Ukrayna'da tahliyeler sürerken Rusya iki kente hava saldırıları başlattı

Ukrayna'da tahliyeler sürerken Rusya iki kente hava saldırıları başlattı

Rusya ordusu Ukrayna'da Lutsk ve Dnipro kentlerine hava saldırıları başlattı. Zelenskiy, Mariuopol'dan tahliyelerin engellendiğini duyurdu. ABD ve AB Rusya'ya yeni yaptırımlar açıklamaya hazırlanıyor.

Rusya Ukrayna'nın Lutsk ve Dnipro kentlerine hava saldırıları başlattı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, insani koridorlardan yaklaşık 100 bin kişinin tahliye edildiğini ancak Mariupol'dan tahliyelerin engellendiğini açıkladı.

Ukrayna'da çatışmalar sürerken ABD Rusya'ya dönük yeni yaptırım kararları açıklamaya hazırlanıyor. Fransa'nın başkenti Paris'te dün başlayan AB Zirvesi'nden bugün Rusya ve Belarus'a yönelik yeni yaptırım kararları çıkması bekleniyor.

ZELENSKİY: RUSYA SURİYE'DEN PARALI ASKERLERİ UKRAYNA'YA TAŞIYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yeni açıklamalarda bulundu. Ukraynalı bir televizyon kanalına konuşan Zelenskiy, Rusya’nın Suriye'den paralı askerleri Ukrayna'ya taşıdığını iddia etti. Ukrayna'nın savaşta stratejik bir dönüm noktasına ulaştığını savunan Zelenskiy, "Zafer kazanmak için halen zamana ve sabıra ihtiyacımız var. Eğer savaş devam ederse bu durum Ukrayna’nın müttefiklerinden daha çok yaptırım gelmesi anlamına gelir” dedi.

PUTİN: YAPTIRIMLAR BİZE BAĞIMSIZLIĞIMIZ İÇİN YETENEK KAZANDIRACAK

Rusya lideri Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'yla Moskova'da bir araya geldi. Putin, Rusya ve Belarus'a dönük yaptırım kararlarının yol açtığı zorlukların üstesinden geleceklerini söyledi.

Rus haber ajansı Interfax'in haberine göre, Lukaşenko'yla görüşmesinde konuşan Putin, "Elbette güncel olaylar, kısıtlamalar, yaptırımlarla ile ilgili sorunlar var. Fakat daha önce de söylediğimiz gibi, kalkınmamızı sınırlamaya yönelik girişimler her zaman yapıldı ve şimdi de yapılıyor. Yalnızca şu anda daha büyük ölçekte" dedi.

Putin, "Eminim bu zorlukların üstesinden geleceğiz, bağımsız ve kendi kendine yeterli hissetmek için daha fazla yetkinlikler ve yetenekler kazanacağız. Günün sonunda bu, tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi faydalı olacak" diye konuştu. 

İTALYA UKRAYNALI MÜLTECİLERİ MAFYADAN ELE GEÇİRİLEN KONUTLARA YERLEŞTİRMEYİ PLANLIYOR

İtalya İçişleri Bakanı Luciana Lamorgese, hükümetin Ukraynalı mültecileri ülkedeki mafya ve suç örgütlerinden el konulan mülklere yerleştirmeyi planladığını söyledi. Corriere della Sera gazetesine konuşan İtalyan bakan, şimdiye dek 28 bin Ukraynalı mültecinin İtalya'ya ulaştığını belirterek "Mültecilere sağlık hizmetlerine erişim sağlanacak, çocuklara eğitim verilecek ve yetişkinlere çalışma izni verilecek" dedi. Lamorgese, "Suç örgütlerinden ele geçirilen 283 mülkü Ukraynalı mültecilerin konaklaması için değerlendirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

KREMLİN: BATI ÜLKELERİNDE RUS DÜŞMANLIĞININ ARTMASI TEHLİKELİ

Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, Batı ülkelerinde Rusya vatandaşlarına yönelik düşmanlığın arttığını ve bunun "tehlikeli" olduğu mesajı verdi; bu ülkelerdeki Rusya vatandaşlarına dikkatli olmaları çağrısında bulundu. Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada "Batı ülkelerinde Rus vatandaşlarına yönelik nefret artmış durumda. Bu çok tehlikeli ve yurttaşlarımız uyanık kalmalı, çok dikkatli olmalı" dedi. Söz konusu ülkelerin liderlerinden de "Rus düşmanlığına zemin hazırlamaya son vermelerini" isteyen Peskov, "Rusofobinin gelişmesi bizi er ya da geç açık bir dille tedbirler alma çağrısında bulunmaya zorlayacak" diye konuştu.

İNGİLTERE RUS MİLLETVEKİLLERİNİN MAL VARLIKLARINI DONDURMA KARARI ALDI

İngiltere hükümeti, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk yönetimlerinin bağımsızlığının tanınması yönünde oy kullanan milletvekillerine yaptırım kararı aldı. Buna göre, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın 386 milletvekilinin İngiltere'de mal varlıkları dondurulacak ve seyahat yasağı uygulanacak.

'UKRAYNA'NIN HAVA SAHASINI KAPATMA TALEBİ YERİNE GETİRİLEMEZ'

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in NATO'dan Ukrayna hava sahasına uçuşa yasak bölge getirilmesini talebinin yerine getirilemeyeceğini savundu. CTV News kanalına konuşan Trudeau, Zelenskiy'in dünkü telefon görüşmesinde kendisinden Ukrayna hava sahasının kapatılması için talepte bulunduğunu belirterek "NATO'nun durumun daha kötüye gidebileceği yönündeki endişeleri nedeniyle bu talebin yerine getirilemeyeceğini" aktardı.

