Van esnafı: Ölümlerin olduğu coğrafyada bayram olmaz

Van esnafı: Ölümlerin olduğu coğrafyada bayram olmaz

Van esnafı, işlerinin hiç iyi gitmediğini, böyle devam etmesi halinde kepenk kapatacak seviyeye geleceklerini vurguladı.

VAN - Her gün yaşanan ölümler ve çatışmalar nedeniyle bayram havasının kalmadığı bölgede, yaşanan ekonomik kriz de bayram alışverişlerini etkiledi.

2011 yılında yaşanan depremden bu yana kendini toparlayamaya çalışan Van'daki esnaf da bayramı buruk karşılıyor.

'Böyle giderse kepenk kapatmak zorunda kalacağız'

Çözüm süreci döneminde işlerinin daha iyi olduğunu belirten ayakkabı satıcısı Ferhat Endakçı, esnaf olarak son iki bayramdır çok mağdur olduklarını, satışların yok denecek kadar az olduğunu belirtti.

Endakçı, "Van esnafı olarak zaten çok zorlu dönemlerden geçtik. Deprem gördük, tüm arkadaşlarımız kendilerini ayakta tutabilmek için krediler çekti, ama daha o kredi borçlarımızı bitirmeden bu savaş ortamı oldu. Süreç böyle devam ederse Van esnafı 2 ay dolmadan kepenk kapatacaktır. Çünkü kiramızı ödeyemeyecek, çalışanlarımızın maaşlarını veremeyecek duruma geldik. İşlerimizin olup olmaması çok önemli değildir yeter ki çözüm, barış ortamı bir an önce sağlansın, insanlar ölmesin" diye konuştu.

'Ölümlerin olduğu coğrafyada bayram olmaz'

Önceki bayramlar ile bu bayram satışları arasında "Ağrı Dağı kadar fark" olduğunu vurgulayan elbise satıcısı Abdullah Demir ise çatışma sürecinin hayatlarının her alanını olumsuz etkilediğini söyledi.

Demir, ''Van'da şuan ne iş diye ne de bayram diye bir şey vardır. Halkın içinde bir huzursuzluk var. Her gün ölüm haberlerinin geldiği bir coğrafyada bayram havası nasıl olur, onunla birlikte iş de olmaz. Gelirimizin büyük çoğunluğu sınır kapılarından oluyor, ama şuan kapılar kapalı. İranlı turistler gelip gidiyordu, ancak bu süreçle birlikte onlar da gelmiyorlar'' ifadelerini kullandı.

'Bayramlarımızı bayram havasında kutlamak istiyoruz'

Bayram şekeri ve toptancılık yapan Ayhan Öztekin isimli esnaf da çatışmalar nedeniyle işlerinin iyi gitmediğini söyledi ve halkın gelecek konusunda endişe içerisinde olduğunu vurguladı.

Öztekin, ''Kürtler bayramlara çok değer veren, onları dolu dolu yaşayan bir halk olarak bilinmektedir. Özellikle son iki bayramdır sokaklarda, dükkanlarımızda o havayı bulamadık. Ben bayram şekeri ve gıda satmaktayım, normalde şuan elimdeki malların yarısını bitirmem gerekirken şuana kadar hemen hemen hiç satış yapmamışım. Bu durumdan dolayı halka ciddi anlamda hak veriyoruz. Bir an önce bu çatışma ortamının son bulmasını, halk olarak huzura kavuşmayı, bayramlarımızın bayram havasında geçmesini istiyoruz'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.