımda kendisine yeterli bir ülke yapacağını, köylerin yeniden canlanacağını anlatıyoruz. HDP'yle birlikte işsizlerin bir araya gelerek üretim kooperatifleri kurabileceğini, kamunun bunu destekleyeceğini söylediğimizde insanlar ilgiyle dinliyor. Artık iş bulmak için patronlara mahkum olmayacaksınız, diyoruz. Her haneye 10 m3 su, 180 kwh elektrik sosyal hak olarak bedava verilecek dediğimizde gözlerde bir ışıltı oluşuyor. Genç Yaşam Kartı, ev emekçisi kadınlara sigorta, asgari ücret 1800 lira dediğimizde “HDP neden daha önce bizim yanımıza gelmedi” eleştirileri başlıyor. Tabii ki PKK'ye ve Kürt halk mücadelesine karşı önyargılar var ve her adımda bizi takip ediyor. Ama barışın en büyük ekonomik kaynak olduğunu söylediğimizde yoksulların da barışa büyük bir ilgisi olduğunu görebiliyoruz.

30-Seçim takvimi işliyor ve 7 Haziran yaklaşıyor. Seçim arifesinde seçmenlere ve sandık görevlilerine nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Oy veren herkes oyuna sahip çıkmalıdır. Bütün HDP seçmenlerini sandık müşahidi olmaya davet ediyoruz. Seçim mücadelesinde kazandığımız tek bir oyu bile sandık hilelerine kurban etmemeliyiz.

ALP ALTINÖRS KİMDİR?

1977'de Trabzonlu bir annenin ve Sivaslı bir babanın çocuğu olarak Ankara'da doğdu. TED Ankara Koleji Lisesi mezunudur. 1995 yılında demokratik gençlik hareketi içinde yer almıştır. O günden bu yana özgürlük, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde yer almıştır. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü dönemin siyasi koşulları nedeniyle 1996'da yarım bırakmıştır. 2008'de İstanbul Cervantes Enstitüsü'nde eğitimini tamamlayarak İspanyolca tercümanı olmuştur. İngilizce ve İspanyolca dillerinde serbest tercümanlık yapmaktadır. Uzun yıllar Atılım Gazetesi'nde editörlük yapmış, Ceylan Yayınları'nda yayın sorumlusu olarak çalışmıştır. Halen Atılım ve Özgür Gündem gazetelerinde köşe yazarlığı yapmaktadır. 2008'de kurulan Nazım Hikmet Marksist Bilimler Akademisi'nin Koordinatörlüğünü yürütmüş, bu Akademide Ekonomi üzerine dersler vermiştir. 2012'de kurulan Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kurucu MYK üyesidir. MYK içinde Karadeniz Bölgesi ile ilgili sorumluluklar üstlenmiş, çalışmalar yürütmüştür. HDP'nin 22 Haziran 2014 Kongresi'nden bu yana STK'lar, sendikalar ve siyasi partilerle ilişkiden sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı'dır. Evli ve bir çocuk babasıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.