Trudeau, "Ret kararı kalbimi kırıyor. Destek için çok şey yapabileceğimizi ancak gerilimin tırmanma riski, yayılma riski, Rus uçaklarını vurmak için Ukrayna'ya NATO uçaklarını gönderirsek NATO'nun doğrudan çatışmaya sürüklenmesi riski olduğunu söylemek zorundayım. Çok şey yapabiliriz ve elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Fakat bu adımı atamayız" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA'DAN GÖÇ EDENLERİN SAYISI 2,5 MİLYONA ULAŞTI

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna'dan mülteci sayısının bugün 2,5 milyona ulaştığını açıkladı.

'UKRAYNA'NIN NATO'YA OLASI ÜYELİĞİYLE İLGİLİ SÖZ VEREREK HATA YAPTIK'

AB'nin dış politika temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Ukrayna'ya askeri desteği artıracağını belirtti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, TF1 televizyonuna yaptığı açıklamada AB'nin 27 lideri arasında anlaşmazlıklar olabileceğini ancak anlaşmanın zor olmadığını söyledi. "Rusya üzerindeki baskıyı artırmak için Ukrayna'ya askeri desteğimizi artırmamız gerektiğini herkes biliyordu" diyen Borrell, Ukrayna'nın NATO'ya olası üyeliği konusuyla ilgili "hata yaptıklarını" ifade etti. 

Borrell, şöyle konuştu: "Bir takım hatalar yaptığımızı ve Rusya'nın Batı ile yakınlaşması fırsatını kaybettiğimizi kabul etmeye hazırım. Daha iyisini yapabileceğimiz anlar, önerdiğimiz ve sonradan uygulayamadığımız şeyler oldu; Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'nun bir parçası olacağına dair söz vermek gibi. Sanıyorum yerine getiremeyeceğiniz sözler vermek bir hata sayılır."

UKRAYNA'NIN AB'YE ÜYELİK TALEBİNE BELÇİKA VE LİTVANYA'DAN DESTEK

Fransa'nın başkenti Paris'te dün başlayan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi bugün devam ediyor. Zirveye katılan AB üyesi ülkelerin temsilcileri, toplantının bugünkü oturumu öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu. AB'den Ukrayna'nın üyelik talebine yeterli destek çıkmamasına Belçika ve Litvanya'dan tepki geldi.

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, AB'nin Ukrayna'ya aday statüsü vermesi gerektiğini belirterek "Ukrayna'nın aday statüsünü almasını diliyorum, bu konuyu yeniden görüşeceğiz" dedi. Belçika Başbakanı Aleksandr De Croo da "Ukrayna'ya AB kapılarının kapatılması hata olur. Ukrayna'yı AB üyesi olmadan da görüşmelere devam edebiliriz" diye konuştu. 

HARKOV BÖLGE VALİSİ: RUSYA ORDUSU PSİKİYATRİ HASTANESİNİ VURDU

Harkov Bölge Valisi Oleh Synegubov, Rusya ordusunun kentte Izyum kasabası yakınlarındaki bir psikiyatri hastanesine hava saldırısı düzenlediğini söyledi. Synegubov, 330 kişinin hastanede olduğunu belirtirken 73 kişinin tahliye edildiğini ifade etti. "Sivillere yönelik acımasız bir saldırı" diyen ve çok sayıda yaralı olduğunu belirten Synegubov, can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi vermedi. 

 STOLTENBERG: AVRUPALI MÜTTEFİKLER SAVUNMA BÜTÇELERİNİ ARTIRMALI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Antalya'da NTV canlı yayınına katıldı. "Türkiye değerli ve kilit bir NATO müttefiki" diyen Stoltenberg, "Tüm üyelerimize bütçelerini artırmaları çağrısında bulunduk. Avrupalı müttefikler savunma bütçelerini artırmalı" dedi. Stoltenberg, İspanya'nın başkenti Madrid'de haziran ayında yapılacak NATO toplantısında "caydırıcılık için önemli kararlar alınacağını" da ifade ederek "Rusya'nın saldırısının hepimiz için sonuçları olacak" dedi.

RUSYA SAVUNMA BAKANI: ORTADOĞU'DA 16 BİN GÖNÜLLÜ UKRAYNA'DA SAVAŞMAYA HAZIR 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Güvenlik Konseyi toplantısında konuştu. Putin, Ukrayna'da ele geçirilen füze sistemlerinin Donetsk ve Lugansk milislerine teslim edilmesini onayladığını söyledi.

Toplantıya katılan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da Donbass bölgesindeki milislere Amerikan yapımı Javelin ve Stinger füze sistemlerinin teslim edileceğini söyledi. Şoygu, Ortadoğu'dan Ukrayna'da Rusya'yla birlikte savaşmaya hazır 16 bin gönüllü olduğunu ifade etti.

UKRAYNA SAVUNMA BAKANI: RUSYA SALDIRILARINDA ÖLENLERİN ÇOĞU SİVİL

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Rusya ordusunun saldırılarında hayatını kaybedenlerin çoğunun siviller olduğunu söyledi. Reznikov, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Rusya ordusu askerlerden çok sivilleri öldürdü" diye konuştu. Reznikov, "Bu gerçeğin yalnızca Kiev'de değil tüm dünyada duyulmasını istiyorum" dedi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.