Sudan’da 72 saatlik ateşkes

Sudan’da 72 saatlik ateşkes

Sudan’da, ABD ve Suudi Arabistan’ın arabuluculuğuyla 72 saatlik yeni bir ateşkes kararı alındı.

Sudan’da, ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam eden çatışmalar 3’üncü ayına girerken, ABD ve Suudi Arabistan’ın arabuluculuğunda 72 saatlik ateşkes kararı alındı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, "Suudi Arabistan Krallığı ile ABD, Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) temsilcilerinin Sudan genelinde Pazar gününden itibaren 72 saatlik ateşkes için anlaşmaya vardığını duyurur” dedi.

Açıklamaya göre, tüm hareket ve saldırıları durdurmanın yanı sıra iki taraf insani yardımın Sudan'ın her yerine ulaştırılmasına izin vermeyi kabul etti. Ateşkes duyurusu, Hartum’da sivillerin katledildiği hava saldırıları ve çatışmalardan sonra geldi.

2 BİNDEN FAZLA KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ 

Cumartesi günü başkent Hartum’un güneyinde düzenlenen hava saldırılarında 5’i çocuk olmak üzere en az 17 sivil hayatını kaybetmişti. Hava saldırılarında 25 ev yıkılmıştı.

ACLED isimli sivil toplum örgütünün son raporuna göre, çatışmaların başladığı Nisan ayı ortasından bu yana Sudan'daki savaş nedeniyle 2 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. 

2 MİLYON GÖÇ ETTİ 

Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre 2,2 milyondan fazla insan ülkeden göç etmek zorunda kaldı. 528 binden fazla kişi göç ettiği komşu ülkelerde mülteci durumuna düştü. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ise, savaşın temel mağdurlarından olan çocukların durumuna dikkat çekti. UNICEF, "Sudan'da 2 aydır devam eden savaş bir milyondan fazla çocuğun yerinden olmasına yol açarken, 330 çocuk öldürüldü ve bin 900'den fazlası yaralandı” açıklaması yaptı. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.