Yaşıtları yaz tatilinde onlar tarlada

Yaşıtları yaz tatilinde onlar tarlada

Yaşıtları yaz tatilinin tadını çıkartırken, Van'ın Edremit ilçesinde yaşayan yaşları 14 ila 19 arasında değişen çok sayıda genç kadın, kavurucu sıcak altında tarlalarda çapa sallıyor.

VAN - Van'ın Edremit ilçesinde yaşları 14 ile 19 arası değişen çoğunluğu lise öğrencisi onlarca kadın, yaşıtları yaz tatilindeyken günün ilk ışıklarıyla birlikte çalışmak üzere ayrıldıkları evlerinden gittikleri sebze tarlalarında çapa sallıyor. Şimdiden önümüzdeki yılın okul masraflarını karşılamak için kavurucu güneş altında saatlerce çapa sallayan bu genç kadınlar, başlarına bağladıkları yazmalarla korunmaya çalışıyor.

12 saatlik çalışma sonucu geçtiğimiz yıl günlük 30 TL yevmiye alan kadınlar, bu yıl daha düşük ücretlerle bu işi yaptıklarını söyledi. Zor şartlar altında çalışsalar da emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten kadınları en çok zorlayan şey ise sıcak havalar ve sürekli çapa sallamaları nedeniyle tutuldukları bel ağrıları.

'Çavuş' tarla sahibinin oğlu

Kadınların, daha çok çalışmaları ve verilen mola dışında dinlenmelerini önüne geçmek için başlarında çavuş olarak tarla sahibinin 13 yaşındaki oğlu duruyor.

Hem okul masraflarını karşılamak hem de ailesine destek olmak için tarlada çalıştığını söyleyen bu genç kadınlardan18 yaşındaki Fatma İşnaz, çalışma saatlerinin uzunluğundan şikayetçi. 4 yıldır her yaz tarlada çalıştığını belirten İşnaz, sabah 06.00'dan akşam 18.00'e kadar çaba salladığını anlattı.

'Çalışmaya mecburuz'

Lise son sınıf öğrencisi olan 16 yaşındaki E.K.'de yine ailesine yük olmamak için çalıştığını kaydetti. "Sabahın erken saatlerinde geliyoruz buraya. Gün boyunca çapa yapıyoruz. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Çok az geliyor ücretler. Hak ettiğimiz ücretleri alamıyoruz, haksızlık yapılıyor" diyen E.K., aynı işi yapmalarına rağmen öğrenci oldukları için kendilerine normal çalışanlardan daha düşük ücretle verildiğini söyledi. "Çalışmaya mecburuz" diyen aynı yaştaki F.E. de kazandığı para ile okul masraflarını karşılayacağını ifade etti.

'Güneşin altında 12 saat çalışıyoruz'

Emeklerinin sömürüldüğünü dile getiren 19 yaşındaki Nursel İşnaz (19) ise yaşadıkları zorlukları şu sözlerle anlattı: "Burada en çok zorluğu güneş ışıklarında çekiyoruz. Havalar çok sıcak. Sebze toplama zamanı ise ağır işler var. Çok ağır işlerdir taşımadır genelde. Yüzümüzü kapatmamızın nedeni ise hem seriliği sağlıyor hem de yüzümüzün yanmamasını sağlıyor." 

Çalışma şartlarının zorluklarına rağmen aralarında bir birlikteliğin doğduğunu söyleyen İşnaz, "Hem çalışıyor hem de sohbet ediyoruz gündelik konularda. Sıkıntılarımızı, dertlerimizi birbirimizle paylaşıyor ve yardımcı oluyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.