Şeyhmus Diken

Şeyhmus Diken

Başkanların Yargılaması

Başkanların Yargılaması

2008 baharının son bir ayında ikinci kez Diyarbakır mahkemelerine vicdani, insani ve aydın sorumluluğum gereği destek için icabet ediyorum. Demokratik Toplum Parti'li (DTP) belediye başkanları iki yıl önce, 26 Eylül 2006'da Danimarka Başbakanı Andres Fogh Rasmussen'e "Roj Tv kapatılmasın" diye mektup yazmışlardı.

Ardından da haklarında ceza istemiyle dava açılmıştı: Türk Ceza Kanununun (TCK) ilgili maddeleri uyarınca "Suç ve suçluyu övmek" gerekçesiyle. İşte o iki senedir süregiden dava nihayet 15 Nisan'da karar aşamasına geldi. Bir dolu izleyici ve gözlemci ile birlikte sabah saatinde adliye kapısından teker teker üst baş aramasından sonra biraz da tıklım tıkış salondaki yerimizi aldık.

Salonda sanık yerindeki yerlerini almış olan 53 belediye başkanı adına ortak savunma yapmak üzere Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Mahkeme Heyeti adına yargıç tarafından kürsüye çağrıldı.

Tüm belediye başkanları adına Baydemir'in savunusu 

Çağrı esnasında hakim, duruşma sürerken "sesli ya da görüntülü kayıt yapılmasın" diye uyarısını yaparken ondan sonraki mahkeme seyrinin mizahi ipuçlarını da hem izleyiciler hem de sanıklar bizzat mahkeme heyeti başkanı yargıcın espritüel tavırlarından anlamış olsalar gerekti ki; Baydemir "Merak etmeyin efendim. Gerekirse ben mahkeme dışında sayın basın mensupları için bir kez daha kayıt yapmaları için sesli olarak ek savunmayı okurum" demesiyle başladı.

Tabii duruşma sürerken kimi sanıklarla "Geçen duruşmaya niye gelmedin", "Sağlık sorununun halloldu mu?", ve flash bellekten avukat savunmasını bilgisayara kaydetme, cep telefonundan müzikal melodi sesi yükselen izleyiciye "Kapat şu çiftetelliyi yahu" sözlerini de gülerek yetiştiren mahkeme başkanı ağır havayı yumuşatan bir figürdü itiraf etmeli…

Daha önce belediye başkanlarının yapmış oldukları savunmanın bütününün altına tekrar imza atmak kaydıyla bugünkü ek savunmalarının da dosyaya dahil edilmesi çerçevesinde bir savunmaydı Baydemir'in yaptığı. Özetle; 50'yi aşkın DTP'li Belediye Başkanının yargılanmasının Türkiye'nin demokrasisine gölge düşüreceğinden, içeriğinde asla suç teşkil etmediği ayan beyan olan bir mektuptan dolayı yargılandıklarından söz etti.

Roj Tv'ye destek için yazılmış mektuptan yargılamanın hukuki değil siyasi olduğunu da vurgulamak gerektiği üzerinde ısrar eden, ayrıca "Bugün ülkenin hayrına olanın Roj tv gibi bir Kürtçe televizyon kanalının yurt dışından değil de içerden yayın yapan bir kanal haline dönüşmesi" gerektiğine vurgu yapan bir savunmaydı Baydemir'in bütün belediye başkanları adına yaptığı.

Hukuk siyasete yenik düştü 

Daha duruşmaya girerken yanımda yöremdekilerle yaptığım sohbetlerde ağırlıklı olarak ben dahil "beraat" kararı verileceği beklentisi söz konusu idi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) bunca kıstırılmışlık ve bölgede giderek puan kaybedilmişlik psikolojisini yaşarken, bu mahkemeden bir ceza kararı çıkmamasını sağlayabilirdi.

Sonuçta İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerinin "Bakan Adına", "siyaseten yaptıkları" soruşturma nedeniyle belediye başkanları hakkında dava açılmıştı. Hiçbir hukuki mesnedi olmayan "siyasallığı" ayan beyan bir gerekçeyle iddia makamının da bir sanık avukatının çok yerinde tespiti çerçevesinde adeta mektup yazanların "Niyet Okuyuculuğunu" yaparak oluşturduğu sava dayandırılmıştı bütün dava süreci.

Demeye getiriliyordu ki; "Hükümet taa Avrupalara giderek kamuoyu oluşturup Roj televizyonunu kapattırmaya çalışıyor. Sizin ne haddinize ki hükümetin bu politikasına aykırı davranıp karşı çıkarak tavır alıyorsunuz." Hükümet kapattırmak istiyordu, birileri de "Hayır kapatılmasın" diye mektup yazıp kamuoyu oluşturuyordu.

İşte, dananın kuyruğunun koptuğu noktada, hukuk, siyasete bir kez daha yenik düşüyordu.

"Haddini aşanlara" tepki

Ankara merkezli siyasete göre birileri, yani seçilmiş belediye başkanları "Hadlerini aşmışlardı". O halde bu "haddini aşanlara" bir şekilde hadleri bildirilmeliydi. İşte tam da bu had bildirme operasyonu esnasında kanımca tezahür eden yine siyasetin argümanı oldu. Tabii ki, hukuk yerine.

Beraat kararını vermek, sanki Roj Tv'nin Türkiye tarafından da kabulü anlamını gündeme taşıyacağı imasını doğuracağı düşüncesi ile olsa gerek, tasarlanan cezai yaptırımın en alt sınırı olan Türk Ceza Kanununun 215. maddesine göre iki ay 15'er gün hapis cezası anında 1.875'er ytl'lik para cezasına dönüştürülerek karar verildi. Elbette metni imzalayan her bir belediye başkanı için…

Mahkeme salonundan çıkıp adliye kapısında karar üzerine basın açıklaması yapılırken "Haddini aşmış olanlara" bu biçilen ara formüllü mutedil cezayla hadleri bildirilmiş oluyor muydu? Ne münasebet. Bizzat Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Demokratik Toplum Partisi Eş Genel Başkanı Emine Ayna; "Sözlerimizin ve yazdığımız mektubun arkasındayız. Bu yaptıklarımız had aşmaksa bu haddi aşmayı sürdüreceğiz" diyorlardı.

Kitle ise alkışlamakla desteklerini yerine getiriyordu…

Roj Tv'yi merak ediyorsanız, hiç etmeyin. O yerinde ve aynı minval üzere yayınlarını sürdürmekte kararlı. Tabii bölgeden olanca yoğunluğu ile izlenebildiği kadarıyla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus Diken Arşivi