Suudi Arabistan resmen İran'ı suçladı: 'Ya Ali' füzesi ile vurdular, hesabı sorulacak

Suudi Arabistan resmen İran'ı suçladı: 'Ya Ali' füzesi ile vurdular, hesabı sorulacak

Suudi Arabistan'daki iki petrol tesisine düzenlenen saldırıların ardından gerilim hızla tırmanıyor. Suudi Savunma Bakanlığı, saldırıya ilişkin kanıtları sunma amacıyla düzenlenen basın toplantısında resmen İran'ı suçladı.

Suudi Arabistan, ülkenin iki petrol şirketini hafta sonunda hedef alan saldırılardan resmen İran’ı sorumlu tuttu. Suudi Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında, saldırıların Husilerin iddia gibi Yemen’den düzenlenmediğini savunuldu; saldırının, İran’ın saldırganlığının ‘reddedilemez’ bir kanıtı olduğu iddia edildi.

Toplantıda, İran yapımı olduğu iddia edilen ve saldırılarda kullanıldığı belirtilen füzelerin parçaları sergilendi. Suudi Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, saldırıda İran Devrim Muhafızları tarafından kullanılan insansız hava araçları ile ‘Ya Ali’ cruise füzeleri kullanıldı. Bakanlık Sözcüsü Albay Türki el Maliki, saldırıda bu füze ve İHA’lardan toplamda 25 adet kullanıldığını söyledi.

E Maliki, ordu soruşturmasının bulgularını kamuoyuna duyurma amacıyla Riyad’da düzenlenen basın toplantısında, Husilerin iddiasını reddederek, saldırıların kuzeyden geldiğini savundu. El Türki, “Saldırılar Yemen’den düzenlenmedi. Kuzeyden düzenlendi ve tartışmasız biçimde İran tarafından desteklendi. Önünüzdeki kanıtlar, bu durumu reddedilemez kılıyor” ifadelerini kullandı. Sözcü, “Saldırı sistematik ve kasti biçimde sivil altyapıyı yok etmek amacıyla planlandı” dedi; ‘sorumlulardan hesap sorulacağını’ ekledi. Suudi sözcü, Husilerin İran’ın suçunu kapatmaya çalıştığı görüşünü paylaştı.

Suudi Arabistan’da iki petrol tesisine cumartesi sabaha karşı düzenlenen ve dünyanın en büyük petrol ihratçısının petrol üretiminin yarıdan fazlasını sekteye uğratan saldırılar, İran’la ABD arasındaki gerilimi tırmandırmış durumda. Saldırıyı Suudi Arabistan’ın Yemen’de savaştığı İran destekli Husiler üstlense de, Washington ve Riyad İran’ı sorumlu tutuyor.

İran ise suçlamayı reddediyor ve bu nedenle bir saldırıya maruz kalması halinde sert misillemede bulunacağını söylüyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.