Şırnak’ta kadın cinayeti davası: Sanık mağduriyet devşirmek istiyor

Şırnak’ta kadın cinayeti davası: Sanık mağduriyet devşirmek istiyor

Uludere’de cansız bedeni bulunan Firdevs Babat’ın ölümüyle ilgili bugün görülen duruşmada, sanık Ahmet Babat, can güvenliğinin olmadığını öne sürdü. Babat’ın ailesi ise sanığa tepki gösterdi.

Şırnak’ın Uludere ilçesinde 18 Ağustos’ta evden çıkan Firdevs Babat’ın cansız bedeni Hezil Çayı’nda bulundu. Başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Ahmet Babat, savcılık sorgusunda Firdevs Babat’ı öldürdüğünü itiraf etti.

Babat’ın öldürülmesiyle ilgili davanın ilk duruşması, bugün Şırnak Adliyesi 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık babat, duruşmaya SEGBİS ile katılarak can güvenliği olmadığı gerekçesiyle sonraki duruşmaların başka bir ilde yapılmasını talep etti.

Babat’ın can güvenliği hakkında verdiği dilekçeyi dikkate alan mahkeme başkanının kararı, avukatlar ve Firdevs Babat’ın ailesi tarafından tepkiyle karşılandı.

SANIĞIN AVUKATI DURUŞMAYA ‘CAN GÜVENLİĞİ’ GEREKÇESİNİ SUNARAK KATILMADI

Duruşmada, Firdevs Babat’ın ve Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği avukatı Hediye Gökçe Baykal hazır bulunurken Dayanışmanın Kadın Hali Derneği, Rosa Kadın Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Gaziantep Barosu, Diyarbakır Barosu ve Şırnak Barosu davaya müdahil olmak için mahkeme heyetine talepte bulundu. Ayrıca HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir de duruşmayı takip etti.

‘Çocuğu kasten öldürme’ suçlaması ile yargılanan sanık Ahmet Babat, duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Babat’ın avukatı ise mahkemeye dilekçe vererek can güvenliği nedeni ile duruşmaya katılamayacağını beyan etti. Ahmet Babat, can güvenliği olmadığını ileri sürerek bundan sonraki duruşmaların başka bir ilde yapılmasını talep etti. Sanığın dilekçesini dikkate alan mahkeme başkanı, sanığın tutukluk halinin devamına karar verirken bir sonraki duruşmanın başka bir ilde yapılması için Adalet Bakanlığı’na başvuru yapılmasına karar verdi. Mahkeme, bir sonraki duruşmanın Adalet Bakanlığı tarafından nakil kararı çıkmaması halinde 10 Mayıs 2023’te Şırnak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verdi.

‘SANIĞIN CAN GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ HİÇBİR TEHDİT YOKTUR’

Duruşmada sanık Ahmet Babat’ın can güvenliğini hakkında verdiği dilekçeyi dikkate alan mahkeme başkanının kararı, avukatlar ve Firdevs Babat’ın ailesi tarafından tepkiyle karşılandı. Müşteki avukatı sanığın verdiği dilekçeye iştirak etmediklerini, can güvenliklerini tehdit eden herhangi bir durumun olmadığını söyledi. Aylardır aynı yerde yaşayan ailelerin, daha önce herhangi bir tehditle veya olumsuz bir tartışmayla karşılaşmadıklarını belirttiler. Duruşmada, Firdevs Babat’ın babası Tamer Babat, “Biz kesinlikle davanın başka bir yerde görülmesini kabul etmiyoruz. Kesinlikle hiç kimsenin can güvenliği konusunda hiçbir sıkıntı yoktur. Suçu işleyen cezaevindedir” dedi.

AİLE DAVANIN NAKLİNE KARŞI ÇIKTI

Mahkeme sonrası yapılan açıklamada, avukat Hediye Gökçe Baykal; “Sanığın gerçek dışı beyanları, soyut beyanları, hiçbir gerekçeye dayanmayan, hiçbir delile dayanmayan, can güvenliği olmadığına ilişkin beyanlarına mahkeme de itibar etti. Mahkeme, dosyayı Adalet Bakanlığı'na gönderdi yer değişikliği açısından. Biz duruşmada da söylediğimiz gibi, ağustos ayından bugüne kadar tek bir olay dahi gerçekleşmemiştir. Sanık kendisine bir mağduriyet devşirmeye çalışıyor burada. Asıl mağdur benim müvekkilim ve ailesidir” dedi. 

Firdevs Babat’ın babası Tamer Babat ise davanın başka yere nakledilmesi durumunda hiçbir duruşmaya katılmayacağını belirtti. Babat, “Biz aile olarak hiçbir şekilde bundan sonra Şırnak dışındaki duruşmaya katılmayacağız. Bu son kararımızdır” diye konuştu. Hayal kırıklığına uğradığını söyleyen Tamer Babat, “Bu olayı iki kişi veya üç kişi tarafından yapıldığını, hem parmak izleri hem de DNA testleri ortaya çıkarmıştır. Üçüncü failin kim olduğunu net olarak biz bilmiyoruz ama Ramazan Babat olduğuna kanaat getiriyoruz. Hiçbir ailenin, hiçbir davacının ifadesini almadan Uludere Savcılığı Ramazan Babat’ı dosyadan çıkardı” dedi.

‘NEREYE GÖTÜRÜRSENİZ GÖTÜRÜN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ise yaptığı açıklamada, “Firdevs 17 yaşındaydı ve iki gün kayıptı. Her tarafı kameralarla izlenen bu kentte bulunamadı. Her adımımızın izlendiği bu kentte, eğer bulunamamışsa ve böylesi bir katliam yapılıyorsa bu durum olayın önemliliğini daha fazla gösteriyor. Cenazesi Hezil Çayı’nda bulundu. İşkence ederek, tecavüz ederek katledilmişti. Firdevs’i katledenler özel savaş politikasını yürütenlerdir. Ahmet Babat bu katliamın tetikçisi olabilir ama daha önce işlenen katliamlar aydınlatılsaydı, soruşturulsaydı Ahmet gibiler bu zihniyetten beslenip bugün Firdevs’i katletmezdi” diye konuştu.

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya da şunları söyledi: “Devletin silahlandırdığı yapıların toplumsal olarak nasıl büyük tahribatlara yol açtığını, özellikle kadın ve çocuklar üzerinde çok ciddi şiddet ve istismar olaylarına ön açtığını, faillere ve sırtını devlete dayayan bütün erkeklere çok büyük bir kuvvet verdiğini görüyoruz.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.