Lise yapımı için kampanya

Lise yapımı için kampanya

Yüksekova’da bu yıl 2700 ilköğretim öğrencisi mezun oluyor. İlçede yaşanan lise sorunu bugün kaymakamlıkta düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.

Yüksekova ilçesinde bu yıl mezun olacak 2700 ilköğretim öğrencisi ile Yüksekova lisesi ek binasında okuyan 800 öğrenci lise sorunuyla karşı karşıya. Önümüzdeki yıl 3500 öğrencinin lise sorunu yaşayacağı ilçede bugün saat 11.00'da Kaymakamlık toplantı salonunda konuyla ilgili bir toplantı düzenlendi.

 

Lise için halktan destek bekleniyor

 

Toplantıya Yüksekova Kaymakamı Mehmet Ünal, Belediye Başkanı Mehmet Salih Yıldız, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Öztaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hazma Anuş, Mal Müdürü Sema Çiftçi, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ferit Doğan, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı, Yüksekova Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Necip Çapraz, Halkın Sesi Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Yiğit, Doğan Haber Ajansı Yüksekova Muhabiri Hamit Erkut, Erkan Çobanoğlu, Yüksekova Güncel sitesi Genel Yayın Yönetmeni Şevket Yılmaz katıldı.

 

Toplantıda, ilçede Dize mahallesi ve Kuruköy yolunda şuan yapımı devam eden iki lisenin yanında 3'üncü bir lise için de halkın katılacağı bir kampanya başlatılacağı belirtildi.

 

“Lise sorunu için harekete geçilmeli”

 

Toplantıda bir konuşma yapan Kaymakam Mehmet Ünal, liselerin bu yıl mezun vermemesi ve mezun olacak öğrencilerden doğacak yığılma nedeniyle Yüksekova'da lise binalarına ihtiyaç olduğunu belirterek yapımı devam eden iki lise dışında “Devlet Millet işbirliği ile” 3. bir lisenin de yapımı için harekete geçilmesi için basın başta olmak üzere halkın her kesimiznden ve sivil toplum örgütlerinden destek olmasını dilediğini belirtti.

 

“800 bin YTL'ye mal edilebilir”

 

Lisenin 15 Eylül 2008'de bitirilip yeni eğitim ve öğretim yılına yetiştirilmesi gereketiğini belirten Ünal, “Bu  nedenle 1.7 milyon YTL olarak bayındırlık birim fiyatları üzerinden hesaplanan 16 dersliklli Yüksekova Lisesi ek bina projesi 800 bin YTL'ye mal edilebilir. Halkımızın da katılımıyla, kurumsal desteklerle bu yıl bitirlimesi şartıyla Yüksekova Lisesine ek bina yapımı için çalışmalar bir an önce başlatılmalıdır. Başka yerlerde bu tür kampanyalar başarılı bir şekilde sonuçlanmıştır. Kendimiz böyle bir çalışmaya gireresek kaynakları çok daha verimli kullanabilirz. Çok acil olarak başlatacağımız böyle bir çalışmanın sonucunda çocuklarımıza fiziki mekan ihtiyacı karşılanmalıdır. Yüksekova'nın en eski lisesi olan Yüksekova Lisesi ek derslikle beraber 14 derslik olarak eğitim ve öğretime devam ediyor. Buna acilen ek bina yapmamız lazım. Yük dengini yolda bulur. Yola çıkacağız. Sayın valimiz de lise eksikliği konusunda sıkıntının farkındadır. Böyle bir girişim başlatırsak o da bu oluşumda yerini alır.”dedi.

 

“Eğitim için gerekirse canımı veririm”

 

Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih Yıldız da böyle bir çalışmanın içinde olmaktan onur duyacağını, eğitim için gerekirse canını bile vereceğini belirterek: “Eğitim sorunu toplum olarak hepimizin ortak sorumluluğudur. Ortaya konan meblağ ulaşılmayacak bir meblağ değildir. Bunun için ortak bir komisyon kurularak hedefe böylece kolay ulaşılır. Bunun dışında belediyemizin tüm imkanlarını da bu konuda seferber etmeye hazırız.”dedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Hamza Anuş da ilçedeki öğrenci sayısı ve ihtiyaç duyulan derslik hakkında detaylı bilgi verdi.

 

“Esnaf zor durumuna rağmen destek verecek”

 

Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı ise esnafın zor günler yaşadığı bir süreçte böyle bir kampanyaya destek vermemek gibi bir lüksleri olmayacağını belirtti. Özellikle esnafın vergilerini bile veremeyecek bir durumda olduklarını belirten Sarı, her şeye rağmen böyle bir çalışmada üzerlerine düşen sorumluluktan kaçmayacaklarını ve eğitim gibi bir değerin herkesçe desteklenmesi gerektiğini söyledi. Sarı: “Odamıza bağlı aktif 816 üyemiz var. Esnafımız zor durumda ama buna rağmen sanırım tüm mükelleflerimiz eğitime desteklerini esirgemeyeceklerdir.”dedi.

 

Ticaret Odasından da tam destek

 

Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ferit Doğan, oda olarak lise yapımı için bağlı oldukları TOBB'a daha önceden girişimleri olduğunu ve bu nokatada girişimlerinin halen devam ettiğini belirterek: “Lise yapımı bizim de takip ettiğimiz işlerden biridir. Oda yönetimimiz bu konuya çok duyarlıdır. Bize bağlı 640 aktif üye var. Bunlara yönetim olarak ulaşaıp destek sağlanması için girişimlerde bulunulacak. Oda olarak bu kampanyayı destekliyoruz.”dedi.

 

“Eğitime %100 destek”

 

Mal Müdürü Sema Çiftçi, “Eğitime %100 destek” kampanyası çerçevesinde iş adamlarının vereceği katkıların da devlet vergilerinden düştüğünü belirterek: “Bu noktada mükelleflerin istemesi halinde yasal  mevzuatı anlatmaya hazırız. Özellikle mükelleflerimizi de bu konuda bilgilendireceğiz. Yüksekova'yı seviyoruz. Bu konuda üstümüze düşeni yapmaya hazırız.”dedi.

 

Basın her zaman eğitimin yanında

 

Yüksekova Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Necip Çapraz ise yerel medyanın da daha önceden olduğu gibi bundan sonra da eğitim ile alakalı desteklerinin sürüceğini belirterek, “Ayrıca ilişkide olduğumuz yaygın medya organlarından da destek isteyeceğiz.”dedi.

 

Komisyon kimlerden oluşacak?

 

DHA Yüksekova Temsilcisi Hamit Erkut ise, “Kurulacak bir komisyonun işin önemini anlatabilecek ve etkili olabilecek kişilerden kurulması gerekiyor.”dedi.

 

Toplantıda 5 bin YTL toplandı

 

Toplantı sonunda katılanlardan Kaymakam Mehmet Ünal 1000, M. Salih Yıldız1000, İrfan Sarı 500, Ferit Doğan 500, Necip Çapraz 500, Hamit Erkut 500, Hamza Anuş 500, Ali Yğit 500 YTL olmak üzere 5 bin YTL toplandı.

 

Kampanya için hesap numarası açılıyor

 

Böylece Yüksekova'da Yüksekova Lisesi ek bina yapımı için ilk 5 bin YTL toplanmış oldu. Yüksekova'da lise yapımı kapsamında Köy Birliği tarafından ek bina için bir hesap numarası açılacak ayrıca Yüksekova'daki 17 koyumcudan başlanarak toplumun her kesiminden destek alınmaya çalışılacak.