Yüksekova'da tehdit protestosu: Burayı barbarlara bırakmayacağız

Yüksekova'da tehdit protestosu: Burayı barbarlara bırakmayacağız

İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Yusuf Çobanoğlu, gizli bir numaradan devlet adına aradığını belirten bir kişi tarafından tehdit edildiğini açıkladı. İnsan hakları savunucuları, girişimi protesto ederek, “Burayı barbarlara bırakmayacağız” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, eşbaşkanları Avukat Yusuf Çobanoğlu’nun telefonla aranarak tehdit edilmesine ilişkin basın açıklaması yaptı. Yüksekova Adliyesi önünde yapılan açıklamaya, Hakkari Barosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari Şubesi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Hakkari Şubeler Platformu, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, Genel-İş Şubesi, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (HSOB) temsilcileri de destek verdi.

Açıklama yapan İHD Şube Yöneticisi Eren Baskın, siyaset kurumu ve sivil toplum örgütlerinin maruz kaldığı baskı ve şiddete dikkati çekerek, “Siyasetçilerin rahatça siyaset yapamadığı, sivil toplumun toplum yararına işlem ve işler yapamadığı bir ortam arzusu içinde olanlar, hemen her gün yeni bir skandal ile karşımıza çıkıyor” dedi.

‘Dönün tarihimize bakın’

Baskın, “Son olarak İHD Şube Eşbaşkanı Çobanoğlu bir numaradan aranarak tehdit edildi. Bizler insan hakları savunucularına yönelik yapılan barbar saldırılar neticesinde onlarca kişinin katledildiğini biliyoruz. Katledilen hak savunucularının şahsında hak savunuculuğu yapan kişilere salınmak istenen korkudan nasibimizi almadık, onlardan devraldığımız bu bayrağı hiçbir zaman yere düşürmedik. Bundan sonra da düşürmeyeceğiz. Hak savunucularına gizli numaradan, devlet adına arayıp ölüm tehditleri savuran sözde vatanseverlere sesleniyoruz; Dönün bir bakın tarihe, Vedat Aydın’ı öldürdünüz de mücadelesi sahipsiz mi kaldı? Baskılarınız sonuç verdi mi? Dönün bir bakın tarihe, binlerce Kürt katledildi de insanlar Kürt olmaktan ve Kürtçe konuşmaktan vaz mı geçti? Ama Vedat Aydın’ı, Musa Anter’i, Medet Serhat’ı katledenler, gizli numaralardan arayarak devlet adına sivil yurttaşları ölümle tehdit eden kişiler geriye koca bir utanç ve çocuklarına yüz kızartıcı bir mazi bıraktılar. Burayı gizli numaralardan arayıp insanları ölümle tehdit eden barbarlara bırakmayacağız” diye konuştu. 

Vali ve Kaymakama çağrı

Hakkari valisine ve Yüksekova Kaymakamlığı’na seslenen Baskın, “Bütün telefonların dinlenildiğinden en ufak şüphenin olmadığı Hakkâri’de, İHD Hakkâri Şubesi Eşbaşkanı Yusuf Çobanoğlu’nu devlet teşkilatı adına aradığını söyleyip, ölümle tehdit edenler kimdir? Devletin içine yuvalandığı bilinen paramiliter çeteler kentimizdeki başka insanları da arayıp benzer tehditlerde bulunuyor. Bunun sonucunda meydana gelecek her olumsuz durumun müsebbibi önlem almayan ilgili yetkililer olacaktır. Uluslararası sözleşmelerce devletler hak savunucularını korumakla yükümlüdür. Hak savunucusunu korumayan devlet sözleşmelere de aykırı davranmış olacaktır. Herkesçe, her kesimce önemle bilinmesini isteriz ki; hiçbirimizin tek bir insanı daha faili meçhul cinayetlere, karanlık planlara kurban verme niyeti yoktur. İHD ve Av. Yusuf Çobanoğlu yalnız değildir” ifadelerini kullandı.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum