Basın Özgürlüğü Ödülü Gazeteci Çiğdem Toker’e

Basın Özgürlüğü Ödülü Gazeteci Çiğdem Toker’e

Kurum dalında İstanbul Tabip Odası ve Türkiye Yazarlar Sendikası ödüle değer görüldü.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri’ne değer görülenler belli oldu.

Basın Özgürlüğü Ödülü bu yıl kişi dalında Çiğdem Toker’e verildi. Kurum dalında İstanbul Tabip Odası ve Türkiye Yazarlar Sendikası ödüle değer görüldü.

Çiğdem Toker'in evrensel gazetecilik ilkeleriyle, ödünsüz, nesnel gazetecilik anlayışını sürdürmesi ve kamu yararını gözeten araştırma haberleri nedeniyle, kurum dalında ise İstanbul Tabip Odası ve  ürkiye Yazarlar Sendikası'nın düşünceyi ifade özgürlüğü ile insan hak ve özgürlüklerini öne çıkaran, halk sağlığını önceleyen çalışma ve uyarıları nedeniyle ödüllendirilmelerine karar verdi.

2023 Basın Özgürlüğü Ödülü Seçici Kurulu ayrıca düşünceleri nedeniyle gazeteci Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasını üzüntüyle karşıladığını ve kınadığını duyurdu.

Çiğdem Toker hakkında

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Gazeteciliğe üniversite öğrencisiyken Anka Ajansı'nda başladı.

Günaydın, Ulus gazetelerinde, Nokta dergisinde kültür sanat, adliye muhabiri olarak stajlar yaptı.

1988'de Anadolu Ajansı'nın açtığı sınavları kazanarak, Devlet Güvenlik Mahkemesi ve yüksek yargı muhabiri olarak çalıştı. 1990-1993 yıllarında haftalık Ekonomik Panorama dergisinde, 1993-2008 döneminde de aralıksız 15 yıl Hürriyet gazetesinin Ankara Bürosu'nda ekonomi muhabiri olarak görev yaptı.

Vergi, enerji, kamu ihaleleri, özelleştirme, rekabet politikalarını izledi. Bu dönemde TBMM'de bütçe, mali mevzuat ve 2001 kriz sürecinde çıkarılan kanunların Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki yasama süreçlerini haberleştirdi. Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası toplantıları yurt dışında izledi.

Habertürk gazetesinin ilk Ankara temsilcisi olarak gazetenin Ankara bürosunu kurdu. İstifa ederek ayrıldı.

T24'ün ilk yayınlarında OECD'nin hazırladığı "Futbolda Kara Para Aklama" raporunu tercüme ederek dizi yazısıyla yer aldı. 2009-2013 arası Akşam gazetesinde köşe yazarı ve Ankara temsilcisi olarak çalıştı. TMSF'nin Türk Medya Grubu'na el koyma sürecinde kendi isteğiyle ayrıldı.

2013 yılında Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başladı. Cumhuriyet yazar ve yöneticilerinin uzun süreler tutuklu yargılandığı hukuksuz Cumhuriyet'i susturma dava sürecine yakından tanıklık etti.

Kitapları şöyle: 

  • Adım da Benimle Beraber Büyüdü, Doğan Kitap, 2008
  • "Türkiye'de Sağlıkta Kamu Özel Ortaklığı - Şehir Hastaneleri" kitabına makale katkısı, İletişim Yayınları, 2018
  • Kamu İhalelerinde Olağan İşler, Tekin Yayınevi, 2019

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.