Ukrayna işgalinde 20'si çocuk 364 sivil hayatını kaybetti

Ukrayna işgalinde 20'si çocuk 364 sivil hayatını kaybetti

Girilemeyen çatışma bölgelerinde de ölüler ve yaralılar bulunduğu belirtilen açıklamada, gerçek sayısının “muhtemelen çok daha yüksek olduğu” ifade edildi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) dün yaptığı açıklamaya göre, rusya’nın Ukrayna’yı işgali 12. gününde devam ederken 20'si çocuk 364 sivil hayatını kaybetti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, sivil kayıplarının, hava saldırıları ve top ve füze sistemleri dahil bombardıman ile gerçekleştiğini duyurdu.

Ancak girilemeyen çatışma bölgelerinde de ölüler ve yaralılar bulunduğu belirtilen açıklamada, gerçek sayısının “muhtemelen çok daha yüksek olduğu” ifade edildi.

Mariupol’da tahliyeler durduruldu

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Ukrayna'nın Mariupol kentinde dün başlayacağı belirtilen yaklaşık 200 bin sivilin tahliyesinin durdurulduğunu açıkladı.

Ukraynalı yetkililer, 5 Mart Cumartesi günü Rus tarafının ateşkes ihlali nedeniyle Mariupol ve Volnovaha kentlerinden tahliyelerin durdurulduğunu açıklamıştı. ICRC'den yapılan yazılı açıklamada, "Mariupol'den sivillerin güvenli geçişi ikinci günde de durduruldu; ICRC, tarafları (sivillerin tahliyesi için) belirli şartlarda anlaşmaya çağırıyor" ifadesi kullanıldı.

Sivil tahliyede saldırı

Rus askerlerinin ilerleyişlerinin sürdüğü Kiev'e yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Irpin'de, sivil halk tahliye sırasında bombardırman arasında kaldı.

Savaştan kaçan anne, baba ve iki çocukları topçu ateşinde hayatını kaybetti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelenskiy, sivilleri hedef alan saldırıları kınadı ve bunların affedilmeyeceğini söyledi.

Kremlin ise sivil yerleşimlere saldırı yapıldığı haberlerini yalanladı.

En az 1,5 milyon göç

Birleşmiş Milletler Müteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgali başladığından bu yana 1,5 milyondan fazla Ukraynalının ülkeyi terk ettiğini; bu sayının 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana 10 günde görülen en yüksek sayı olduğunu açıkladı.

Polonya sınır görevlilerine göre 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’dan 922 bin 400 kişi Polonya’ya geçti.

Moldova’ya geçen Ukraynalıların sayısı ise 201 bin 133’e ulaştı. Moldova, bölgede nüfus yoğunluğu anlamında en büyük oranda mülteciye ev sahipliği yapan ülke oldu. Bunların 100 bininin Romanya’ya geçtiği tahmin ediliyor. Romanya son 10 günde 227 bin 446 Ukraynalıya kapılarını açtı.

50 bin Ukraynalı Çek Cumhuriyeti’ne geçiş yaparken Macaristan ve Slovakya’ya geçenlerin sayısı da binleri buluyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Moldova, Polonya ve Romanya’ya ek çalışan göndererek mültecilerin sağlık hizmetlerinin sağlanması; aynı zamanda buralardan Ukrayna hükümetine sağlık konusunda destek vermek için çabalarını artırdı.

Rusya’da savaşı protesto

Rusya’da cezaevindeki muhalif lider Aleksey Navalni’nin savaş karşıtlarına protesto gösterileri düzenleme çağrısı yapmasının ardından 21 şehirde gösteriler düzenlendi.

İzleme grubu OVD-Info’ya göre, Rusya genelinde 600’den fazla kişi gözaltına alındı.

24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgali başladığından bu yana yapılan savaş karşıtı gösterilerde OVD-Info’ya göre 8 binin üzerinde kişi gözaltına alındı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.