Gazeteciliğin sorunları masaya yatırıldı

Gazeteciliğin sorunları masaya yatırıldı

İstanbul'da "Özgür Basın, Özgür Toplum İçin Dayanışma" toplantısının 3'üncüsü için bir araya gelen basın meslek örgütleri ve gazeteciler, medya kurumlarına ve gazetecilere yönelik baskı ve şiddetin her geçen gün arttığını kaydetti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve DİSK Basın İş yöneticileri ve çok sayıda tanınmış gazeteci, 3'ncüsü düzenlenen "Özgür Basın, Özgür Toplum İçin Dayanışma" toplantısında bir araya geldi. İstanbul'da Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) 1. Bölge Temsilciliği'nde bir araya gelen basın meslek örgütleri yöneticileri ve gazeteciler, basın emekçilerinin yaşadıkları sorunları ve bunlar dair çözüm önerilerini masaya yatırdı. 

TGC Başkanı Olcayto: Geçmişi geride bırakıp, ortak mücadele etmeliyiz 

Toplantıda ilk sözü alan TGC Başkanı Turgay Olcayto, İpek-Koza Medya Grubu'na geçtiğimiz günlerde kayyum atanması üzerinde durdu. Medya grubuna bağlı yayınlara kayyum atanması nedeniyle işten atılan gazeteci sayısının 80'in üzerinde olduğu bilgisini paylaşan Olcayto, basın kurumları, örgütleri ve çalışanları açısından geçmişte yaşananların geride bırakılarak ortak mücadele yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Olcayto, 100 kadar gazeteci ve 94'ün üzerinde meslek örgütünden meydana gelen Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun (GÖP) dönem sözcülüğüne Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Kadri Gürsel'ün seçildiğini de paylaştı. Olcayto, düşünce ve ifade özgürlüğü mücadelesinin devam edeceğini kaydetti.

Basın kartı konusundaki tartışmalara da değinen Olcayto, çağdaş demokrasilerde "Basın Kartı" diye bir kavramın dahi olmadığını söyledi. 

ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay ise Avrupa Birliği'nin (AB) açıklanmayan "Türkiye Basın Özgürlüğü Raporu" üzerinde durdu. Brüksel'de katıldıkları bir toplantıda AB yetkililerine bu durumu sorduklarını fakat tatmin edici bir yanıt alamadıklarını aktaran Abakay, bu yaklaşımı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dönük desteğin bir göstergesi olduğunu belirtti. 

Abakay, seçim galibiyeti ile basın özgürlüğü konusunda yumuşama bekledikleri AKP iktidarının bunun tam tersi bir yaklaşım içerisine girdiğini de dile getirdi.

'Saray gazetecilerini tarihin yargısına bırakıyorum'

Abakay, iktidar aleyhine gazetecilik yapan meslektaşları için ise şunları söyledi: "Saray gazetecilerini tarihin yargısına bırakıyorum. Tarih, onların hükmünü verecektir. Başı dik gezemeyecek olan insanlardır. Biz buna layık değiliz. El ele vermek, safları sıklaştırmak zamanıdır."

TGS Genel Başkanı Güç: Bir arada durmalıyız

Gazetecilerin üzerindeki ağır baskıları anlatarak, meslek örgütleri olarak gazetecilik üzerindeki bu baskılara karşı hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan TGS Genel Başkanı Uğur Güç de "Bizim ülkemizde demokrasinin olmadığını Avrupa Birliği ilerleme raporu da teyit ediyor. Hükümet ile yaptıkları bir göçmen pazarlığı, başka da bir şey yok. Ne basın özgürlüğü ne de ifade özgürlüğü yok. Bir arada durmamız, örgütlenmemiz, sendikalı sendikal mücadele yükseltmemiz gerekiyor" diye konuştu. 

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdülhamit Bilici ise bu baskı döneminin geçeceğini, bu konuda umutsuz olmamak gerektiğini ifade etti. Bilici, bunun için verilecek demokrasi mücadelesi için ise daha fazla inisiyatif alınması gerektiğini ifade etti.

Toplantı, yapılan konuşmalar sonrası soru cevap bölümü ile sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.