Sıcak havalar en çok tarım işçilerini etkiliyor

Sıcak havalar en çok tarım işçilerini etkiliyor

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması özellikle çocuk, yaşlı ve hastalar ile doğrudan güneş ışıklarına maruz kalan tarım işçilerini etkiliyor.

ANKARA - Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması yurttaşları olumsuz yönde etkilerken, en çok sıcaklardan etkilenenlerin başında güneşin altında çalışan tarım işçileri geliyor.

Risk grubuyla birlikte, bunaltıcı sıcaklıklar yurttaşlar üzerinde halsizlik, iştahsızlık, baş dönmesi gibi sorunlar yaratırken, uzamanlar ise sıcak havanın yarattığı risklerin artacağına dikkat çekiyor.

Bebeklerin, çocukların, hamile kadınların ve 60 yaş üzeri kişilerin sıcaklıklardan etkilenme riskinin daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, dışarıda çalışan ve güneşe maruz kalan kişilerin özellikle öğlen saatlerinde zorunlu olmadıkça güneş altında kalmamaları uyarısında bulunuyor. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden, çocuklar ve yaşlıların sıcaklıktan etkilenmelerinin yanında özellikle kronik hastalıkları olanların sıcaklıktan etkilenme riskinin de yüksek olduğunu ve bu kesimlerin daha çok dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Erden, sıcaklık nedeniyle oluşacak hastalıkları şu şekilde sıraladı: "Sıcaklığın etkisiyle aşırı terlemenin ardından sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğüne neden olur. Ama tam tersi durumlarda tansiyon hastalıkların tansiyon yükselmesi de olabilir. Yine sıvı kaybından ve sıcaktan kaynaklı ishal durumları ortaya çıkar. Çünkü fazla sıcaklık bağırsak enfeksiyonları arttırıyor." 

Sıcaklık nedeniyle oluşacak sağlık sorunların giderilmesi yönünde Erden, mevsimine göre hafif ve bol giysilerin tercih edilmesi ve çok fazla sıvı tüketilmesi gerektiğini belirterek, yurttaşları uyardı.

Erden, özellikle çocuk ve yaşlılarda güneş çarpması takibinin sık sık yapılması gerektiğini ve bol su tüketmeleri yönünde teşvik edilmeleri gerektiğini ifade etti.

Bu arada meteoroloji, sıcak havaların mevsim normallerinin üzerinde süreceği yönünde uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Öte yandan sıcaklardan korunmak için özellikle kanal ve gölet gibi alanlarda çocukların serinleme girişimleri sık sık boğulma vakalarına yol açarken, uzmanlar bu konularda da iyi yüzme bilmeyenlerin bu tür yerlerde yüzmemesi çağrısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.