Tutuklu Kürt gazetecilere 15 yıla kadar hapis talebi

Tutuklu Kürt gazetecilere 15 yıla kadar hapis talebi

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu Kürt gazetecilerin iddianamesini kabul etti. 16 Haziran 2022'den beri tutuklu olan gazetecilerin ilk duruşması 11 Temmuz'da.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 16 Haziran 2022'de 16'sı tutuklanan, 4'ü serbest bırakılan 20'si gazeteci 22 kişi hakkında yürüttüğü soruşturmada hazırladığı 728 sayfalık iddianameyi kabul etti. Mahkemesi duruşma için 11 Temmuz'a gün verdi.

Mahkemenin iddianamye kabul etmesiyle birlikte dosya üzerindeki kısıtlılık kararı düştü. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunda görevli savcı Mehmet Karababa'nın hazırladığı iddianamede gazeteciler örgüt üyesi olmakla suçlandı.

Savcı yurtdışında yayın yapan Kürt televizyonlarının yayın politikalarına ait programlarını sıraladı. Gazetecilerin program ve haberlerinin bu televizyonlarda yayınlanmasını "örgütsel bağ olarak" değerlendirdi.

Savcılık iddianamede, gazeteciler Aziz Oruç, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Lezgin Akdeniz, Mazlum Güler, Mehmet Şahin, Mehmet Ali Ertaş, Neşe Toprak, Ömer Çelik, Ramazan Geciken, Remziye Temel, Serdar Altan, Suat Doğuhan, Zeynel Abidin Bulut, Abdurrahman Öncü, Esmer Tunç, İbrahim Bayram, Mehmet Yalçın'ın ayrı ayı 7 yıl 6 ay ile 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Soruşturmaya daha sonra eklenen bazı isimlerle Gülşen Koçuk, Safiye Alagaş, Mehmet Servet Yigen, İhsan Ergünlü, Ayşe Güney, Ayşe Kara ile Feynaz Koçuk'un dosyasını ayırdı.

Ne olmuştu?

8 Haziran 2022'de Diyarbakır'da evleri ve çalıştıkları kurumlar basılarak 20'si gazeteci 22 kişi gözaltına alındı. İki defa gözaltı süreleri uzatılan 22 kişi, bundan 8 gün sonra 15 Haziran'da sabah saatlerinde adliyeye çıkarıldı.

Savcılık işlemleri 16 Haziran'a sarkan gazetecilerden 16'sı sabaha doğru saat 03.00 civarında "örgüte üye olmak" iddiasıyla tutuklanarak Diyarbakır D Tipi ve Kadın Kapalı cezaevlerine gönderildi.

Gazetecilere savcılık sorgularında yaptıkları programlar, sundukları haberler, haber kaynakları ile telefon görüşmeleri soruldu. Suç delili olarak gazetecilerin evlerinde ve çalıştıkları kurumlarda bulunan bilgisayar, kamera, fotoğraf makinası, ses ve ışık sistemleri, montaj-kurgu bilgisayarlarındaki hard diskler, kitap, gazete arşivleri, Türkiye'de yayınlanan dergiler gösterildi.

Tutuklanan gazetecilerin isimleri şöyle: Aziz Oruç, Safiye Alagaş, Serdar Altan, Mehmet Ali Ertaş, Ömer Çelik, Neşe Toprak, Mehmet Şahin, Zeynel Abidin Bulut, Elif Üngör, Remziye Temel, Suat Doğuhan, Lezgin Akdeniz, İbrahim Koyuncu, Abdurrahman Öncü, Ramazan Geciken ve Mazlum Güler.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.