Erkan Çapraz

Erkan Çapraz

Özgür medya, özgür toplum!

Özgür medya, özgür toplum!

Değerli okurlarımız,

Bildiğiniz gibi haber sitemiz 3 aylık bir süre boyunca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından erişime engellendi.

Yayın hayatımız süresince birçok kez değişik engellerle karşılaştık.

Hakkımızda açılan davalardan tutun sahada karşılaştığımız tehditler ve fiziki engellemelere kadar birçok engeli sabırla aştık.

Hatalarımız veya eksiklerimiz yok mudur?

Vardır elbet!

Ama son karşılaştığımız durum, ilk kez karşılaştığımız ve demokrasilerde olmaması gereken, basın ve ifade özgürlüğüne aykırı bir engelleme idi.

Yasağa rağmen muhabir ve editörlerimizin özverili çalışmaları ile yayınımızda en ufak bir aksaklığa gitmeden devam ettik.

İlk etapta okurlarımıza 'yasaklı' durumda olan sitemize nasıl girebileceklerini anlatmaya çalıştık. Okurlarımızın hemen hemen yarısı değişik yöntemlerle yayınımızı takip etse de yarısının ne yazık ki haber sitemize erişimi engellendi.

Gerek avukatlarımız aracılığı ile gerekse de bizzat TİB'e yaptığımız itirazlar sonucu erişim engeli, yaklaşık 3 aylık bir süre sonra da olsa seçimden yaklaşık 10 gün önce kaldırıldı.

Halen haber sitemiz gibi engellenen onlarca haber kaynağı var. Söz konusu siteler üzerindeki yasakların da biran önce kaldırılması gerektiğine inanıyorum.

Haber sitelerini engellemek hiçbir sorunu çözmez.

Bir haber sitesinde suç teşkil eden bir içerik varsa bu suçu ortaya koymanın veya cezalandırmanın yolu söz konusu içerikle ilgili hukuki yollara başvurmak olmalıdır. Bir yayın organının tamamını tümden erişime engellemek, yayınlanan içerikleri engellemenin yanında yayınlanmayan içeriği de cezalandırmak olur ki bu vatandaşın haber alma hakkını ihlal eder.

Bizler, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bir araya gelen ve gazetecilik mesleğimizi icra etmeye çalışan bir grup gazeteciyiz. Arkamızda herhangi bir holding veya grup yok.

Ne zorluklarla bu satırları size ulaştırmaya çalıştığımızı tahmin edemezsiniz. 

Yaşadığımız coğrafyanın hassasiyetlerini göz önüne alarak haber yapıyor, sorumlu yayın ilkelerimizle ve kısıtlı imkanlarımızla vatandaşın haber alma hakkını sağlamaya çalışıyoruz.

Bu işi yaparken büyük paralar kazanmak için yapmıyoruz. Öyle bir gayemiz yok.

Çok mu iyi bir yayın yapıyoruz, hayır. Ama daha iyisi için çaba sarfediyoruz sürekli ve kafa yoruyoruz.

Reklam gelirleri ile ayakta durmaya çalışan halkın yayın organı Yüksekova Haber Portalı'nın yayın kurulu, okurlarının görüş, eleştiri ve önerilerini aşırı önemser. 

Hiçbir siyasi veya resmi kurumdan yayın için para desteği veya emir almıyoruz, almayız.

Zor günlerimizde bizi yalnız bırakmayan başta okurlarımız olmak üzere Yüksekova Haber'e emek veren tüm muhabir, editör ve yazarlarımıza buradan da teşekkür etmek istiyorum.

Kolay bir coğrafyada görev yapmadığımızın farkındayız ama okurlarımızın desteği arkamızda olduğu sürece tüm engellerin üstesinden geleceğimize inanıyoruz.

Bir toplumun medyası özgür değilse, o toplumun Valisi de, Kaymakamı da, Belediye Başkanı da, Parti Başkanı da, çöpçüsü de özgür olamaz.

Özgür olmak istiyorsanız, basına köstek değil destek olmalısınız.

Not: Bölgemizdeki internet hizmeti kısıtlamaları nedeniyle halen sitemizin erişim engelinin kalktığını bilmeyen okurlarımız var. Lütfen Yüksekova Haber Portalı üzerindeki erişim engelinin kalktığını sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak bize yardımcı olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Erkan Çapraz Arşivi