Soçi'de üçlü zirve: Sınırlar belirlenecek

Soçi'de üçlü zirve: Sınırlar belirlenecek

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ve Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev ile yaptığı görüşmenin ardından "iki ülke arasında sınırın belirlenmesi ve çizilmesi için mekanizmaların oluşturulacağını" söyledi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, cuma günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi. 

Yaklaşık üç saat süren üçlü görüşmenin ardından basın açıklaması yapıldı.  Agos'ta yer alan habere göre; Rusya Devlet Başkanı Putin, üçlü görüşmenin sonunda, "Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Ermenistan Başbakanı'na, bugün Rusya'ya gelmeyi ve Karabağ sorununun çözümüyle ilgili ve genel olarak bölgede şu an için oluşan durumu değerlendirmeyi kabul ettikleri için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bunu en başından söylemeliyim ki, bugün çok yapıcı çalıştık. Bu, son durumun derin bir analiziydi" dedi.

Putin: Anlaşmaya vardık

Kilit olduğunu düşündüğü bir dizi konuda anlaşmaya vardıklarını ifade eden Putin, "Öncelikle, iki ülke arasındaki sınırın belirlenmesi ve çizilmesi mekanizmaların oluşturulması. Bu yılın sonuna kadar bunu yapma konusunda anlaşmaya vardık. Bunun en kısa zamanda gerçekleşmesini umuyorum. Bu mekanizmaların oluşturulması önünde hiçbir engel yok" diye konuştu.

Putin ayrıca Azerbaycan ve Ermenistan başbakan yardımcılarının gelecek hafta Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya geleceğini duyurdu.

Ortak bildiri

Kabul edilen ortak bildiride, "Güney Kafkasya'nın istikrarını, güvenliğini ve ekonomik kalkınmasını sağlamak adına 9 Kasım 2020 ve 11 Ocak 2021 tarihli açıklamaların tüm hükümlerine sıkı sıkıya bağlı kalma taahhütlerini yeniden teyit ettik ve ortak çabaları yoğunlaştırma konusunda anlaştık. 9 Kasım 2020 ve 11 Ocak 2021 açıklamalarından kaynaklanan kalan görevlerin mümkün olan en kısa sürede çözüme kavuşturulması hedefleniyor

Rusya Federasyonu, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin normalleşmesi, Azerbaycan ve Ermeni halkları arasında bir güven ortamı yaratılması ve bölgede iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması için gerekli tüm yardımı sağlamaya devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

Paşinyan'dan "işgal" vurgusu

Ermenistan medyasına yansıya bilgilere göre Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, üçlü görüşmelerde, Ermeni savaş esirleri ve Ermenistan topraklarının Azerbaycan kuvvetleri tarafından işgali konusunu gündeme getirdi.

Paşinyan "Bu yıl 12 Mayıs'tan sonra aslında Ermenistan-Azerbaycan sınırında bir kriz durumumuz var. Bizim değerlendirmemiz, Azerbaycan birliklerinin Ermenistan'ın egemen topraklarını işgal ettiği yönündedir" dedi.

Aliyev: Sorunlarımızı açık şekilde görüştük

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, görüşmenin çok ayrıntılı ve samimi olduğunu belirterek, "Planlarımızı, endişe uyandıran sorunlarımızı açık bir şekilde görüştük. Önemli olan, farklılıkları çözmek amacıyla aldığımız kararların, Güney Kafkasya'daki durumun güvenli ve öngörülebilir olmasını sağlamaya katkıda bulunacağı" dedi.

Aliyev, "Karabağ savaşından sonra Ermenistan'a 100'den fazla esir iade edildi" ifadesini kullandı. Putin Aliyev ve Paşinyan ile ayrı ayrı görüşmeler de gerçekleştirdi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.