Ukrayna' heyeti Belarus'taki müzakere noktasında

Ukrayna' heyeti Belarus'taki müzakere noktasında

Rusya-Ukrayna krizinde gözler, bugün yapılması planlanan müzakerelere çevrildi. Bir kaynak, Ukrayna heyetinin Belarus'ta olduğunu söyledi. Öte yandan, Rusya'nın ilerleyişi sürüyor.

Rusya-Ukrayna krizinde gözler, bugün yapılması planlanan müzakerelere çevrilmiş durumda. Rus haber ajansı Sputnik'e konuşan bir kaynak, Rusya ile görüşmeler için belirlenen Ukrayna heyetinin Belarus'ta olduğunu, temasların birkaç saat içine başlayacağını aktardı.

Krizdeki son gelişmeler şöyle: 

RUSYA'NIN İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞU'NDAN MONTRÖ AÇIKLAMASI

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, Türkiye'nin Boğazları Rus gemilerine kapama olasılığı hakkında kendilerine herhangi bir bilgi vermediğini açıkladı. Sputnik İngilizce'ye yapılan açıklamada, bu yönde herhangi bir bildirim alınmadığı belirtildi. Açıklamada, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin uygulanmasıyla ilgili konuların öncelikli olarak Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçiliği ile Türkiye Dışişleri Bakanlığı arasında ele alındığı da vurgulandı.

BELARUS'A GİDEN UKRAYNA HEYETİNİN İSİMLERİ AÇIKLANDI

Rusya'yla müzakereler için Belarus'a giden Ukraynalı heyette yer alan isimler açıklandı. Buna göre, heyette şu isimler yer alıyor: Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov, Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Podolyak, Halkın Hizmetkarı grubunun Başkanı David Arakhamia, Ukrayna Delegasyonu Üçlü Temas Grubu Birinci Başkan Yardımcısı Andriy Kostin, Milletvekili Rüstem Ömerov ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yetkilileri.

ZELENSKİY'DEN RUS ASKERLERİNE ÇAĞRI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Moskova'yla görüşmelerin başlamasına dakikalar kala Rus askerlerine seslendi. Zelenskiy, "Hayatınızı kurtarın ve Ukrayna'yı terk edin" dedi.

Zelenskiy'nin, Rusya'yla savaşmaya istekli olmaları halinde askeri deneyimi olan mahkumları serbest bırakacaklarını söylemesi de dikkat çekti.

Zelenskiy Rusya'nın operasyonunun başlamasından bu yana ülkede 16 çocuğun öldüğünü, 45 çocuğun yaralandığını açıkladı. Zelenskiy, çatışmalarda şu ana dek 4 bin 500 Rus askerinin öldüğünü de söyledi.

Ukrayna devlet başkanı, Rusya'ya karşı Avrupa Birliği'nde de derhal üye olmak istediklerini söyledi.

GAZPROM: UKRAYNA'YA AVRUPA ÜZERİNDEN GAZ AKIŞI SÜRÜYOR

Rus şirketi Gazprom, müşterilerin talepleri doğrultusunda Avrupa'ya Ukrayna üzerinden gaz akışının sürdüğünü açıkladı.

'SAVAŞ' TANIMINA KARŞI ÇIKAN BULGARİSTAN SAVUNMA BAKANI GÖREVDEN ALINACAK

Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, Rusya'nın Ukrayna'daki harekâtına 'savaş' demekte isteksiz davrandığı için istifası istenen Savunma Bakanı Stefan Yanev'in görevden alınmasını istediğini açıkladı. Petkov, bugün partisiyle yapacağı görüşmede savunma bakanının değiştirilmesi konusunun ele alınacağını söyledi. 

ZELENSKİY'NİN OFİSİ: HEYETİMİZ BELARUS SINIRINA ULAŞTI

 Zelenskiy'nin ofisinden yapılan açıklamada, Ukrayna heyetinin Rus heyetiyle görüşmeler için Belarus sınırına ulaştığı belirtildi. Açıklamada, ana amacın ateşkes sağlanması ve Rus askerlerinin çekilmesi olacağını duyurdu. 

Heyette Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ve cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak da bulunuyor. 

'AB NÜKLEER GERİLİMİ TIRMANDIRMAYACAK'

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer caydırıcı kuvvetleri alarma geçirmesini yorumladı. BBC Radyosu'na konuşan Borrell, "Bu gerilimi tırmandırmayacağız" dedi. 

