Temelli: Fıkra gibi Suriye'deki ganimenti konuşuyorlar

Temelli: Fıkra gibi Suriye'deki ganimenti konuşuyorlar

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli hafta sonu sürecek olan HDP parti meclisi öncesinde gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. HDP Genel Merkezinde yapılan toplantı ile Temelli, seçimler öncesi izleyecek yol haritaları hakkında ipuçları verirken esas amaçlarının OHAL’in kaldırılması olduğunu belirtti. Seçim sonuçlarını konuşmak yerine OHAL’e ve faşizme karşı mücadeleyi büyütmek, örgütlemek önümüzde duran en önemli görevdir diyen Temelli, “Newroz coşkusunu 1 Mayıs alanlarına taşıyacağız” dedi.

‘AFRİN’DE DE HUZUR BIRAKMADINIZ’

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Afrin’de yağma var, talan var. Konuşmama Afrinle başlamak istiyorum”dedi. Afrin’in yegane huzurlu bir yer olduğunu söyleyen Temelli, hükümete seslenerek “Gidip oradaki huzuru bozdunuz. Tıpkı Türkiye’de huzuru bırakmadığınız gibi Afrin’den de huzuru çıkardınız. IŞİD artıkları ÖSO’cuları oraya götürenler, onları da alıp biran önce oradan ayrılmalıdır. Afrin Afrinlilerindir. Bugün Afrin’e vali atayan zihniyet, kentlerimize kayyım atayan zihniyetle aynıdır” diye konuştu.

Evrensel’de yer alan habere göre, Afrin’e yapılan operasyon konusunda herkesin inisiyatif alması gerektiğini dile getiren Temelli, “Başta BM olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti devletine de çağrı yapıyoruz; bir an önce Afrin’e dönme koşulları yaratılmalıdır”dedi. Suriye’nin geleceğine Suriye halklarının karar vermesi gerektiğini söyleyen Temelli, “Fıkra gibi bir Türk, bir Rus ve bir İran oturmuş Suriye’yi konuşuyor. Suriyeli olmayan bu üçlü, Suriye’deki ganimeti konuşuyor. Oradaki enerji ya da inşaat ihalelerini konuşuyorlar” dedi.

Türkiye’deki ekonominin büyük bir çöküntüde olduğunu aktaran Temelli, ülkede sadece iktisadi değil siyasi ve toplumsal kriz de yaşandığına dikkat çekerek, Türkiye’de topyekün meşruiyet krizi olduğunu söyledi: “7.4 büyüdük diyeler bu büyümenin yarattığı tahribattan hiç bahsetmiyorlar. Türkiye’nin sağlıklı bir büyüme patikası yoktur. Büyümenin bedeli toplumsal tahribattır ve bütün göstergelere yansımıştır. Dolar 4 lirayı çoktan geçti. Doları aşağı çekmek için suç bile işleniyor. Doları aşağı çekmek için Sermaye piyasası Kanunu’nu ihlal eden bir Bakan var” diyen Temelli, bu durumu savaş politikalarının sürüklediği yer olarak tanımladı.

“Bunca iktisadi krizin içinde, bunca çöküntünün içinde bir de 20 milyar dolarlık bir ihaleyle Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşaatı başladı” diyen Temelli, paranın nereden bulunacağının belirsiz olduğunu söyledi. Temelli, “Bu ihale hava sahasının açılmış olmasının diyetidir. Afrin’deki hava sahasının açılmasının diyeti 20 milyar dolardır” diyerek bu anlaşmanın Türkiye’nin geleceğini ipotek altına alma anlaşması olduğuna dikkat çekti.

‘BİLİM İNSANI NEDEN SİLAH TAŞIR?’

Eskişehir’de bir akademisyenin dört arkadaşını katletmesine de değinen Temelli; “Bir bilim insanı neden silah taşır” diye sordu: “Bir bilim insanı neden silah taşır. Bir bilim insanı bu arkayı nereden bulur, neden 4 arkadaşını öldürür. Suç kişiseldi ama bu suçu oluşturan toplumsal ve siyasal ilişkilere de bakmak zorundayız” diyerek zanlının Cumhurbaşkanını dinlediğini söylediğine dikkat çekerek; “Ondan feyz aldığını söyledi” dedi.

‘MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK GÖREVİMİZ’

Temelli son olarak şöyle konuştu: “Siyasi iradenizin ipotek altına alınmasına izin vermeyin. Kendi geleceğinize sahip çıkın. Türkiye’nin geleceği demokratik, barışçı çözümlerden geçmektedir. Bu çözümü mahallelerimizde, sokaklarımızda, iş yerlerimizde, Newroz ve 1 Mayıs alanlarında üretebiliriz. Onurlu bir barışı istiyorsak onurlu ittifakları da var etmeliyiz. Seçim sonuçları yerine, OHAL’e ve faşizme karşı konuşmak mücadeleyi büyütmek örgütlemek en önemli görevimizdir.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.