Ukrayna işgali Rusya'da aileleri böldü: 'Bir daha babamla aynı masaya oturamayız'

Ukrayna işgali Rusya'da aileleri böldü: 'Bir daha babamla aynı masaya oturamayız'

Rusya'nın Ukrayna'daki işgali nedeniyle, birçok aile içinde genç ve yaşlı nesil arasında derin görüş ayrılıkları yaşandığı belirtiliyor.

Rusya'nın Ukrayna işgali, ülke halkı arasında da bir kuşak çatışmasına yol açtı. The Guardian gazetesinin konuştuğu birçok genç Rusya vatandaşı, Ukrayna'da yaşananlar arasında aile arasında anlaşmazlık yaşandığını söyledi. Buna göre daha ileri yaştaki nesil Moskova'nın NATO tarafından çevrelenmeye karşı başlattığını söylediği operasyona destek verirken, gençler Ukrayna hükümetinin tezlerine daha sıcak bakıyor.

'ANNEME GÖRE HER ŞEY NATO'NUN SUÇU'

Sibirya'daki küçük bir kasabada büyüyüp başkent Moskova'ya taşınan 28 yaşındaki moda danışmanı Victoria Gogh, annesiyle anlaşamadıklarını anlattı. Gogh, The Guardian'la söyleşisinde "Telefonda fark ettim ki, annem hükümetin bu savaşla ilgili anlatısını papağan gibi tekrarlıyordu; her şey NATO'nun suçuydu, Rusya'nın kendisini savunmaktan başka seçeneği yoktu" dedi. Gogh, "Onun fikrini değiştirmeyi, gerçekte olduğunu ona göstermeyi görev edindim" diye konuştu. 

Moskova'da savaş karşıtı bir protestoya katıldığı için gözaltına alındıktan sonra ülkeyi terk ettiğini anlatan Gogh, annesini 'Rusya'nın savaştaki yıkıcı rolüne' ikna ettiğini söylese de, "Fakat şimdi daha yaşlı olan kuzenlerimi, amcalarımı ikna etmem gerekiyor. Uzun bir listem var" dedi. 

'AİLEM ÜLKEME İHANET ETTİĞİMİ DÜŞÜNÜYOR'

Moskova'da teknoloji danışmanlığı yapan ve güvenlik gerekçesiyle soyadını vermeyen Dimitri, savaş nedeniyle ailesiyle ilişkisinin bozulduğunu anlattı. Dimitri, işgalin başlamasından sonra ailesinin yanına taşınıp onlara her gün 'Rusya'nın kentleri bombaladığı' görüntüleri gösterdiğini, bağımsız medya kuruluşlarının haberlerini okuduğunu söyleyip şöyle devam etti: "Fakat bunların hiçbirinin bir etkisi olmadı. Hatta onları, haklı olduklarına daha da ikna etti. Bir hafta sonra kendi evime geri döndüm ve o günden beri annem bana mesaj atıp ülkeme ihanet ettiğimi söylüyor." 

'BİR DAHA AYNI MASAYA OTURABİLECEĞİMİZDEN EMİN DEĞİLİM'

Dimitri, Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'daki doğum hastanesine düzenlenen saldırı konusundaki farklı anlatılar nedeniyle babasıyla kavga ettiğini söyledi. Buna göre babası, Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıkladığı şekliyle, hastanenin Azov Taburu tarafından kullanıldığına ve saldırı sonrası binadan kaçan hamile kadının esasında bir model olup görüntülerin mizansen olduğuna inanıyor. Bu duruma çok öfkelendiğini anlatan Dimitri, "Bir daha aynı masada oturup oturamayacağımızdan emin değilim. Bence devlet propagandası tarafından zombileştirilmişler ve beni gerçekten bir devlet düşmanı olarak görüyorlar" dedi. 

'AİLEME GÖRE RUSLAR BİZİ ÖZGÜRLEŞTİRMEYE GELDİ'

Rusya'da akrabaları olan bazı Ukraynalıların da aileleriyle benzer anlaşmazlıklar yaşadığı belirtiliyor. Kiev'de yaşayan Oleksandra BBC'yle söyleşisinde şöyle konuştu: "Ebeveynlerim burada bazı askeri şeyler yaşandığını biliyorlar. Fakat 'Ruslar sizi özgürleştirmeye geldi, hiçbir şeyi yıkmayacaklar, size dokunmayacaklar, sadece askeri üsleri hedef alıyorlar' diyorlar." 

Instagram'da 110 binden fazla takipçisi olan Rus blogcu Ilya Krasilshchik de, takipçilerinden aile içi tartışmaları kendisiyle paylaşmalarını istedi. Krasilshchik, kısa süre içinde genç Ruslardan anne-babalarıyla yaptıkları hararetli tartışmaların ekran görüntülerinin bulunduğu yüzlerce mesaj aldığını anlattı.

Carnegie Moskova merkezinden Andrei Kolesnikov ise The Guardian'a demecinde, "Genç Rusların Ukrayna karşıtı hislere sahip olma ihtimali genellikle çok daha az. Savaş karşıtı protestolara da büyük ölçüde daha genç insanlar katıldı" dedi. Kolesnikov, Rusya'da savaşın nasıl algılandığını büyük ölçüde haberlerin alındığı kanalların belirlediğini vurgulayarak, "Televizyon izliyorsanız, resmi çizgiyi benimsemeniz daha yüksek ihtimal. Ve yaşlılara daha fazla televizyon izliyor" dedi. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.