Sıcaklar arttı, uzmanlar uyarıyor

Sıcaklar arttı, uzmanlar uyarıyor

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla yurttaşları uyaran uzmanlar, bol sıvı tüketilmesi, öğle saatlerinde güneşin altında kalınmaması, sağlıklı ve dikkatli beslenilmesini öneriyor.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla birlikte, özellikle sağlık alanında da sorunlar yaşanmaya başladı. Uzmanlar, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sıcak havanın yarattığı risklerin artacağına dikkat çekerken, son yıllarda giderek artan sıcak havanın sağlık açısından ciddi tehditler oluşturacağına işaret ediyor. Daha çok bebeklerin, hamile kadınların ve 65 yaş üzeri kişilerin risk grubuna dahil olduğuna değinen uzmanlar, solunum, kalp-damar rahatsızlıkları olan kişilerde yaz aylarında hastalıkların belirginleştiği ve ölümlerde artış olduğunu rapor ediyor. Dışarıda çalışan ve zararlı güneş ışınlarına maruz kalan kişilerde ise, deri kanseri riskinin arttığını belirten uzmanlar, özellikle öğlen saatlerinde zorunlu olmadıkça güneş ışığından uzak durulmasını öneriyor. 

Boğulma riski artıyor, çocuklara dikkat!

Ayrıca, havaların ısınmasıyla birlikte, serinlemek için su kanallarına, göletler ve barajlara girilmesinin de boğulma tehlikelerini beraberinde getiriyor. Özellikle bölge illerinde girmesi kolay ama çıkması zor olan sulama kanallarından çocukların uzak tutulması yönünde daha önce yapılan uyarılara rağmen çok sayıda çocuk hayatını kaybetmişti. Öte yandan Ankara Tabip Odası, günün en sıcak saatleri olan (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını ayrıca bu saatlerde denize-havuza girilmemesini tavsiye ediyor.

Güneşte kalmayın bol su tüketin!

Yine uzmanlara göre, sıcak havalarda dışarıya çıkarken hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysilerin tercih edilmesi gerekirken, bedensel etkinlik yapmak için sabah ve akşam saatlerinin tercih edilmesinde yarar olacağını ifade ediyor. Ayrıca risk altındaki yetişkinler ve yaşlıların, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmesini bebeklerin ise bu açıdan daha sık takip edilmesi önerisinde bulunuyor. Sıcak havalarda bebek, çocuk ve engellilerin kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmaması uyarısında bulunan sağlıkçılar, özellikle terleme sonucu vücudun kaybettiği su ihtiyacını gidermek için her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi sağlık açısından önerilen koruma tedbirlerinin başında geliyor. 

Ayrıca Ankara Tabip Odası, sıcak havanın zararlı etkilerinden korunmak için şu pratik önerileri de tavsiye ediyor:

* Vücut direncini artırmak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Ağır, yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır.

* Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.

* Kafein, aşırı alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler, vücutta daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir.

* Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.

Bu önerilere uyulması koşulunda yaz mevsiminin yaratacağı sağlık sorunlarının asgariye indirileceğini belirten Tabip Odası, özellikle yazın görülme sıklığı artan ishale vakalarına karşı da daha tedbirli yaklaşılmasını öneriyor. Odaya göre, özellikle yaz mevsiminde sık seyahat eden kişilerin ishal vakaları artıyor, dışarıdan satılan ürünlerin tüketimi arttığı içinde risk çoğalıyor. Ayrıca tüketilen gıdaların kesinlikle pişirilmeden tüketilmemesi, sokakta satılan ve mikrop riski taşıyan yiyeceklerden uzak durulması da önemle üzerinde durulan önerilerin başında yer alıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.