“Ukrayna’yla ilgili atılacak adımların çözümü Türkiye’de”

“Ukrayna’yla ilgili atılacak adımların çözümü Türkiye’de”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazını Büyük Çamlıca Camii’nde kıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sorularda Rusya-Ukrayna ve Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri öne çıktı.

Covid-19'a rağmen 25 bin kişiyle birlikte kılınan bayram namazına dair sorulan soruya Erdoğan: "Hamdolsun sabrettik ve bugün sosyal mesafeyi filan da bir kenara koyarak Büyük Çamlıca Camii'nde 25 bin kişiyle bayram namazını kıldık," yanıtını verdi.

Erdoğan'ın en önemli iki gündemi Rusya-Ukrayna ve Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileriydi.

"Türkiye kilit rol oynayacak"

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşa dair Türkiye'nin önemli bir rol oynadığına, özellikle Ukrayna'nın doğusu ile ilgili atılacak adımların çözümünün Türkiye'de olduğuna inandığını söyleyen Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"Cumartesi günü danışmanım, Büyükelçi İbrahim Kalın Bey aynı şekilde Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Bey (Önal) birlikte Kiev'e gittiler. Kiev'de görüşmeleri yaptılar. Gerek Zelenski'yle, gerekse muhatapları ile yaptıkları görüşmede, oralardan bazı temennileri aldılar. Bu hafta içinde büyük ihtimalle Sayın Putin'le bir görüşme yapacağız.

"İbrahim Bey aynı şekilde Sayın Uşakov İle bir görüşme yapmak suretiyle o da bu süreci inşallah hızlandırarak, acaba buradaki örneğin Mariupol'deki tüm tahliyeleri filan nasıl hızlandırırız, nasıl bu işi belli bir çözüme kavuştururuz, bunun gayreti içinde olacağız."

"Putin'le görüşeceğiz"

Ukrayna ve Rusya'nın hububat ihracatı konusunda Türkiye'den ayrı ayrı destek beklediğini söyleyen Erdoğan, önümüzdeki hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yapacakları görüşmede bu konuların da ele alınacağını söyleyerek devam etti:

"Birinci derecede özellikle tahliyelerin hızlandırılması sürecinde her türlü adımı atıyoruz, inşallah atacağız. 

"Arzumuz odur ki İstanbul veya Ankara'da liderleri bir araya getirelim. Özellikle de Ukrayna'nın doğusuyla ilgili atılacak adımların çözüm noktası inanıyorum ki Türkiye olacaktır, İstanbul veya Ankara olacaktır."

"Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri farklı bir konuma gelecek"

Son olarak Suudi Arabistan ziyaretiyle ilgili sorulara yanıt veren Erdoğan, ilerleyen dönemlerde Suudi Arabistan ve Türkiye ilişkilerinin özellikle turizm sektöründe etkili olacağını söyleyerek ekledi:

"Körfez'le ilgili çok olumlu gelişmeler var. Son olarak Suudi Arabistan ziyaretimiz inşallah bu konuda önemli bir çıkış noktası olacak. Ben Suudi kardeşlerimizin de inanıyorum ki Türkiye'ye gelişleri çok daha artacaktır, hızlanacaktır. Tüm diğer alanlarda da Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri çok farklı bir konuma gelecek.

"Bunu Muhammed Bin Selman ile yaptığımız ikili görüşmelerde de ele aldık. Bu konuda Suudi Arabistan'dan gelecek olan kardeşlerimizin, Türkiye'deki onların turizm anlayışı çok olumlu olduğu için de yaklaşım Türkiye'ye farklı yansıyacaktır. 

"Bundan dolayı turizm mevsiminin Türkiye'de çok çok olumlu geçeceğine inanıyorum. Turizm Bakanımız da bu konudaki çalışmalarına yakın markajda devam edecek."

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.