Steinmeier: Erdoğan'ın ziyareti normalleşme değil, bundan çok uzağız

Steinmeier: Erdoğan'ın ziyareti normalleşme değil, bundan çok uzağız

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde normalleşme olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya yaptığı devlet ziyaretinin ikili ilişkilerde “normalleşme anlamına gelmediğini söyledi.

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Alman Yazı İşleri Ağı’na bağlı gazetelere verdiği mülakatta, “Bu ziyaret normalleşmenin bir ifadesi değil. Bundan çok uzağız. Ama bu ziyaret bir başlangıç olabilir” dedi.

Steinmeier, Türkiye’de hukuk devleti ilkeleri açısından görünür adımların atılmasını istedi. Steinmeier, “2016’daki darbe girişimi ile yaşanan travmanın ardından hukuk devleti ilkeleri yaklaşımına dönülmesini beklentisi içindeyiz. Medya, yargı ve sendikalar üzerindeki baskıyı kabul edemeyiz” diye konuştu. Steinmeier, bu alanlardaki iyileşmenin ardından, Türkiye’nin yeniden Avrupa Birliği ile sıkı ilişkiler kurmayı ümit edebileceğini söyledi.

‘TUTUKLU ALMANLAR VE GAZETECİLERİ GÜNDEME GETİRECEĞİM’

Frank-Walter Steinmeier, Erdoğan ile yapacağı görüşmede, Türkiye’de tutuklanan Alman gazetecilerin, diğer medya çalışanlarının ve tutuklu Alman vatandaşlarının durumunu da gündeme getireceğini açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, 5 Alman vatandaşı Türkiye’de tutuklu bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devlet ziyaretine yönelik eleştirileri anlayışla karşıladığını belirten Steinmeier, “Barışçıl gösteriler, Almanya’daki toplanma özgürlüğünün bir ifadesidir. Ancak Türkiye gibi ilişkilerimizin gerildiği bir ülke ile artık konuşmazsak, bunun kimseye yararı olmaz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.