Şemdinli balı için üretim desteğine ihtiyaç var

Şemdinli balı için üretim desteğine ihtiyaç var

Şemdinli'de üretilen ve ülke genelinde nam salan Şemdinli balı, piyasadaki sahte balların gölgesinde kalırken, arıcılar piyasada satılan sahte baldan dert yanıyor.

ŞEMDİNLİ - Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde üretilen ve arıcıların "her derde deva" olarak nitelediği Şemdinli balı, kendi ballarına hak ettiği değerin verilmemesinden dert yanıyor.

Ülke genelinde nam salan Şemdinli balını üreten arıcılar, kendilerine hiçbir destek sunulmamasından ve bilinçsiz arıcılık yüzünden kaliteli ballarının heba olduğunu belirtti.

Televizyonda sık sık reklamı çıkan ve bilinçsiz tüketiciler tarafından satın alınan sahte bal nedeniyle ellerindeki balı satamadıklarını belirten arıcılar, devletin bölgedeki arıcılara çeşitli imtiyazlar tanıması gerektiğini söyledi.

'Kendi imkanlarımızla arıcılığı ayakta tutuyoruz'

Şemdinli Arıcılık Birliği üyesi ve bal üreticisi Fikri Yılmaz, 1986'dan beri bal ürettiğini ve o günden beri hiçbir destek alamadıklarını kaydetti. Kendi imkanlarıyla arıcılığı ayakta tutmaya çalıştıklarını belirten Yılmaz, "Eskiden en azından balımızı satabiliyorduk. Şemdinli balı git gide değer kaybediyor. Televizyonlarda çıkan sahte ballarla da bize bir darbe daha vurdular. Zaten, balımızın piyasası da düşüşte. Daha geçen seneki balımız hala evde" dedi. Şemdinli balının hem nam saldığını hem de bu nama yakışır bir kalitesi olduğunu ifade eden Yılmaz, "Ama ne yazık ki Şemdinli balı sahipsiz bırakıldı. Bize destek sunulsa çok daha iyi ve kaliteli bir üretim ortaya çıkar. Birkaç yıl önce Şemdinli ile Anzer balı kalite konusunda yarışıyordu. Şemdinli balı, Anzer balına yüzde 20'lik bir kalite farkı attı. Ancak şimdi onun kilosu 500 dolara yakındır. Biz ise burada kilosunu 10-15 liradan satıyoruz. Eğer sahipsiz olmasaydı, şimdi bunun kilosu da hak ettiği değerden alıcı bulurdu" ifadesinde bulundu.

se1-001.jpg

'Şemdinli arıcılığın ana vatanı gibi'

Üretim artışı veya arı yetiştiriciliği konusunda devletten zaten destek alamadıklarından yakınan Yılmaz, "Sahte balları veya İran balını gelip Şemdinli balıyla karıştırıp satıyorlar. Buna göz yumulduğu için de kalite düşüyor. Şemdinli'nin doğası kalite için bire birdir. Havası suyu, çiçeği ve doğasıyla arıcılığın vatanı gibi bir yer. Artık üretim için bir destek sunulması ihtiyaç haline geldi" diyerek, destek çağrısında bulundu.

'Piyasamız kötü, desteğe ihtiyacımız var'

İlçede 350 kovanıyla ile arıcılık yapan Mazlum Balcı ise, "Arıcılık bizim için artık ata mesleği oldu. Şemdinli doğası arıcılığa müsait olduğu için vazgeçemiyoruz. Bizim dağlarımızda çok nadir bulunan gemen çiçeği var. Arıların en büyük vazgeçilmezi bu çiçektir. Yine, balın da kendisine göre çeşitleri vardır. Mesela beyaz balı yavru arılar yapar, daha kara olanını ana arılar yapar. Yine kara kovan balı vardır. İşte bu bal arının kendi doğasında yaptığı baldır. En kalitelisi de katkısızı da budur. Bizim rengarenk doğamız arıcılık ve üretim için uygundur. Ama piyasamız çok kötü ve ucuz" diye belirtti. 

Destek alamadıklarından dolayı yeteri kadar gelişim ve üretim kat edemediklerini aktaran Balcı, "Halkımıza gerekli destek verilmediği için, üretim de arıcılık da kötü. Şemdinli balı ne yazık ki hak ettiği yerde değil. 2000'li yılların başlarında kooperatifleşme sayesinde Şemdinli balının kalitesi en üst seviyeye çıktı. Ancak, sonradan kooperatifin ortadan kalkmasıyla beraber, düşüşe geçti. Bizim acilen desteğe ihtiyacımız var" dedi.

NEDİM TÜRFENT / DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.