Trump, Türkiye'ye ilişkin yaptırım planını açıkladı

Trump, Türkiye'ye ilişkin yaptırım planını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki harekat nedeniyle kısa süre içinde Türkiye'ye karşı yaptırıma onay veren bir başkanlık kararnamesini imzalayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’ye Suriye’deki harekat nedeniyle uygulamayı planladığı yaptırımların ayrıntılarını açıkladı. Yazılı açıklama yapan Trump, kısa süre içinde bir başkanlık kararnamesi çıkararak Türkiye’ye yaptırım dayatmayı planladığını duyurdu.

Buna göre ABD,

  • ‘Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki istikrarsızlaştırıcı adımlarına katılan mevcut ve eski yetkililer ile diğer şahıslara’ yaptırım uygulayacak;
  • Çelikteki gümrük vergisini yeniden yüzde 50 oranına yükseltecek;
  • ABD Ticaret Bakanlığı’nın Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret anlaşmasına ilişkin müzakerelerine derhal son verilecek.

Trump’ın açıklamasında, “Bu kararname ABD’nin, ciddi insan haklarına karışmış olan, ateşkesi engelleyen, yerinden olan kişileri evlerine dönmekten alıkoyan, sığınmacıları zorla ülkesine gönderen veya Suriye’de barışı, güvenliği ve istikrarı tehdit edenlere karşı güçlü ek yaptırımlar dayatmasının önünü açacak” denildi.

Açıklamada, “Kararname, aralarında mali yaptırımların, malvarlıklarının bloke edilmesinin ve ABD’ye giriş yasağı getirilmesinin de bulunduğu geniş çaplı sonuçlara izin verecek” ifadeleri kullanıldı.

‘IŞİD’E KARŞI KAZANIMLAR TEHLİKEYE ATILIYOR’

Kendisinin Beyaz Saray’a gelmesinden sonra ABD ile müttefiklerinin ‘IŞİD’in acımasız halifeliğinin yüzde 100’ünü özgürleştirdiğini’ belirten Trump, “Türkiye bu kazanımları tehlikeye atmamalı. Türkiye ayrıca sivillerin, özellikle de Suriye’nin kuzeydoğusundaki kırılgan durumdaki etnik ve dini azınlıkların korunmasına öncelik vermeli” dedi.

‘SIĞINMACILARIN DÖNÜŞÜ GÜVENLİ, GÖNÜLLÜ VE ONURLU OLMALI’

“Sivillerin ayrım gözetilmeksizin hedef alınması, sivil altyapının tahrip edilmesi ve etnik veya dini azınlıkların hedef alınması kabul edilemez” diyen ABD Başkanı, Türkiye’nin güvenli bölgeye Suriyeli mültecileri yerleştirme planını da eleştirdi. Trump, “Aynı zamanda, sığınmacıların dönüşü güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘ERDOĞAN’A AÇIKÇA SÖYLEDİM’

Trump, “Türkiye’nin askeri harekatı sivilleri tehlikeye atıyor ve bölgede barışı, güvenliği ve istikrarı tehlikeye atıyor” deyip şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a son derece açıkça anlattım; Türkiye’nin bu adımı bir insani krize ve olası savaş suçlarına zemin hazırlıyor. Türkiye, dini ve etnik azınlıklar dahil sivillerin güvenliğini  garanti altına almalı ve bölgedeki IŞİD teröristlerinin tutukluğundan şu an sorumlu veya gelecekte sorumlu olacak. Ne yazık ki Türkiye, istilasının insani etkilerini yatıştırıyor gibi görünmüyor.”

‘EKONOMİSİNİ YOK ETMEYE HAZIRIM’

ABD Başkanı açıklamasına şu sözlerle son verdi: “ABD, Suriye’de bu çirkin adımlara olanak veren, kolaylaştıran ve bunları finanse eden kişileri hedef almak için ekonomik yaptırımları saldırgan bir biçimde kullanacaktır. Eğer Türk liderler bu tehlikeli ve yıkıcı yoldan gitmeye devam ederse, Türkiye’nin ekonomisini hızla yok etmeye tamamen hazırım.”

KONGRE TOPLANMADAN AÇIKLADI

Trump’ın açıklamasının, Türkiye’ye karşı farklı yaptırım tasarılarının hazırlandığı Kongre’nin tatilden dönüp toplanmasından bir gün önce gelmesi dikkat çekti.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.