“Türkiye’de 5 milyon 500 bin 690 yabancı var, hepsi sığınmacı değil"

“Türkiye’de 5 milyon 500 bin 690 yabancı var, hepsi sığınmacı değil"

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, "Türkiye'de 3 milyon 762 bin 686 geçici koruma altında Suriyeli bulunuyor. Geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 2017 yılından bu yana artıyor. Bu sayının 122 bini iki yıldır pasif kayıttır" dedi.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı,  Türkiye’de göçmen sayısını açıkladı.

AA'nın haberine göre; Çataklı, dün (6 Mayıs) yaptığı basın toplantısında “Ne yazık ki son aylarda resmi rakamları itibarsızlaştırmaya dönük bir kampanya ile karşı karşıyayız. Binlerce kişinin çalıştığı, pek çok dijital altyapının, veri kayıt sistemlerinin olduğu kurumların paylaştığı resmi verilerin yerine, hiçbir bilimsel temeli olmayan, tamamen uydurma, hesabı kitabı olmayan, sosyal medyada gelişigüzel telaffuz edilen maksatlı sayılara itibar etmemiz isteniyor” dedi.

"3 milyon 762 bin 686 Suriyeli var"

Ülkeye giren herkesin kaydının tutulduğunu söyleyen Çataklı, “her bir düzenli göçmenin statüsünün, uyruğunun ve diğer bilgilerinin kayıt altına alındığını belirtti.

Ülkede bulunan toplam yabancı uyruklu kişi sayısını açıklayan Çataklı şöyle devam etti:  “Türkiye’de şu an toplam 5 milyon 500 bin 690 yabancı bulunmaktadır ve bunların tamamı sığınmacı değildir.

"Bu sayının içinde Suriye iç savaşı sebebiyle ülkemize sığınmış 3 milyon 762 bin 686 geçici koruma altında Suriyeli bulunmaktadır. Geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 2017 yılından bu yana artmamaktadır. Bu sayının 122 bini iki yıldır pasif kayıttır. Yani Türkiye'de bulunduklarına ilişkin hiçbir işaret yoktur.

"1 milyon 417 bin 997 kişinin ikamet izni var"

“Toplam 5 milyon 500 bin 690 yabancının içinde 320 bin uluslararası koruma kapsamında işlemleri yürümekte olan yabancı bulunmaktadır. Geriye kalan 1 milyon 417 bin 997 kişi ülkemizde ikamet izin ile bulunan düzenli göçmenlerdir.

"Zaten bu 1.4 milyon insanı da sanki ülkemize sığınmacı olarak gelmiş Suriye ve Afgan uyruklular olarak göstermeye çalışıyorlar. Oysa bu sayı, ülkemizde resmi ikamet izinli olarak bulunan bütün yabancıları kapsamaktadır.

"Gördüğünüz her yabancı uyruklu göçmen değil"

“Çataklı, her yabancı uyruklu kişinin göçmen olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu belirtti ve ekledi: “Kimse kusura bakmasın, bu ülkeye Ortadoğu’dan sadece göçmen gelmiyor, turist de geliyor. Geçen yıl turizm amaçlı ülkemize Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan gelen turist sayısı 4 milyon 512 bin 295 kişiydi.

“Dolayısıyla sokakta gördüğümüz her esmer tenli insanı kaçak göçmen nitelemek, bunun üzerinden algı oluşturmak, paniğe sebep olmak doğru değildir. Birileri Türkiye’nin turizmini hedef almaktadır."

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.