Şemdinli'de 15 ortaokulun 11’inde seçmeli ders Kürtçe oldu

Şemdinli'de 15 ortaokulun 11’inde seçmeli ders Kürtçe oldu

Kürtçe öğretmeni Miradxan Şemzini, “Şimdiye kadar Şemdinli’deki 15 ortaokuldan 11’inde, Derecik’te ise 9 ortaokuldan 6’sında Kürtçe dersi seçildi” ifadelerini kullandı.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) orta dereceli okullarda (5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri seçmeli dersler arasında yer alıyor.

Ortaokullarda, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında seçmeli derslerin tercih süreci başladı.

Hakkari’nin (Colemerg) Şemdinli (Şemzinan) ilçesi ile Derecik (Rubarok) ilçesi Kürtçenin seçmeli ders olarak seçildiği iki ilçe.

İki ilçede mevcut durumda 2 bin 805 öğrencinin Kürtçe dersi aldığı belirtilirken bu sayının önümüzdeki dönemde 4 bin olacağı öngörülüyor.

“Kürtçe seçen öğrenci sayısı 4 bini bulabilir”

Konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan Kürtçe öğretmeni Miradxan Şemzini, “Şimdiye kadar Şemdinli’deki 15 ortaokuldan 11’inde, Derecik’te ise 9 ortaokuldan 6’sında Kürtçe dersi seçildi. Halen Kürtçe derslerin varlığından haberdar olmayan aileler var. Mevcut durumda şu anda yaklaşık 3 bin öğrenci Kürtçe ders alıyor, ama önümüzdeki dönem için sayının 4 bine ulaşması beklentisindeyiz” ifadelerini kullandı.

Şemdinli’de okulların yanı sıra dernek ve kurumlarda da Kürtçe dersler veriliyor.

Kürtçe öğrenenlerden Gulnam Yüce “Dilimiz kimliğimizdir, resmi kurumlarda ve pek çok yerde dilimiz yasak. Ben ilkokuldan itibaren Kürtçe eğitim almak ve ailemin de dil bilgisini bilmesini isterdim. Çocuklarım olursa onları Kürtçe derslere gönderirim” dedi.

Hasan Keskin ise “Herkesin çocuklarını Kürtçe derse göndermesi gerek. Benim yaşım 30 ve ben geç kaldım, üzgünüm. Ama çocuklarım olursa 4-5 yaşından itibaren Kürtçe derse gönderirim” dedi.

İlgili Haberler
Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.