Ukrayna: Rusya'nın operasyonunda sekiz kişi öldü

Ukrayna: Rusya'nın operasyonunda sekiz kişi öldü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbass'a 'özel operasyonun' emri verdi. Putin "Rusya, Ukrayna'yı silahsızlandırmaya çalışacak" derken, Kiev dahil birçok kentten patlama haberleri geliyor.

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesine günlerdir beklenen askeri operasyonu bu sabah başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sabah 6 civarında yaptığı açıklamada "Rusya'nın NATO'nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız" diyerek operasyonu ilan etti. Rus askerlerinin Donbass'a girdiği belirtilirken, Ukrayna'nın başkenti Kiev'den de patlama haberleri geldi. Bölgeden dakika dakika gelişmeler şöyle:

LİTVANYA'DA OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

 Litvanya'da olağanüstü hal ilan edildi.

RUSYA: KENTLERİ HEDEF ALMIYORUZ

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, operasyonda kentlerin hedef alınmadığı ve sivillerin tehdit altında olmadığı belirtildi. Bakanlık, Ukrayna güçleri tarafından uçak ve helikopterlerinin düşürüldüğü iddialarını da yeniden yalanladı.

UKRAYNA: SEKİZ KİŞİ ÖLDÜ

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya'nın operasyonu sırasında şu ana kadar sekiz kişinin öldüğünü, dokuz kişinin yaralandığını açıkladı. 

ZELENSKİY'DEN BATI'YA 'HAVA SAHASINI KAPATIN' ÇAĞRISI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Batı ülkelerine hava sahasını kapatma çağrısında bulundu. Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Hava sahasını kapatın” dedi. Ukrayna lideri, ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbaknı Boris Johnson dahil birkaç dünya lideriyle telefon görüşmelerini gerçekleştirdiğini ifade etti.

ÇİN DIŞİŞLERİ: SİLAH VERMEYECEĞİZ

Çin Dışişleri Bakanlığı Ukrayna'da taraflara itidal çağrısında bulunurken, "ABD'nin aksine diğer tarafa silah vermeyeceğiz" açıklaması yaptı.

ZELENSKİY: PUTİN DEVLETİMİZİ YOK ETMEK İSTİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yeni bir açıklama yaptı. "Putin devletimizi yok etmek istiyor" diyen Zelenskiy, dünya liderlerine Putin'in şahsının hedef alınması da dahil, yeni yaptırım çağrısında bulunduğunu söyledi.  

AYRILIKÇILAR LUGANSK'TA İKİ KENTİ ELE GEÇİRDİ

Lugansk Halk Cumhuriyeti'ndeki Rusya destekli ayrılıkçılar, Ukrayna kuvvetlerinin elindeki Sçastye ve Stanitsa Luganskaya kentlerinde kontrolü ele geçirdiklerini duyurdu.

AB'DEN RUSYA'YA: BU SAVAŞI DERHAL DURDURUN

 AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, "Bu savaşı derhal durdurun" çağrısında bulundu. Michel, sosyal medya mesajında, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaptığını, Ukrayna ile dayanışma mesajı verdiğini bildirdi. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı askeri müdahalesini en kuvvetli şekilde kınadığını yineleyen Michel, bugün hem AB Liderler Zirvesi'nin yapılacağını hem de G7 liderlerinin görüşeceğini aktardı. Michel, bu toplantılarda Rusya'nın yasa dışı eylemlerine karşı yeni adımların görüşüleceğini belirterek "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bu savaşı derhal durdurma çağrısında bulunuyorum." ifadesini kullandı.

CNN, BELARUS ÜZERİNDEN GİRDİĞİ İDDİA EDİLEN RUS TANKLARININ GÖRÜNTÜSÜNÜ YAYINLADI

CNN televizyonu, Ukrayna'ya Belarus sınırından girdiği iddia edilen zırhlı araçların görüntülerini yayınladı. Rusya, Ukrayna'ya Belarus sınırından da girdiğine dair Kiev'den gelen açıklama konusunda henüz yorum yapmış değil.

Öte yandan, Ukrayna ordusu Rusya'nın ülkeye Kırım üzerinden de teçhizat taşımakta olduğunu duyurdu.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: UKRAYNA'NIN HAVA KUVVETLERİ ALTYAPISI NÖTRALİZE EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ukrayna'nın hava üssü altyapısının nötralize edildiği, ülkenin hava savunmasının geriletildiğini açıkladı. 

RUSYA: UÇAĞIMIZ DÜŞÜRÜLMEDİ

Rusya, Ukrayna ordusu tarafından bir uçağının düşürüldüğünü reddetti. 

UKRAYNA ORDUSU: RUS UÇAĞINI DÜŞÜRDÜK

Ukrayna ordusu, ülkenin doğusundaki Lugansk'da beş Rus uçağı ile bir helikopterin düşürüldüğünü açıkladı.

UKRAYNA: BELARUS SINIRINDAN DA SALDIRI DÜZENLENDİ

 Ukrayna sınır muhafızlarından yapılan açıklamada, Rus askerlerinin Rusya'nın yanı sıra Belarus sınırından da saldırdığı belirtildi. Sınır birliklerine, devriye birliklerine ve kontrol noktalarına havan topu, ağır teçhizat ve küçük silahlarla saldırı düzenlendiği aktarıldı.

Öte yandan, Kiev bölgesinde bir cephanelikte yangın çıktığı açıklandı.

RUSYA, UKRAYNA SINIRINDAKİ KENTLERDEN UÇUŞLARI DURDURDU

Rusya, Ukrayna sınırındaki kentlerdeki havalimanlarından yapılacak iç hat uçuşlarını 2 Mart'a kadar durdurdu. Açıklamaya göre, sınır bölgesi Rostov'daki şu kentlerden uçuşlar askıya alındı: Rostov-on-Don, Krasnodar, Anapa, Gelendzhik, Belgorod, Voronezh ve Stavropol. 

UKRAYNA ORDUSU: RUS ASKERLERİ ODESSA'YA GİRMEDİ

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada Odessa kentine Rus askerlerinin girdiğine dair haberlerin yalan olduğu belirtildi. 

BIDEN: ZELENSKİY DESTEK İSTEDİ

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya'nın Ukrayna topraklarına askeri operasyonunu kınadı ve ABD'nin Ukrayna'ya desteğini yineledi. Biden yaptığı yazılı açıklamada, "Rus askeri kuvvetlerinin gereksiz ve gayrimeşru saldırılarını kınadım" ifadesini kullanan Biden, bugünkü BM Güvenlik Konseyi Toplantısı dahil uluslararası alanda yapılacak kınamalar konusunda Zelenskiy'i bilgilendirdiğini aktardı.

Biden açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Zelenskiy benden dünya liderlerini, Putin'in alçakça saldırısına açıkça karşı çıkamaya ve Ukrayna halkına destek vermeye çağırmamı istedi. Yarın (bugün) G7 liderleri ile görüşeceğim, ABD ile ortakları ve müttefikleri Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacak. Ukrayna'ya ve Ukrayna halkına destek ve yardım sağlamayı sürdüreceğiz."

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.