SAVUNMA BAKANI AKAR UKRAYNALI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna’daki son gelişmeler ele alındı. Görüşmede Bakan Akar tarafından Türkiye’nin Ukrayna’ya insani yardımlarını sürdürürken bölgede barış için çalışmaya devam edeceği ifade edildi. Reznikov tarafından da Türkiye’nin hem insani yardımları hem de barış çabalarından dolayı teşekkür edildi.

LETONYA'DAN VATANDAŞLARINA UKRAYNA'DA SAVAŞMA İZNİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin dünkü 'uluslararası lejyon' çağrısının ardından, Letonya parlamentosu isteyen vatandaşlarının savaşmak için Ukrayna'ya gitmesine izin verdi. Karar oybirliğiyle alındı.

PENTAGON 'NÜKLEER İLETİŞİM KANALI' İSTİYOR

Politico sitesinin haberine göre Pentagon, Rusya ile 2015'te Suriye'de oluşturulana benzer bir iletişim kanalı kurmak istiyor. Haberde, Washington'ın olası bir nükleer krizden kaçınmak istediği belirtildi.

UKRAYNA HEYETİ: RUSYA İLE MÜZAKERELER 1.5 SAAT İÇİNDE BAŞLAYACAK

Belarus'un Gomel kentinde Rusya ile Ukrayna arasında başlayacak müzakereler öncesi Ukrayna heyetinin başkanı Leonid Kravçuk açıklama yaptı. Sputnik'in aktardığına göre Kravçuk, heyetin Polonya'ya ait bir helikopterle seyahat ettiğini ve görüşmelerin bir buçuk saat içinde başlayacağını belirtti.

ÇİN'DEN BATI'YA TEPKİ: YAPTIRIMLARA KARŞIYIZ

Çin Dışişleri Bakanlığı, Batı dünyasının Rusya'ya yaptırımlarına tepki gösterdi. Açıklamada Çin'in 'sorunları çözmek için yaptırımlara başvurulmasını tasvip etmediği' vurgulandı. "Yaptırımlar sorunları çözmez ve sadece yeni sorunlar yaratır" denilen açıklamada, "Çin yasadışı tek taraflı yaptırımlara karşı" ifadeleri kullanıldı.

HARKOV'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAI İLAN EDİLDİ

Ukrayna'nın doğusundaki Harkov kentinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kentte birçoğu öğrenci, çok sayıda Türkiye vatandaşı da yaşıyor.

RUSYA İKİ KENTİ DAHA ELE GEÇİRDİ

Müzakere beklentisinin gölgesinde Rusya'nın Ukrayna'daki ilerleyişi sürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı, sanayi bölgesi Zaporijya'daki nükleer santralin çevresindeki bölgeleri ele geçirdiklerini duyurdu. Açıklamada, Rus askerlerinin Zaporijya bölgesindeki Berdyansk ve Energodar kentlerini de ele geçirdiği belirtildi.

Bakanlık, Kiev yönetimini başkentteki yerleşim yerlerine askeri teçhizat yerleştirerek 'sivilleri milliyetçilere karşı' canlı kalkan olarak kullanmakla da suçladı.

YUNANİSTAN HAVA SAHASINI RUSYA'YA KAPATTI

 Rusya'ya hava sahasını kapatan Avrupa ülkelerine Yunanistan da eklendi.

RUSYA'DA FAİZ YÜZDE 20'YE YÜKSELTİLDİ

Rusya, yaptırımların ekonomisi üzerindeki etkilerini hafifletmek amacıyla bir dizi kararlar aldı. Rusya Merkez Bankası faizi 1050 baz puanlık (10,5 puan) artışla yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye yükseltti. Rusya'da salgının ilk dönemlerinde yüzde 4,25'e kadar indirilen faiz, 2021 Mart ayından itibaren kademeli olarak artırılarak yüzde 9,50'ye kadar çıkartılmıştı.

BELARUS, TOPLANTI SALONUNUN FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI

Belarus Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna ile Rusya arasında yapılacak görüşmeler için hazırlıkların tamamlandığını açıkladı. Bakanlık sözcüsü Anatoly Glaz, "Müzakere platformu hazırlandı, heyetlerin gelmesi bekleniyor" dedi. Toplantı salonunun bir fotoğrafı da yayınlandı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.