Zelenskiy: Unutmayacağız, affetmeyeceğiz

Zelenskiy: Unutmayacağız, affetmeyeceğiz

Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonu 12'inci gününe girerken, başkent Kiev'in de aralarında bulunduğu dört kentte sivillerin tahliyesi için insani ateşkes kararı alındı.

Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonu 12'inci gününe girerken, tarafların bugün üçüncü görüşme için bir araya gelmeleri bekleniyor. Sabah saatlerinde, Rusya'nın Fransa'nın talebiyle Kiev dahil bir dizi kentte sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes kararı aldığı açıklandı.

Son gelişmeler şöyle:

ÇİN DIŞİŞLERİ: UKRAYNA KONUSUNDA HER ZAMAN OBJEKTİFİZ

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Pekin'in Ukrayna krizi konusunda her zaman objektif ve adil davrandığı belirtildi. Karmaşık problemlerin çözümünün soğukkanlılık ve akılcılık gerektirdiğine vurgu yapılan açıklamada, "Müzakereler diyalog yoluyla sürdürülmeli" denildi. "Bölgede uzun vadeli istikrara odaklanmalıyız" ifadesine yer verilen açıklamada, Pekin'in Rusya ile Ukrayna'nın en kısa sürede görüşmeler yürüttüğünü görmeyi arzu ettiği kaydedildi.

DÖRT KENTTE GEÇİCİ ATEŞKES 

Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Mariupol, Harkov ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla geçici ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

MIKOLAYİV'DE BOMBARDIMAN YENİDEN BAŞLADI

Ukrayna'nın güneyindeki liman kenti Mıkolayiv'ın belediye başkanı Oleksandr Senkevych, Rus güçlerinin kenti top atışına tuttuğunu söyledi. Senkevych, bu sabah saatlerinde başlayan bombardımanda yerleşim bölgelerinin hedef alındığını belirterek, "Kentte patlamamış gülle var. Bunlara yaklaşmayın, kendiniz kaldırmaya çalışmayın" diye halka seslendi.

ZELENSKİY: UNUTMAYACAĞIZ AFFETMEYECEĞİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dün gece duygusal bir ulusa sesleniş konuşması yaptı. Zelenskiy, "Hava savunmamızın bugün Ohmatdet (hastanesi) üzerinde düşürdüğü füzeyi, silahsız insanların bombalanmasını affetmeyeceğiz. Altyapımızın yıkımını affetmeyeceğiz. Ve Tanrı da affetmeyecek. Bugün değil. Yarın değil. Asla" diye konuştu.

Rusya'nın sadece askeri savunma sanayi işletmelerinin bombalandığıyla ilgili açıklamalarının "kasıtlı bir cinayet olduğunu" kaydeden Zelenskiy, bu işletmelerin çoğunun on yıllar önce, Sovyetler Birliği döneminde, şehirlerin tam ortasında inşa edildiğini belirtti. Zelenskiy, "Oralarda binlerce insan çalışıyor. Yüz binlerce kişi yakınlarda yaşıyor. Bu cinayet. Kasıtlı cinaye." ifadesini kullandı. Batılı liderlerin bu açıklamalara herhangi bir tepki vermediğini vurgulayan Zelenskiy, "En azından yarın Batı bunu fark edecek, tepki gösterecek ve bir şeyler söyleyecek. Bu saldırıyı kimin hazırladığını tam olarak biliyoruz." şeklinde konuştu.

RUSYA'DA EYLEMLERDE 5 BİNE YAKIN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Rusya genelinde pazar günü yapılan protestolarda gözaltına alınanların sayısı 5 bine yaklaştı. OVD-Info isimli sivil toplum örgütünün değerlendirmesine göre, protestolar 60 şehirde gerçekleşti. Rus Ria haber ajansının, İçişleri Bakanlığı verilerine dayandırdığı bilgiye göre, yalnızca Moskova’da 1700 kişi gözaltına alındı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.