Avrupa Birliği, gazetecileri baskılara karşı daha sıkı koruyacak yasayı kabul etti

Avrupa Birliği, gazetecileri baskılara karşı daha sıkı koruyacak yasayı kabul etti

Avrupa Birliği, gazetecilerin siyasi baskı ve gözetimlere karşı daha sıkı korunmasını sağlayacak yeni bir yasa kabul etti.

Avrupa Parlamentosu'nun 'Basın Özgürlüğü Yasası', sosyal medya platformlarının gazetelerin içeriklerini silmesini veya kısıtlamasını zorlaştırıyor ve medya sahipliği konusunda daha fazla şeffaflık getiriyor.

Avrupa Parlamentosu'nun sitesinde yer alana habere göre, Yasa, editoryal bağımsızlığı güvence altına alırken, medya sahipliği konusunda daha şeffaf olmayı hedefliyor. Ayrıca, gazetecilere karşı casus yazılım kullanımını da yasaklıyor.

Avrupa Parlamentosu'nun kararı, Sınır Tanımayan Gazeteciler ve diğer ifade özgürlüğü kuruluşları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Yasa, gazetecilere ve editörlere yönelik baskıları, gözaltıları ve izinsiz izleme yazılımı kullanımını yasaklıyor. Ancak casus yazılımların kullanımı, belirli suçları soruşturan adli makamların iznine tabi olacak.

Kamu yayıncılarının siyasi amaçlarla kullanılmasını önlemek için, kuruluşların yöneticileri şeffaf ve ayrımcı olmayan usullerle seçilecek ve görevden alınamayacak.

Medya sahipliği konusunda ise bir veri tabanı oluşturulacak ve medya kuruluşları, sahipleri hakkındaki bilgileri kamuoyuna açıklamak zorunda kalacak.

Devlet reklamlarının adil bir şekilde tahsis edilmesi ve sosyal medya platformlarının bağımsız medya içeriğini keyfi olarak kısıtlamasını önleyecek mekanizmalar da yasada yer alıyor.

 Yüksekova Haber
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.