Terziler yetiştirecek çırak bulamıyor

Terziler yetiştirecek çırak bulamıyor

Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki terziler yetiştirecek çırak bulamamaktan şikayetçi.

DİYARBAKIR - Silvan’da gençlerin başka iş kollarına eğiliminden dolayı yetiştirecek çırak bulmakta zorlandıklarını dile getiren terzi Mehmet Yücel, kentte 90'lı yıllarda 40'ı aşkın terzi dükkanının olduğunu söyledi. Yücel, "Şimdi ise sadece yedi tane terzi dükkanı var.

Özellikle hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinin çıkmasıyla beraber işlerimiz durma noktasına geldi. Terzilik mesleğini çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemiyle beraber yaklaşık 45 senedir yapıyorum. Sanattan ziyade halkın eğitime önem vermesinden dolayı çırak ve kalfa bulmakta zorlanıyorum. Terzilik yapabilmek için bir eğitimden geçmeniz gerekiyor. Bu sanatı öğrenmek için çeşitli fedakarlıkları göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu sanat hiçbir zaman çalışmanızı boşa çıkarmaz. Bu meslekte daima ekmeğinizi kazanmanın yolunu bulursunuz. Dışarıda boşta gezen gençlerimiz bu mesleğin öneminin farkında olsaydı dört elle bu mesleğe sarılırlardı. Terzilik mesleği gerçekten altın bir bileziktir. Konfeksiyon ve hazır giyime yönelen vatandaşlarımız ödediği paranın karşılığını alamayınca yeniden el emeğiyle dikilen elbiseleri almaya başladılar. Bu da bir nevi modanın geriye döndüğünün işaretidir. Terziler ellerinin önünde çalışacak çırak veya kalfayı bulabilselerdi bu meslek çok farklı yerlerde olurdu. İnsanlar hazır giyimden vazgeçerek geriye dönüş yaptı. Bu meslek kaybolmaması gereken teşvik edilmesi gereken bir meslektir. Bu mesleğe imkan tanınsaydı bu alanda bir çok usta yetiştirdi. Bu sene müşterilerden talep var ama sıcaklar çok ağır bastığı için siparişleri vaktinde yetiştiremiyoruz. Şu anda elimizde yetiştirmemiz gereken yetmişe yakın takım elbise var ama sıcaklardan ve oruçtan dolayı yetiştirmekte zorlanıyoruz. Bu mesleğin kaybolmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Bu meslek yaşatılması gereken bir meslektir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.