Yayla öncesi 'pezbir' zamanı

Yayla öncesi 'pezbir' zamanı

Havaların ısınmasıyla birlikte Siirt ve çevresinde konaklayan koçerler yaylaya çıkma hazırlıklarına başladı. Yaylaya çıkmadan önce hayvanların yorulmasının önüne geçebilmek için koçerler pezbir (koyun kırpma) işlemlerine başladı.

SİİRT - Havaların ısınmasıyla birlikte Siirt ve çevresinde bulunan ve geçimlerini hayvancılıkla sağlayan koçerlerin yaylalara çıkma hazırlığı da başladı. Koçerlerin, yaylalara çıkmadan önce yaptığı hazırlıkların başında, yayla yolunda hayvanların yorulmasının önüne geçmek için pezbir (yün kırpma) geliyor. BDP Siirt İl Başkanı Mehmet Ata İnan, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Eruh Belediye Bakanı Melih Oktay, il ve ilçe yöneticileri, il genel ve belediye meclis üyeleri, Siirt Eruh Yolu üzerindeki Deştuyi koçerlerinin konaklandığı Çemê Pirê alanını ziyaret etti.

Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ve beraberindekiler, ilk olarak koyun ve keçileri kırpan koçerler ile koyun ve kuzu kırptı. Daha sonra konuşan Sadak, barış sürecinin gelişmesi ile birlikte bölgede bulunan koçerlerin kültürlerini yaşatmasının önündeki engellerin de kalkacağını belirterek, "pezbir" dönemlerinin de eskiden olduğu gibi şenlik havasında yapılacağını söyledi. Ardından konuşan Deştuyi koçerlerinden Süleyman Baytekin de, koçerler olarak tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu ve her yıl bu dönemde yaylaya çıkmak için hazırlık yaptıklarını belirterek, bu hazırlıklar kapsamında yayla yolunda hayvanların ağırlıklarını hafifletmek ve hayvanların yünlerine zarar gelmemesi için besledikleri hayvanların yünlerini kırptıklarını söyledi.

1.20130429114901.jpg

Baytekin, yaklaşık bir ay sonra yaylalara çıkmaya başlayacaklarını dile getirdi. Bu yıl yaylaların serbest olmasına rağmen hayvan yetiştiricileri olarak Veteriner Müdürlüğü'nden almaları gereken "meşe kağıdı"nı alamadıklarını kaydeden Baytekin, bu yüzden yaylaya çıkmalarının geciktiğini söyledi. Baytekin, "meşe kağıdı" olmadan karakolların kendilerine yaylaya çıkmada sorun çıkardığını ifade etti. Baytekin, barış sürecine başta kendileri olmak üzere tüm koçerlerin büyük destek verdiğini ifade ederek, koçerler olarak başta bölgede olmak üzere tüm dünyada barış ve akan kanın durmasını istediklerini dile getirdi. Bu sürece her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Baytekin, barışın gelmesi ile birlikte koçerlerin hayvancılık alanında üretimlerinin artacağını ve yaylalara uygulanan yasağın kalkacağından daha rahat bir şekilde hayvan besleyebileceklerini kaydetti. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.